Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

o co chodzi z tymi routerami?

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam problem z routerami

otóż mam podłączone 2 routery - jeden od UPC do którego wchodzi główny kabel chyba światłowód taki gruby biały oraz drugi D-Link, który tworzy Wifi. zestaw ten działa dobrze, komputer z kabla ma internet i laptop z wifi również.

głównym problemem jest to, że po dołożeniu routera tego D-Link IP z zewnętrznego stał się wewnętrznym. w tej chwili nie mogę jak to wcześniej robiłem, mieć strony internetowej, do której wystarczyło podać IP i mogłem w ten sposób wejść na swoją stronkę.

czy można w jakiś sposób zmienić w tym wypadku ip z wewnętrznego na zewnętrzny? wystarczy, że zewnętrzny pójdzie po kablu, nie trzeba po wifi, choć jeśli da się zrobić to również na wifi, to również z tego skorzystam

Opublikowano

Wystarczy skonfigurować odpowiednio obydwa routery.

Można na obydwu  włączyć DMZ dla adresu wewnętrznego albo po kolei konfigurować redirect, przekierowania portów czy jak to się tam nazywa w tych routerach. W sumie wystarczy ostatni tylko konfigurować bo z pierwszego pewnie wychodzi sygnał z zewnętrznym IP, ale to już zależy tylko od konfiguracji połączenia i w jakim trybie masz routery ustawione.

Podstawowe ustawienia masz w instrukcjach obsługi 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A na co ty liczyłeś że komputer wewnątrz sieci zmieni IP  na zewnętrzne IP ?  

Zewnętrzne ma router kablowy, drugi router nigdy nie będzie miał innych jak zwykłe wewnętrzne,  a jak chcesz na wewnętrznym mieć w pełni zewnętrzne IP dokup sobie dodatkowy numer IP konfiguruj routery albo ustawiaj innego typu połączenia  od podstaw.

Niektóre routery przy odpowiedniej konfiguracji umożliwiają klonowanie IP zewnętrznego z jednego routera przez drugi do podłączonego kompa dając zewnętrzny. 

Opublikowano

@Ktosiu

w sprawach internetu i jego konfiguracji nie wiem za dużo. odpowiadając na pytanie - tak, liczyłem na to.

zewnętrzne IP nie musi iść po wifi, wystarczy po kablu

Opublikowano

No to sobie podłącz pierwszy router kablem do kompa, wyłącz całkiem NAT i skonfiguruj router UPC. Nie wiem czy ma taką w ogolę możliwość bez zmiany oprogramowania np na WRT

Do routera UPC nie będzie można już podłączyć w tym samym czasie żadnego urządzenia poza komputerem. 

Tylko nadal nie rozumiem po co ci na kompie zewnętrzny kiedy jest na routerze  DMZ które kieruje cały ruch przychodzący  najpierw na komp który tam ustawiony, w sumie to tak jakby był na zewnętrznym IP 

Opublikowano

@Ktosiu

Wifi jest mi potrzebne, nie tylko ja korzystam z tego internetu. posiedziałem nad konfiguracją. myślę, że wszystko już działa. nie mam jak sprawdzić z innego IP dlatego proszę o sprawdzenie i napisanie, czy ten adres cokolwiek wyświetli

x

powinien się wyświetlić plik html z zawartością

Działa! :)

Proszę o odpisanie w temacie

nie chcę podawać publicznie dlatego proszę o napisanie do mnie na pw to podam ip, które trzeba sprawdzić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...