Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam osób do pomocy przy tworzeniu serwerowni.

zwarjowany98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4253064.png

Od kilku dni planuje założenie serwerowni.Niestety sam tego nie zrobię i potrzebuje 2-3 osób w zależności od tego ilu będzie chętnych.

4253060.png

W tym roku kończę gimnazjum,więc mam 16 lat.Później idę do technikum informatycznego,ponieważ bardzo interesuję się programowaniem.Staram się pisać różne pluginy oraz skrypty.Mam wprawę do robienia serwerów minecraft (miałem kilka,niestety na dawno temu ,więc nie było tam jakiś wybitnych ,pluginów,skryptów itd.)Teraz mam znów ochotę i czas na stworzenie takiego serwera,tylko nie jakiegoś banalnego,ten kto wejdzie na ten serwer ma mu opaść szczęka.Do tego potrzebuję zgranej ekipy,a wiem,że są tu zdolne i utalentowane osoby.

4253070.png

Serwerownia ma być skupiskiem bardzo dopracowanych,oryginalnych i przede wszystkim ciekawych serwerów.Oczywiście możesz powiedzieć,że jestem głupi myśląc,że wszystko zrobi się tak szybko.Otóż wiem,że na wszystko potrzeba czasu.Moje plany nie są takie,aby stworzyć wszystkie typy serwerów na raz,tak się nie da.Na początek myślę o stworzeniu 2,3 a może 4 serwerów np.

1.Survival+Frakcje
2.Mini Gry
3.RPG
4 .... itd.

4253076.png

- Mikro
- Dążenie do wspólnego celu,a nie mówienie "aa to się nie uda,to będzie źle,nikt tu nie będzie grał itp."
- Bycie człowiekiem ogarniętym,a nie myślącym o niebieskich migdałach
- Dysponowaniem czasu

4253080.png

- Programistów (ktoś kto potrafi pisać skrypty bądź pluginy - oczywiście nie na poziomie profesjonalnym,każda ma prawo czegoś nie umieć)
- Budowniczych (ktoś kto zna się na budowaniu,nie jest podatny na krytykę tylko wyciąga z niej wnioski)

Co o tym sądzicie,kto chętny ? 

Pozdrawiam  :D
Opublikowano

No ok, ale co Ty wnosisz do tego projektu? Bo póki co to wygląda tak, że szukasz łosi, którzy zrobią za Ciebie robotę.

Masz serwer i domenę chociaż? Co z mikropłatnościami? Jakieś wynagrodzenie, czy wolontariat??

Skoro wymagasz bycia "człowiekiem ogarniętym,a nie myślącym o niebieskich migdałach" to pokaż, że sam takie podejście prezentujesz.

Jeśli faktycznie Twój plan to nie tylko gdybanie to mógłbym wspomóc z programowaniem, ale musiałbym zobaczyć jakiś szkielet projektu.

Opublikowano

No ok, ale co Ty wnosisz do tego projektu? Bo póki co to wygląda tak, że szukasz łosi, którzy zrobią za Ciebie robotę.

Masz serwer i domenę chociaż? Co z mikropłatnościami? Jakieś wynagrodzenie, czy wolontariat??

Skoro wymagasz bycia "człowiekiem ogarniętym,a nie myślącym o niebieskich migdałach" to pokaż, że sam takie podejście prezentujesz.

Jeśli faktycznie Twój plan to nie tylko gdybanie to mógłbym wspomóc z programowaniem, ale musiałbym zobaczyć jakiś szkielet projektu.

Otóż, gdy pytają mnie: "Co ja wnoszę na ten serwer", 

Odpowiadam: "Opłacam serwer,angażuje inne osoby do stworzenia strony,forum itd. , staram się pomóc programistą,aby nie zwalać na nich ciężkiej roboty (gdy tego nie chcą nie pomagam :P, tworzę reklamę lub wynajmuje osobę która to zrobi)

Na ten okres czasu nie posiadam ani wykupionej domeny ani serwera,po prostu musiałem spytać czy są jakieś chętne osoby do pomocy,chyba oczywiste.

Wynagrodzenie,to jest kwestia do uzgodnienia, na początku muszę wiedzieć czy mogę wam zaufać i czy robicie to co do was należy,jeżeli się to zgadza czemu nie dawać wynagrodzenia ? Ogólnie na ten temat mówi się na PW

"Ja nie gdybam,ja planuje i tworzę"

Posiadam serwer hamachi z wgranym bukkitem- 0 lagów i w sam raz się nadaje,tylko,że teraz będzie potrzebny FTP i nad tym trzeba będzie pomyśleć.  

Opublikowano
Posiadam serwer hamachi z wgranym bukkitem- 0 lagów i w sam raz się nadaje,tylko,że teraz będzie potrzebny FTP i nad tym trzeba będzie pomyśleć.

Ale, że po co jest Ci potrzebny ten protokół wymiany plików?

Coraz bardziej wydaje mi się, że nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz i co robisz, być może, że się mylę i oby tak było.

Opublikowano

Ale, że po co jest Ci potrzebny ten protokół wymiany plików?

Coraz bardziej wydaje mi się, że nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz i co robisz, być może, że się mylę i oby tak było.

Wytłumaczę o co mi chodzi, być może źle to ująłem.

Gdy wykupujesz serwer dostajesz dostęp do tzw.serwera FTP,wtedy każdy kto ma do niego dostęp (login oraz hasło) ma także dostęp do wszystkich plików znajdujących się na serwerze. m.in pluginy. W takim razie ja daję tobie dostęp do ów serwera FTP abyś mógł sprawdzić czy plugin, który dajmy na to,przed chwilą napisałeś, działa.Bez ingerencji osób pierwszych czyli w tym wypadku mnie.

Prościej mówiąc,gdy mnie nie ma, ty masz dostęp do plików serwerowych i możesz je edytować. 

Opublikowano

Od tego zazwyczaj są serwery testowe - dobrym zwyczajem jest nie testowanie niczego na serwerze produkcyjnym.

Rzadko spotykam się z serwerami FTP na windowsie, ale zdaje się, że Filezilla ma swój server licencjonowany na GPL2, więc możesz skorzystać z tego rozwiązania.

abyś mógł sprawdzić czy plugin, który dajmy na to,przed chwilą napisałeś, działa

No tego przez FTP raczej nie sprawdzisz (chyba, że po logach) :P Ale faktycznie może się przydać do wrzucenia plików.

Wątpię, że ktoś podejmie się napisania czegoś jeśli nie ma jakiejś gwarancji, że to ruszy - fajnie by było, gdyby chociaż było widać, że prace trwają, kawałek zbudowanej mapy, czy coś.

No cóż, będę śledził jak idzie projekt i może dorzucę swoje 3 grosze jak będziesz potrzebował jakiegoś pluginu, póki co pozostaje mi życzyć powodzenia.

Opublikowano

Prace nad serwerem trwają już 2 dni.Zbudowałem już lobby, oczywiście nie w 100% + skonfigurowałem już kilka prostych pluginów.Plugin FunnyGuilds i ChestCommand także są zrobione.

Mogę wysłać zdjęcia na PW,chętny ? 

Opublikowano

Mylisz pojęcia kolego...- "Serwerownia – wydzielone pomieszczenie będące środowiskiem pracy komputerów pełniących rolę serwerów, a także aktywnych i pasywnych elementów sieci komputerowych. Urządzenia te są umieszczane najczęściej w szafach stelażowych (rackowych) wewnątrz serwerowni."

Opublikowano

Mylisz pojęcia kolego...- "Serwerownia – wydzielone pomieszczenie będące środowiskiem pracy komputerów pełniących rolę serwerów, a także aktywnych i pasywnych elementów sieci komputerowych. Urządzenia te są umieszczane najczęściej w szafach stelażowych (rackowych) wewnątrz serwerowni."

Masz rację i całkowicie się z Tobą zgadzam,lecz nie musisz mi kopiować definicji z wikipedi :D. Myślę, że w odniesieniu minecraft'a i kontekstu w moim temacie,jest jednoznaczne powiedziane o co mi chodzi. Ale i tak dzięki za przypomnienie ;)

PS: Wydaje mi si, że Twój post może zostać uznany przez Moderatora jako nabijanie sobie postów. Moja osobista dygresja :)

Opublikowano

Czyli, zwrócenie Ci uwagi, że niepoprawnie używasz słowa jest nabijaniem postów?

Co ma do tego minecraft, gra jak gra w wielu możesz mieć własny serwer ba, nawet kilka połączonych ze sobą ,i nikt tam nie myli "sieci serwerów" z użytym przez Ciebie słowem

"Serwerownia".

Opublikowano

Ohh kolego nie szukam tutaj sprzeczki i nie powiedziałem że zwrócenie mi uwagi jest nabijaniem postów.Powiedziałem,że masz racje a to że użyłem słowa "serwerownia",a nie sieć jest to że inni też używają tego zwrotu.Co do powyższego to wcześniej nie zbytnio pisałeś na temat więc poniekąt może być uznane,ale nie musi jako nabijanie postów.A teraz do tematu jesteś chętny ze ogólnie tutaj piszesz czy po prostu szukasz,nie wiem,zaczepki u innych,którym się potknie noga ?

Opublikowano

Zglaszam sie na stanowisko technika, pisz na pw.

Pisze skrypty na profesjonalnym poziomie i ucze sie programowania java ;-)

Opublikowano

Obecnie tworze własny serwer PvP, nie będę się o nim tutaj rozpisywał, ale mógłbym go dołączyć do Twojej sieci. Po za tym znam się na serwerowych systemach Linuksowych (na Windows też, ale w mniejszym stopniu), umiem również pisać w PHP5 w średnio-zaawansowanym stopniu (mógłbym napisać stronę WWW dla sieci, mam już ciekawą domenę). Potrafię skonfigurować TS3 i nawet mam licencję. Javy znam tylko odrobinę, ale potrafię sobie zmodyfikować i przekompilować plugin lub napisać jakiś prosty własny ;)

To tyle z takich najważniejszych rzeczy by się zbytnio nie rozpisywać, jeżeli jesteś zainteresowany to napisz na PW ;)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Temat zostaje przeniesiony do kosza po miesiącu nieaktywności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...