Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Eksperyment/ Urządzenie określające pozycję względną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pytam ogółu.

Po pewnej powierzchni ma poruszać się pojazd. Pojazd ten jest zaopatrzony w szczegółową mapę wszelkich przeszkód i obszaru roboczego. Jedyne czego mi brakuje to "oczu". Rozważałem kilka opcji, jednak nie mam tak dużej wiedzy aby umieścić na pojeździe kamerę a następnie zaprogramować ją aby wykrywała wszelkie przeszkody, obszar pracy wykonanej i obszar, na którym ma wykonać pracę. Wszystko to staje sie jeszcze trudniejsze, bo pojazd ma pracować na dworze. Zastanawiałem się też nad GPS, jednak jest to metoda niedokładna - położenie musi być określane z maksymalnie 5 cm. błędem i musi być odświeżane tak szybko jak to mozliwe.

Mam więc pytanie, czy ktoś z was ma jakiekolwiek pojęcie o urządzeniach, które okreslają swoją pozycję względem jakiegoś sensora/sondy/czegokolwiek ? Czy istnieje urządzenie zdolne do takich czynności na większych odległosciach - 20-30 metrów, jesli nie, czy można zaprojektować siec sensorów wyłapujących położenie?

Jeżeli taka metoda nie jest możliwa bądź nieoptymalna, może wiecie o jakichś systemach radarowych, radiowych? Obszar pracy to jakieś 600 m2. To dla mnie dosyć nowy temat, nie wiem nawet jak zabrać się za szukanie takich cudów, więc będę wdzięczny za każde podrzucone hasło :)

Jak na razie wszystko działa, bo zaprogramowałem urządzenie do poruszania się po waypointach, jednak to niesamowicie debilna metoda - ślepa i krucha, wystarczy, że pojazd wjedzie na kamień/zsunie się, w jakikolwiek sposób nieoczekiwanie zmieni kierunek i tempo poruszania i reszta mapy waypointów jest bezuzyteczna bo nie ma właśnie tego oka... Teren jest trudny więc nie ma mowy o braku systemu położenia.

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc :)

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...