Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dota2 na Ubuntu

malhus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam osób grających w Dotę2 na systemie Linux. Interesuje mnie różnica w porównianiu do Windowsa. Czy przesiadka na Linuxa jest rozsądna, pod kątem wydajności.

Opublikowano

Osobiście nie mam Linuxa i nie gram na nim, ale w internecie jak można wyczytać teoretycznie gry Steam działają lepiej na Ubuntu niż na W7. Warto zaznaczyć, że SteamOS jest bazowany właśnie między innymi w większości na Ubuntu. Ja bym na Twoim miejscu zainstalował drugi system i sprawdził. ­

Opublikowano

Wczoraj po zaktualizowaniu sterowników do grafiki system nie chciał się uruchomić  :) Dlatego postanowiłem wrócić do Windowsa. Krótka ta moja przygoda z Ubuntu. :mellow: 

Dzięki Ci za odpowiedź. Pójdę za Twoją sugestią. Zainstaluje grę na win7 i postawie Ubuntu obok Windowsa, aby porównać jak będzie to chodzić.

Cudów pewnie nie będzie, mój stary laptop nie jest demonem prędkości, ale nie zaszkodzi spróbować. Na starym sprzęcie wszystko ma znaczenie. Like for you!

Opublikowano

Jeśli masz mało ramu, to oczywiste że linux, miałem go jako 2 system i będzie lepszy ponieważ windows7 "zabiera" dużo wiecej zasobów (chyba że masz dobrego kompa)

Opublikowano

szału nie ma  :)  toshiba a300 1al z wymienionym układem bga i dodatkową kością ram 2gb. ale jakoś na minimum sobie radzi, bynajmniej radził sobie w LOLu. Zobaczymy jak będzie w Dota2. Dzięki za odpowiedź. Muszę to porównać i wszystko będzie jasne.

Opublikowano

Osobiście nie mam Linuxa i nie gram na nim, ale w internecie jak można wyczytać teoretycznie gry Steam działają lepiej na Ubuntu niż na W7. Warto zaznaczyć, że SteamOS jest bazowany właśnie między innymi w większości na Ubuntu. Ja bym na Twoim miejscu zainstalował drugi system i sprawdził. ­

SteamOS jest na bazie debiana *facepalm*

Ubuntu również jest na bazie debiana

Opublikowano

Znalazłem takie porównanie :

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

SteamOS jest na bazie debiana *facepalm*

Ubuntu również jest na bazie debiana

Ale fail XDD

Nie no, właśnie tak zastanawiałem się pomiędzy Ubuntu a Debianem a nie miałem jak sprawdzić po prostu bo z telefonu pisałem a szału nie ma i wypadło jakoś na Ubuntu :)

Co nie zmienia faktu, że lżejszy Linux jest wg. mnie lepszy do gier niż system, który lubi sobie podjeść Twoje zasoby.

­

Opublikowano

szału nie ma  :)  toshiba a300 1al z wymienionym układem bga i dodatkową kością ram 2gb. ale jakoś na minimum sobie radzi, bynajmniej radził sobie w LOLu. Zobaczymy jak będzie w Dota2. Dzięki za odpowiedź. Muszę to porównać i wszystko będzie jasne.

Dota2 ma chyba mniejsze wymagania w porównaniu do LoL'a. Oczywiście, to tylko moje odczucia, kiedy grałem w obie gry.

Jeżeli się nie mylę, to twój laptop ma 3gb ramu wbudowane + twoje 2gb, co daje całkiem dużą ilość jeśli chodzi o samą pamięć RAM. Nie wiem, jak z kartą graficzną, bo o proces bym się raczej nie martwił.

Opublikowano

Tylko że w Lolu jest sporo poradników jak obniżyć ustawienia, aby uzyskać lepszą wydajność. Oczywiście kosztem jakości.

Co do Doty to tylko w grze wyłączyłem synchronizację. Nie wiem jak będzie w normalnej grze, na razie tylko poradnik ukończony:)

Ram ok, mam 4gb. Procesor słaby bo tylko duo 1,83. Karta 256mb.

Opublikowano

@malhus

Tylko że w Lolu jest sporo poradników jak obniżyć ustawienia, aby uzyskać lepszą wydajność. Oczywiście kosztem jakości.

Co do Doty to tylko w grze wyłączyłem synchronizację. Nie wiem jak będzie w normalnej grze, na razie tylko poradnik ukończony:)

Ram ok, mam 4gb. Procesor słaby bo tylko duo 1,83. Karta 256mb.

Osobiście grałem na takim komputerze w LoL'a i Dote2:

2 GB ram,

Procesor duo 1.8 GHz,

Karta 512MB.

I moje ustawienia w lolu to były:

Cienie: wyłączone

Synchronizacja pionowa: wyłączona

Modele postaci: Bardzo wyoskie

A reszta to już wysokie, oczywiscie rozdzielczosc na maksa.

60 FPS bez żadnych spadków.

Opublikowano

W docie przecież łatwo zmienić ustawienia graficzne. Wywalasz Antylasing (chyba tak to się pisze xD), Ruchomy portret, Synchronizacje, Animowaną wode i zwierzęta w tle. Następnie rendering ust­awiasz na 70% i wszystko inne na średnie.

Dodatkowo jak chcesz to możesz sobie rozdziałkę zmienić na 4:3. 

Opublikowano

W docie przecież łatwo zmienić ustawienia graficzne. Wywalasz Antylasing (chyba tak to się pisze xD), Ruchomy portret, Synchronizacje, Animowaną wode i zwierzęta w tle. Następnie rendering ust­awiasz na 70% i wszystko inne na średnie.

Dodatkowo jak chcesz to możesz sobie rozdziałkę zmienić na 4:3. 

Czyli wszystko co można zmienić odbywa się bezpośrednio w ustawieniach gry?! Nie jest tak jak w Lolu, że modyfikuje się ustawienia w pliku game.cfg.

Zastosuje Twoje ustawienia. Dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Czyli wszystko co można zmienić odbywa się bezpośrednio w ustawieniach gry?! Nie jest tak jak w Lolu, że modyfikuje się ustawienia w pliku game.cfg.

Zastosuje Twoje ustawienia. Dziękuję za pomoc. 

Tak, wszystko masz w ustawieniach :)

61093c6efb.png

Opublikowano

Gram na linuxie; 

Linux to najlepszy system z oferowanych, jednak nie mam porównania :/ ostatni raz bawiłem się oknami parę ładnych lat temu. Jednak nie polecam grać na ubuntu 14.04; zbugowany jak cholera...

Ja przy wymaganiach minimalnych mam 40 fps w porywach na bardzo niskich ustawieniach...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...