Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem nagłymi lagami na dobrym sprzecie

mrraczku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój problem polega na tym że w czasie gry mam nagłe spadki fpsów. Nie jest to zależny czy stoje na respie czy w trakcie akcji. Na niskich ustawieniach przy rozdzielczości 4:3 mam 300+ STAŁYCH fpsów i nagle powiedzmy po minucie łapie ścinkę na 3/4s. ze spadkiem fpsów (według mnie do 1/s bo mam przycięcie obrazu z dzwiękiem). Bywa tak że na rundę nie dostanę w ogóle "laga", a bywa tak że dostanę ich 5/6 na rundę - nie muszę tłumaczyc jak jest to uciążliwe, po owym "lagu" wszystko wraca do normy i snów mam swoje 300fpsów - do nastepnej ścinki.. Temperatura na procku to max 75stopni (co przy 100% testu procesora uważam za dobry wynik) - załączniku screen.

Dodam jeszcze że przez około 2/3 miesiące grałem i było wszystko okej. Problem pojawił się jakiś tydzień temu - nie mam pojęcia co jest jego przyczyną.

• Nie pomógł format komputera,

• Wszystkie sterowniki mam od strony producenta i są aktualne (najnowsze),

• Ustawienia są niskie, ale komp radził sobie również na wysokich (koło 140-200 STAŁYCH fpsów),

• Przycinka nie jest spowodowana internetem gdyż mam 50mb/s, a ping w grze poniżej 30,

• Mam aktualne pliki cs go, sprawdzałem ich poprawność,

• Ustawienia NVidia zrobione optymalnie na wydajność

Specyfikacja komputera:

Procesor: AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3,4 GHz - 4 wątki.

Karta graficzna: GeForce GTX 260 - 2GB pamięci - GDDR 3

Pamięć: 8GB

Zasilacz: Dobrej firmy 500W

Monitor: Samsung SyncMaster 940r

reszta nieistotna..

post-1316348-0-24413700-1432077085_thumb.png

Opublikowano

Z mojego punktu widzenia to problem karty graficznej...może ją gdzieś już coś boli dlatego te ścinki.Ale to tylko moja opinia.

Opublikowano

Na tym sprzęcie gram w GTA V - tam mam 50/60fpsów i 0 jakichkolwiek ścinek.. wydaje mi się że gdyby coś z grafiką to czuł bym bóle nie tylko w cs, ale też w innych grach.

Opublikowano
Pomimo wymiany pasty i wyczyszczeniem całego komputera sprężonym powietrzem (a w szczególnosci radiatora), teperatura procesora wynosi 70stopni.. 

Paste nałożyłem równolegle, podobno jest to najlepszy sposób.

rownolegl_wwqnrxq.png

Spróbowałem również na krzyż. Ten sam efekt z tą sama temperaturą

krzyzowop_wwqnnpp.png

post-1316348-0-81000600-1432131476_thumb.png

Opublikowano

Mam podobny problem mianowicie mam juz przegrane w tą grę pare tygodni i wszystko było super. Do momentu aż zaczeło ciąć ale są to dziwne cięcia trwa to jakies 1-3 sekundy i tak jakby klatkowalo. Naprzyklad zabije kogos już leży i nagle jest ta ścinka i cialo gdzieś w powietrzu dopiero pada na glebe... Nie czaje tego kompletnie

Moj sprzet to :

Intel core i5 x2 1,70 ghz
6 gb ram

Karta graficzna nvidia geforce gt 630m 2 gb.

Dodam że gry typu Fifa 15 czy Ets 2 chodzą na full bez jakiejkolwiek ścinki..

Bardzo serdecznie proszę o pomoc

Opublikowano

Mam podobny problem mianowicie mam juz przegrane w tą grę pare tygodni i wszystko było super. Do momentu aż zaczeło ciąć ale są to dziwne cięcia trwa to jakies 1-3 sekundy i tak jakby klatkowalo. Naprzyklad zabije kogos już leży i nagle jest ta ścinka i cialo gdzieś w powietrzu dopiero pada na glebe... Nie czaje tego kompletnie

Moj sprzet to :

Intel core i5 x2 1,70 ghz

6 gb ram

Karta graficzna nvidia geforce gt 630m 2 gb.

Dodam że gry typu Fifa 15 czy Ets 2 chodzą na full bez jakiejkolwiek ścinki..

Bardzo serdecznie proszę o pomoc

Rozwiązałeś swój problem? Jak tak to podziel się co zrobiłeś bo u mnie ciągle lipa..

Opublikowano

Rozwiązałeś swój problem? Jak tak to podziel się co zrobiłeś bo u mnie ciągle lipa..

75C na tym procesorze to prawie że nic, z reguły można je kręcić do ~90C

Ściągnij program msi afterburner, wejdź w ustawienia - zakładka monitoring. Z listy wybierz CPU1/2/3/4 (każdy oddzielnie, to samo CPU temp) i zjedź na dół wybierz opcje pokaż na OSD. http://prntscr.com/79lqkq

Prawdopodobnie gra jedzie standardowo na 1 rdzeniu, trzeba w opcjach wideo zmienić renderowanie wielordzeniowe. Silnik source leży głownie na procku a nie na karcie. Ew. czasem i to nie pomaga, trzeba w tedy do komendy startowej gry dopisać "-threads 4" (bez "")

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...