Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomocy :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcialbym zaczac pisanie stron www np takiego fora jak wasze jak to zrobic akurat w tym jestem zielony i nic nie ogarniam xDD­

elo

Opublikowano

no fajnie xDxDxdddDxd To napisz, w notatniku najlepiej xDx xdDDxdd

żeby warna nie dostać - zacznij od podstaw, naucz się html5 i css, później javascript, jak już ogarniesz podstawy to pora na backend - do wyboru - php, node.js, python (django/flask), ror, go i gdzieś w międzyczasie bazy danych

tylko przygotuj się na lata nauki.

podstawy możesz złapać na codecademy.com

//

Chyba, że faktycznie chodziło Ci o postawienie forum - w takim razie użyj gotowego silnika jakich wiele. PhpBB chociażby

Opublikowano

mpcforum jest postawione na silniku ip.b (płatny)

są też inne silniki , tylko niezabardzo zrozumiałem pytanie czy chcesz postawić forum na gotowym silniku ? czy stworzyć własny silnik

Opublikowano

no fajnie xDxDxdddDxd To napisz, w notatniku najlepiej xDx xdDDxdd

żeby warna nie dostać - zacznij od podstaw, naucz się html5 i css, później javascript, jak już ogarniesz podstawy to pora na backend - do wyboru - php, node.js, python (django/flask), ror, go i gdzieś w międzyczasie bazy danych

tylko przygotuj się na lata nauki.

podstawy możesz złapać na codecademy.com

//

Chyba, że faktycznie chodziło Ci o postawienie forum - w takim razie użyj gotowego silnika jakich wiele. PhpBB chociażby

Lata nauki o.O

7891614428580671076560.png

Opublikowano

Lata nauki o.O

@Kawamintai

No już to widzę jak ktoś z zerowym pojęciem pisze IPB od zera w mniej niż rok. Chyba, że życia nie ma.

@aw

może autor coś dopowie do tego jakie są jego oczekiwania.

Opublikowano

@Kawamintai

No już to widzę jak ktoś z zerowym pojęciem pisze IPB od zera w mniej niż rok. Chyba, że życia nie ma.

@aw

może autor coś dopowie do tego jakie są jego oczekiwania.

Bez przesady, żeby frontendu się uczyć lata, to samo tyczy się backendu. Tutaj nie chodzi o napisanie skryptu, lecz naukę.

Opublikowano

Pracowałeś kiedyś jako front lub back-endowiec? Bo to naprawdę są lata nauki. Oczywiście nauka poprzez praktykę. Czyli tworzenie realnych projektów.

HTML, CSS, Javascript, PHP to naprawdę są obszerne tematy.

Jako, że front i back-endem zajmuję się już od 6 lat, to uwierz, nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie rzeczy czekają do odkrycia nawet po roku siedzenia w tym temacie.

Żeby móc mówić "umiem pisać aplikacje webowe" to nie wystarczy napisać czegoś raz czy kilka razy, bo na pewno będzie to napisane źle.

Jeśli ktoś mówi, że nauka może potrwać nawet kilka lat zanim dasz radę napisać taką aplikację jak forum dyskusyjne, to ma 100% racji.

gamedevmania.com

Opublikowano

Pracowałeś kiedyś jako front lub back-endowiec? Bo to naprawdę są lata nauki. Oczywiście nauka poprzez praktykę. Czyli tworzenie realnych projektów. HTML, CSS, Javascript, PHP to naprawdę są obszerne tematy. Jako, że front i back-endem zajmuję się już od 6 lat, to uwierz, nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie rzeczy czekają do odkrycia nawet po roku siedzenia w tym temacie. Żeby móc mówić "umiem pisać aplikacje webowe" to nie wystarczy napisać czegoś raz czy kilka razy, bo na pewno będzie to napisane źle. Jeśli ktoś mówi, że nauka może potrwać nawet kilka lat zanim dasz radę napisać taką aplikację jak forum dyskusyjne, to ma 100% racji.

Dobrze prawisz, chciałbym tylko dodać iż jeszcze dochodzi obsługa bazy danych. Budowanie poprawnej relacyjnej bazy oraz pisanie wydajnych zapytań to naprawdę nie jest łatwa sprawa.

Opublikowano

Pracowałeś kiedyś jako front lub back-endowiec? Bo to naprawdę są lata nauki. Oczywiście nauka poprzez praktykę. Czyli tworzenie realnych projektów. HTML, CSS, Javascript, PHP to naprawdę są obszerne tematy. Jako, że front i back-endem zajmuję się już od 6 lat, to uwierz, nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie rzeczy czekają do odkrycia nawet po roku siedzenia w tym temacie. Żeby móc mówić "umiem pisać aplikacje webowe" to nie wystarczy napisać czegoś raz czy kilka razy, bo na pewno będzie to napisane źle. Jeśli ktoś mówi, że nauka może potrwać nawet kilka lat zanim dasz radę napisać taką aplikację jak forum dyskusyjne, to ma 100% racji.

Tak pracowałem jako backendowiec, ponieważ frontend mnie nie ciągnie. Nie widzę żadnych trudnych rzeczy w PHP, a jeśli już mam problem zazwyczaj go rozwiązuję sam, a nie piszę na forum, że np. zapytanie mi nie działa.

Opublikowano

Tak pracowałem jako backendowiec, ponieważ frontend mnie nie ciągnie. Nie widzę żadnych trudnych rzeczy w PHP, a jeśli już mam problem zazwyczaj go rozwiązuję sam, a nie piszę na forum, że np. zapytanie mi nie działa.

Ale chyba zmieniłeś temat.

Wiesz, w programowaniu znajomość języka jest drugorzędna. Sam język jest prosty, ale najbardziej liczy się to w jaki sposób tego języka użyjesz. Programować można nawet bez języka programowania. Dlatego naukę zazwyczaj zaczyna się od algorytmów.

Może w PHP nie ma żadnych trudnych rzeczy, ale programowanie bez względu w czym nie jest prostą rzeczą. Napisanie takiego forum dyskusyjnego to nie jest pikuś, zawsze znajdą się problemy. I właśnie rozwiązywanie takich problemów nazywa się nauką, bo zawsze można odkryć lub dowiedzieć się coś nowego i zdobyć nowe doświadczenia.

Jeśli ktoś nauczy się PHP i twierdzi, że umie napisać (na przykład) forum, to zawsze można takiej osobie udowodnić, że jest odwrotnie niż myśli.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...