Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Ogólna ranga/nagroda forumowa.

Upss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witajcie!

Mam pewną propozycję.

Skoro możemy oceniać pracę moderacji forum, poprzez wszelkiego rodzaju nagrody oraz modlogs, to dlaczego by nie nagrodzić osoby, które aktywnie udzielają się na forum, sensownie pomagają użytkownikom w różnych działach i w jakikolwiek sposób działają na rzecz naszej społeczności.

Proponuję wprowadzić nagrodę przyznawaną co miesiąc dla osoby, która wykaże się największą aktywnością w danym okresie.

Wkład ten łatwo można by było sprawdzić na podstawie TOP użytkowników oraz zawartości ich postów.

Nie zajmie to dużo czasu, a z pewnością zachęci do większej i bardziej sensownej pomocy na forum.

Normalni użytkownicy, którzy nie należą do żadnych grup redakcyjnych czy moderacyjnych, nie są w żaden sposób nagradzani za niejednokrotnie wielką aktywność.

Co o tym myślicie? Chodzi mi głównie o fakt, że w "Dzisiejsi TOP" często widuję te same osoby, których posty mają sens merytoryczny.

Zapraszam do dyskusji :-).

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

­

Jakie nagrody masz na myśli? Kolejne niepotrzebne plakietki? Na chwilą obecną jestem na nie. 

Chodzi mi o jedną nagrodę dla najaktywniejszej osoby w miesiącu, wybieranej spośród WSZYSTKICH użytkowników, nie tylko moderacji.

Skoro miała by być kolejną niepotrzebną plakietką, to w jakim celu plakietki Weteranów, Zaufanych osób, najaktywniejszych redaktorów w danej Redakcji. Łatwo wybrać jedną osobę spośród 20, a czy nie bardziej zasłużoną jest ktoś, spośród - dajmy na to - 20 tyś. aktywnych użytkowników?

­

Opublikowano

Dla aktywnych użytkowników nie ma żadnej nagrody poza zdjęciem ostrzeżeń i mentorem, tak.

Opublikowano

No można dodać, lecz proponowałbym u góry w menu dodać "TOP użytkownicy" etc... by mieli o co się udzielać. ­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Wybranie takiej osoby chyba nie jest tak proste jak ci się wydaje.

Czemu niby zwykli użytkownicy mają być nagradzani za pisanie postów, czy nawet tę pomoc? Przecież w samym założeniu forum po to właśnie jest.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Moderatorzy są od tego, aby pomagać, pilnować porządku. Pisząc się na tą posadę, jest się świadomym tego. Co do aktywnych użytkowników (naprawdę pomocnych), wydaje mi się, że właśnie ranga Mentora byłaby odpowiednia. Jest to grupa, która tworzy różne projekty, pomaga, itd. Najwyższa pora, aby użytkownik (bez specjalnych uprawnień) mógł dołączyć do grona moderacji oraz w jakiś sposób wyróżniał się (plakietka/uprawnienia Mentora), pomógł w takich projektach, itp. Przestać przyjmować modków na tą rangę (dlaczego? Napisałam w pierwszym zdaniu + "bo znam"). Ale chodzi mi o takich użytkowników, którzy naprawdę pomagają i mają wiedzę. Powinna być wybierana jedna osoba na X miesięcy.

Przez miesiąc jeden użytkownik będzie bardzo aktywny, pomocy, itd., aby dostać nagrodę, a potem oleje. Mija się to z celem :P Jak już chce się ktoś angażować to w 100% i na dłużej (stąd Mentor, bo ranga zobowiązuje).

Wybranie takiej osoby chyba nie jest tak proste jak ci się wydaje.

Czemu niby zwykli użytkownicy mają być nagradzani za pisanie postów, czy nawet tę pomoc? Przecież w samym założeniu forum po to właśnie jest.

Nie jest proste, ale trochę zaangażowania, wybranie osoby, która by się tym zajęła (najlepiej ktoś z Mentorów) i by było ok.

Myślę, iż pomysł Upss nie jest zły. Ktoś jest bardzo aktywny i pomocny, to można w takim małym geście podziękować za niesioną pomocą i jakoś bardziej zagłębić pomoc tej osoby. Chyba, że chodzi o jakąś inną nagrodę (nie plakietka), to nie wiem .__.

Opublikowano

Nie uważam, że bylby to dobry pomysl. Po pierwsze cieżko bylo by konkretnie ustalic, kto na takową plakietke zasługuje. Pomocy nie należy liczyć w ilosci merytorycznych postów, jak zostało to tutaj zaproponowane. Trzeba wziąc pod uwagę, że są działy z mniejszą frekwencją, toteż ''pomocnicy'' wypowiadający sie w nich mieliby mniejsze szanse, niż ci z większych działów.

Druga sprawa to taka, że ciężko raczej było by ustalić osoby, które takową nagrode miałyby przyznawać. Wprowadziło by to wiele konfliktów na zasadzie ''on dostał, czemu ja nie''. Oczywiście można to rozwiazać w taki sposób, jak są aplikacje do poszczególnych grup i to użytkownicy podejmują decyzje, ake znów pojawia sie problem dotyczący tego, co napisałam na początku, czyli frekwencji w działach, co przekłada sie na mniejszą/wiekszą ilość pozytywnych lub negatywnych głosów na aplikanta.

Uważam, że nie ma co robić sztucznego zamiennika Mentora, tylko po to, by wprowadzić kolejną plakietke, czy rangę.

igNMhIy.png

Opublikowano

Uważam, że taka nagroda kusiłaby jedynie do spamowania i sztucznego nabijania postów. Ciężko jest mi sobie wyobrazić pisanie 50 postów dziennie przez miesiąc, które w dodatku mają jakikolwiek "sens merytoryczny", nawet jeśli mówimy o takich działach jak Metin2, Minecraft, czy Lol. Nie ilość, a jakość. Ilość napisanych postów nie powinna być wyznacznikiem jeśli chodzi o tego typu nagrody, szczególnie, że określenie, które posty są faktycznie pomocne, a które naciągane, może nie być takie łatwe i jestem pewna, że wybór osoby, zasługującej na takie wyróżnienie, prowadziłby jedynie do pretensji i wyrzutów.

Satysfakcja z niesionej pomocy sama w sobie powinna być nagrodą, w taka walka o plakietkę mijałaby się z celem.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

­

Uważam, że taka nagroda kusiłaby jedynie do spamowania i sztucznego nabijania postów. Ciężko jest mi sobie wyobrazić pisanie 50 postów dziennie przez miesiąc, które w dodatku mają jakikolwiek "sens merytoryczny", nawet jeśli mówimy o takich działach jak Metin2, Minecraft, czy Lol. Nie ilość, a jakość. Ilość napisanych postów nie powinna być wyznacznikiem jeśli chodzi o tego typu nagrody, szczególnie, że określenie, które posty są faktycznie pomocne, a które naciągane, może nie być takie łatwe i jestem pewna, że wybór osoby, zasługującej na takie wyróżnienie, prowadziłby jedynie do pretensji i wyrzutów.

Satysfakcja z niesionej pomocy sama w sobie powinna być nagrodą, w taka walka o plakietkę mijałaby się z celem.

Nigdzie nie napisałam, że chodzi o ilość postów, tylko o ILOŚĆ I ICH MERYTORYKĘ, a to jest różnica. :)

­

Opublikowano

Pomysł dobry, jednak ciężko byłoby sprawdzić to wszystko. Tak jak piszą inni - są działy mniejsze i większe, także ciężko byłoby spośród tylu użytkowników wybrać tego jednego. Dodatkowo jest ranga Mentorów, więc jeśli ktoś z takich osób czułby że wystarczająco dużo pomaga i chciałby dołączyć do tej grupy to może się zgłosić, nikt mu nie broni.

Pomysł fajny, ale znajdywanie jednej osoby z pośród wszystkich użytkowników byłoby trudne, uciążliwe.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Sam w sobie pomysł jest dobry, natomiast ciężko byłoby jednoznacznie wyłonić osobę, która takową nagrodę ma dostać. Nie. :v

Opublikowano

Nie uważam, że bylby to dobry pomysl. Po pierwsze cieżko bylo by konkretnie ustalic, kto na takową plakietke zasługuje. Pomocy nie należy liczyć w ilosci merytorycznych postów, jak zostało to tutaj zaproponowane. Trzeba wziąc pod uwagę, że są działy z mniejszą frekwencją, toteż ''pomocnicy'' wypowiadający sie w nich mieliby mniejsze szanse, niż ci z większych działów.

Druga sprawa to taka, że ciężko raczej było by ustalić osoby, które takową nagrode miałyby przyznawać. Wprowadziło by to wiele konfliktów na zasadzie ''on dostał, czemu ja nie''. Oczywiście można to rozwiazać w taki sposób, jak są aplikacje do poszczególnych grup i to użytkownicy podejmują decyzje, ake znów pojawia sie problem dotyczący tego, co napisałam na początku, czyli frekwencji w działach, co przekłada sie na mniejszą/wiekszą ilość pozytywnych lub negatywnych głosów na aplikanta.

Uważam, że nie ma co robić sztucznego zamiennika Mentora, tylko po to, by wprowadzić kolejną plakietke, czy rangę.

Tak jak wyżej, bezsensu kolejna plakietka, która ma być zamiennikiem mentora. Jeśli ktoś serio pomaga, to na pewno robi to bez chęci otrzymania żadnej plakietki. :)

Opublikowano

W sensie, że np: Dla najbardziej aktywnej osoby w dziale Pogaduszki ? Czy osoby, która znacznie pomaga użytkownikom w tym jakże dziale.

Według mnie plakietka zbędna, tylko wyróżnienie lepsze, ew jakiś Talon na punkty ostrzeżeń, albo jakaś tam ilość Like. W sumie sama nie wiem..

Opublikowano

Jeśli użytkownik jest aktywny, pomaga, oraz ma chęci co do współpracy, zapraszamy do grupy mentorów. Nie ma sensu tworzyć plakietki, którą de facto będą otrzymywać spamerzy, bądź osoby udzielające się w większych działach typu metin2, minecraft, podczas gdy ci np. z War Thunder nie mają praktycznie żadnych szans.

Podsumowując jestem na nie, mimo ogromnej chęci co do realizacji różnych projektów.

Opublikowano

Jeśli użytkownik jest aktywny, pomaga, oraz ma chęci co do współpracy, zapraszamy do grupy mentorów. Nie ma sensu tworzyć plakietki, którą de facto będą otrzymywać spamerzy, bądź osoby udzielające się w większych działach typu metin2, minecraft, podczas gdy ci np. z War Thunder nie mają praktycznie żadnych szans.

Podsumowując jestem na nie, mimo ogromnej chęci co do realizacji różnych projektów.

Takie osoby są. Ale np ja, nie miałam szansy na Mentora, na Mentora są "Wymagania", niektórym przeszkadzają posty oraz czas Online (Nie mówię, że osoba z 5 postami i rejestracja od 10dni, jest ok). A taka osoba, która nie ma szans na Mentora, a pomaga, może być nagrodzona. Chociaż nie koniecznie, bo niektórym to tutaj sprawia problem.

Mentor nie powinien mieć "312421" postów i tyle samo czasu Online, oraz rejestracji z rok. Mentorem powinna być osoba, która solidnie pomaga użytkownikom i ma chęci do pomocy oraz zapał do tego. Posty i czas online czy też rejestracja schodzi na sam dół, liczy się to co dany użytkownik może zaprezentować na forum w formie pomocy, oraz jak wspomniałam z chęcią i zapałem do pomocy użytkownikom forum.

Edit@ Internet się ściął.

Ja założyłam konto, tylko i wyłącznie po to, aby pomagać użytkownikom na tyle ile potrafię, moje posty głównie zajmują dział "Pogaduszki" i subfora, ale nie tylko ten dział. Staram się pomagać każdemu użytkownikowi, nie zamierzam składać podań na test moderatorów, bo to mi nie potrzebne. Mam świadomość co piszę jak i również świadomość tego i satysfakcję, że pomogłam komuś. :)

Opublikowano

­

No tak, ale wiele osób nie zostaje przyjętych do Mentorów ze względu na wcześniejsze zachowanie, krótki czas, nieregularną aktywność, a tutaj chodzi o OGÓLNĄ AKTYWNOŚĆ w danym miesiącu.

­

Opublikowano

­

No tak, ale wiele osób nie zostaje przyjętych do Mentorów ze względu na wcześniejsze zachowanie, krótki czas, nieregularną aktywność, a tutaj chodzi o OGÓLNĄ AKTYWNOŚĆ w danym miesiącu.

Popieram, nie każdy ma czyste konto od samego początku, mogę stwierdzieć, że pewno x% moderatorów ma tzw. czarną przeszłość, po prostu potworzyli nowe konta  ;)

Co do tematu jestem za, ale to mają być full mega hipeeer ultra tylko posty do pomocy + raporty.

Opublikowano

Osobiście uważam, że rozwój forum w tę stronę jest bardzo trafnym zagraniem. 

Grupa mentorów bardziej skupia się (w moim odczuciu) na szerszej pomocy; nie koniecznie realizuje się tam "wspólne odpowiadanie na tematy". Zespół ten przyjął raczej strategie tworzenia tematów w jednym dziale, które zahaczają bardziej o stronę techniczną forum. Fakt, że od pewnego czasu zauważalny jest tam kontakt z użytkownikami. 

Odnosząc się już do propozycji, myślę, że wynagrodzenie w postaci plakietki (która bądź, co bądź, nie jest nic warta) na pewien sposób będzie dobrym ruchem. Zachęci to zapewne do udzielania się użytkowników i pomocy innym. Ogółem wyróżnienia na tle całej społeczności osoby, która faktycznie dokłada swoją cegiełkę do ogromnego już fundamentu, którym jest MPC, będzie miłym wynagrodzeniem za poświęcony czas.

Uważam jednak, że wyłonienie takowej osoby powinno odbywać się przy udziale moderatorów działu i moderacji globalnej. 

Reasumując - tak. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...