Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z zaladowaniem windowsa

sylwo221

Pytanie

Opublikowano

Witam,

otoz mam bardzo dziwny problem, i nie wiem jak go mam rozwiazac. Chodzi o to, ze podczas wlaczania komputera (windows 8.1) wszystko ladnie sie wlacza, system sie laduje, i jak ma sie pokazac pulpit, to jest tylko czarny ekran i nic. Na samym poczatku myslalem, ze to dysk, ale z bootwalem ubuntu (dvd) i normalnie przegladalem sobie pliki na dysku. Nie wiem co mam robic, na dysku mam bardzo duzo waznych dla mnie danych, i niechcialbym ich stracic.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SIedzac na linux'ie (bootwanym przez dvd), wszedlem w takie narzedzie jak Disk Untility i tam mialem napisane, ze mam tak znawe "bad sectors" jakies zle sektory, wchodzac w szczegolny to mam ich az 180. Czytalem o nich, ze jezeli bedzie jakis bad sector, to trzeba go naprawic (poprzez napisanie na niego) albo ominac go (bo dysk ma jeszcze zapasowe), ale majac 180 takich sektorow walnietych, to jest jakikolwiek sens ?

Teraz kiedy chce odpalic system, to wywala mi blue screen'a, a jak wlacza sie narzedzie do naprawy to widze tylko czarny ekran.

Opublikowano

Nie wiem na co liczyłeś, że na uszkodzonym dysku z badsektorami ruszy ci bez problemu system ?  Po naprawie to raczej na pewno nie ruszy ci już system skoro uszkodzone są pliki systemowe. 

Preformat dysku albo formatowanie niskiego poziomu może pomoże. Przygotuj się raczej na wymianę dysku. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Odzyskiwane systemu ewentualnie od nowa instalacja jeśli uszkodzony rejestr. 

Jeśli chcesz się bawić 2-3h to w trybie awaryjnym i po kolei odinstalowując poprawki albo sterowniki znajdziesz co jest powodem błędu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...