Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kopia systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem nowy laptop i chciałbym zrobić kopię systemu abym mógł go potem sobie przywrócić gdy system mi się popsuje lub będę chciał zrobić format. Da się zrobić kopię systemu tak jakby do pliku ISO czy cokolwiek innego aby w łatwy sposób można było go odtworzyć i był od razu sprawny do działania. Słyszałem coś kiedyś ze jest program który tak jakby kopiuje jeden dysk na drugi.

Opublikowano

Możesz utworzyć obraz systemu.

Panel sterowania -> system i zabezpieczenia -> historia plików -> kopia zapasowa obrazu systemu.

I potem można go normalnie przywrócić bez problemu i system będzie w takim stanie jaki był przy robieniu kopii?
Opublikowano

W końcu to taki jest sens robienia kopi. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Lub robisz obraz dysku programem do tworzenia właśnie takich obrazów. Ja korzystam z programu Clonezilla i zamiast 1h instalacji w 10 minut mam skonfigurowany komputer. Potrzebujesz tylko dodatkowego nośnika na obraz.­

Opublikowano

Lub robisz obraz dysku programem do tworzenia właśnie takich obrazów. Ja korzystam z programu Clonezilla i zamiast 1h instalacji w 10 minut mam skonfigurowany komputer. Potrzebujesz tylko dodatkowego nośnika na obraz.­

Okej, bo chce sobie zainstalować linuxa, ale mam oryginalny Windows i chce sobie zrobić jakąś kopie żeby móc potem w szybki sposób sobie wrócić do Windows. Musiałbym potem zainstalować Windowsa i przywrócić kopie tak?
Opublikowano

A po co, odetnij miejsce, końcowe 20 gb dysku powinno wystarczyć i zainstaluj linuxa 

Kopia to już twój problem i zależy od tego czy jej potrzebujesz czy nie, w sumie w większości przypadków od tego też czy ktoś kto robił kopie potrafi ją potem odzyskać.

Opublikowano

A po co, odetnij miejsce, końcowe 20 gb dysku powinno wystarczyć i zainstaluj linuxa

Kopia to już twój problem i zależy od tego czy jej potrzebujesz czy nie, w sumie w większości przypadków od tego też czy ktoś kto robił kopie potrafi ją potem odzyskać.

czyli nie opłaca się czyścić całego laptopa? Zrobić tylko partycje jakieś 100 GB na wszystkie pliki i powinno być okej? Bo mam 3 partycje których używałem na Windowsie, a nie chce żeby potem był syf na kompie.
Opublikowano

Syf to już pewnie masz i tak z partycjami, najlepiej jakby była pierwsza podstawowa a potem rozszerzona i na niej partycje na inne systemy czy pliki +partycja na kopie zaposowe jak tak strasznie chcesz miec 

Lepiej robić kopie partycji z windowsem niz samą kopie windowsa. 

Opublikowano

Syf to już pewnie masz i tak z partycjami, najlepiej jakby była pierwsza podstawowa a potem rozszerzona i na niej partycje na inne systemy czy pliki +partycja na kopie zaposowe jak tak strasznie chcesz miec

Lepiej robić kopie partycji z windowsem niz samą kopie windowsa.

Syfu z partycjami jak na razie raczej nie mam bo mam tylko partycje z Windowsem, na drugiej są 3 gry a na trzeciej może jakieś 10 GB plików i to wszystko. Chyba po prostu zrobię sobie kopie dysku z systemem Windows na dysk zewnętrznym i zainstaluje linuxa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...