Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Nowy Windows i nowa wykryta karta graficzna

Burned123

Pytanie

Opublikowano

Witajcie!

Mam notebooka na którym eksperymentuje z systemami, który jest najładniejszy i najbardziej płynnie działa. O dziwo wybór padł na Windows 8.1 xD ale do rzeczy.

Na początku był Windows Vista i wykrył wtedy kartę AMD Radeon (nie pamiętam nazwy), następnie Windows 7 i również wykrył kartę AMD Radeon ale tym razem o innych numerkach, bo pamiętam, że jakaś różnica była. Następnie był Linux Ubuntu i ten to w ogóle jakąś standardową karte graficzną wykrył (VGA czy jakoś tak..) no i teraz Windows 8.1 który z dupy wykrył Intel Graphics Media Accelerator 3150 (Microsoft Corporation - WDDM 1.0) i do czego zmierzam? Otóż w wcześniejszych przypadkach pobierałem sterowniki (lub nie trzeba było) i miałem od razu rozdzielczość 1024x728, ale w tym przypadku mam 1024x600 i chciałbym to zmienić, ale po zainstalowaniu sterowników Intela pod Windows 8.1 nic się nie zmienia albo wyskakuje błąd, że błędna wersja sterowników. Ktoś ma jakieś pomysły lub spotkał się z czymś podobnym?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisać to sobie możesz , bez podania modelu laptopa nic nie wiadomo o co biega. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To sobie odpuść kombinowanie, to coś ma rangę tableciku albo laptopiku , nigdy nie będzie nawet miało połowy wydajności podobnego laptopa. 

Rozdzielczość jest dobra bo nie można mieć lepszej na tej matrycy bez zewnętrznego monitora. 

Co do reszty wystarczy tylko zainstalować sterowniki do tego konkretnego modelu, są na stronie supportu, poszukaj sobie.

Opublikowano

Ale na stronie producenta nie ma sterowników pod Win8 na ten konkretny model GPU.

Instalowałem za pomocą DriverBoostera ale pobrało mi je z 2k11 roku ale za to na stronie (ogólnej) ze sterownikami mam pobrane z 2k12 tylko, że nie wiem jak je zainstalować. Nie ma pliku .exe tylko są pliki .vp i .dll

A jeszcze takie pytanko.  Bo jak wspomniałem wcześniej przy Windows Vista i 7 w menedżerze wyszukało mi AMD Radeon a przy Win 8 Intela i teraz chciałbym wiedzieć czy system jakoś dopasowuje sobie karte graficzną i jest opcja wymuszenia by dopasował inną?

Opublikowano

Podałbym ale to nie jest taka łatwa sprawa.

Ja tego notebooka nie kupiłem tylko otrzymałem i on był po "drobnych" modyfikacjach, podobno zwiększono RAM, HDD i coś jeszcze.

HP-Mini 210 i tylko tyle wiem :(

O dziwo jak patrze na necie na HP Mini 210 - XXX to trafiam tylko na rozdziałke 1024x600 oraz na GPU Intela, ale dam sobie głowę uciąć, że podczas posiadania zainstalowanej 7 miałem domyślnie ustawioną rozdziałke 1024x768 (i chyba nawet mogłem więcej) a grafika była AMD Radeona bo sterowniki do niej ściągałem.

Opublikowano

Są pod inne systemy, od Visty w zawyż to te same. Szukaj sterowników do pełnego numeru modelu a nie do wersji modelu bo jest ich kilka. 

Zainstalowanie jakichkolwiek innych sterowników niż ma system nic nie da. Po co ci instalacja sterowników innych skoro aktualne działają ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...