Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V kiepsko działa strasznie klatkuje

Lon333ly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien problem z GTA. Kupiłem GTAV na PC z myślą o pograniu sobie. Wczoraj zainstalowałem, wszystko gra, dzisiaj odpalam no i... strasznie klatkuje. Nawet na najniższych ustawieniach graficznych.

Sugerowałem się testami z pewnej strony (popularna, polska strona), i według testów powinno mi iść przy średnio 35-45 fps, płynnie na ustawieniach wysokich. Dropy FPS'ów pojawiają się, gdy jadę autem. Z tym, że nie są to pojedyncze, tylko cały czas, dopóki nie skończę szybko jechać.

Tutaj jest mój setup:

http://www.morele.net/inventory/info/3AjoEw/
Z tego, co czytałem, to 4GB RAM-u wpływa tylko delikatnie na wydajność, może się ciut częściej zacinać, no ale bez przesady. Po prostu nie mogę jeździć samochodem, tak klatkuje.

Na testy wydajności patrzyłem na "labolatorium komputerów" (bezpośredniego linku chyba nie mogę wrzucić).

Mogę Was prosić o rady, co mam próbować, by GTA działało mi tak, jak powinno?

Bardzo dziękuję z góry.

Pozdrawiam

@Widzę, że ktoś zmienił trochę nazwę tematu. nvm. Dodam, że gram na pełnym ekranie w FHD. Sprawdzałem stery - najnowsze, ale coś obilo mi się o uszy o specjalnych sterach do GTA. O co chodzi? A z racji, że nie mam czasu dużo, by tu zaglądać, prosiłbym o wypisanie wszystkich rzeczy, które mogę zrobić, by ogarnąć problem. Jakieś tam priorytety czy coś, o tym coś słyszałem ale nie pamiętam o co chodziło. No i tak dalej. ;) Dzięki!

1389638202-U295319.png

Opublikowano

dziwne, na twoim configu na średnio-wysokich powinno chodzić dość dobrze

najprostszym rozwiązaniem byłoby dokupienie ramu, na 90% powinno pomóc

standardowo powyłączaj wszystkie zbędne programy przed odpaleniem GTA V, ale to raczej niewiele da

sprawdź jeszcze jak wielki masz plik stronnicowania, jak poniżej 4GB to spróbuj go powiększyć i zobacz czy coś dało

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/change-virtual-memory-size#1TC=windows-7

Opublikowano

Zrobiłem to, co radziłeś, pobrałem stery dla GTA, włączyłem 30fps limit, ustawienia wszystko najniższe i niby mniej, ale dalej tak, że ciężko jeździć.

Czy macie jeszcze jakieś rady? Jak nie, to kupię tą kość RAM-u, ale może coś innego da się zrobić? Ludzie mówili, że na 4GB grają przyzwoicie.

Gdy hula mi tylko Skype i Spotify, użycie procesora waha się pomiędzy 1-10%, a gdy odpalę Google Chrome'a, to połyka mi ok. 2,2GB RAM-u.

1389638202-U295319.png

Opublikowano

Bo Chrome jest bardzo ramożerne. Mam nadzieję, że nie  masz go włączonego w czasie gry.

Może glupia rzecz, ale sprawdź czy nie masz pasku odległości renderowania przesuniętego na maxa. Ja go tak ustawiłam i... to był błąd.

who cares?

Opublikowano

C***a prawda z tym ramem. Nie słuchaj się ich, 4 gb spokojnie wystarczą.

Sam gram na dość słabym pc. Q6600+Radeon hd 6870 + 3gb ram na średnich ustawieniach w fullhd na 30fps+

Na Twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie temperatury swoich podzespołów, może coś się grzeję i nie wyrabia w grze.

Opublikowano

Hm, odpaliłem z płytą i normalnie wszystko śmiga. Zwróciłem wtedy uwagę na to, że pierwsze odpalenie było bez płyty. Dziwnie to się przedstawia, ale wygląda na to, jakby to miało jakiś wpływ. Nie testowałem teraz odpalania już bez płyty.

1389638202-U295319.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...