Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podoba się wam pomysł na gre? Co o nim myślisz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak juz pewnie niektórym wiadomo, EPIC udostępnił Unreal Engine za free, więc postanowiłem wziąć się za grę.

5 Królestw toczy ze sobą wojny. Jednej z nich umiera król, więc żeby nie paść przed 4 pozostałymi szlachta jest zmuszona powołać nowego(naszego bohatera). Po powołaniu mamy obowiązek zjednoczyć wszystkie królestwa w 1, wojskiem lub siła języka. Oprócz toczenia wojen z resztą swiata, otrzymamy możliwość zarządzania daną włością, oraz jej ludźmi. Jako król zostaną nadane nam poziom "szacunku" wśród poddanych, który jaką czynność bedzie sprawował już sie domyślacie. Z złota uzyskanego z podatków będziemy mogli powołać więcej wojska, lub budować w zamku/mieście/wiosce budynki aż po coraz nowocześniejsze maszyny oblężnicze. Oprócz tego gra będzie prawie w całości RPG, więc będzie można wykonywać rózne questy, bądź rozmawiać z poddanymi.

Jak już widzicie, to będzie połączenie Fable 3, Mount & Blade. Lecz nie będziemy poruszać klikając w dane miejsce patrząc z lotu ptaka! Wszystko będzie się działo w 3 lub 1 osobie.

graphic.png
Opublikowano

Nawet fajny pomysł ale pasowałoby go zrealizować a do tego trzeba mieć znajomość (chociaż)kilku języków np. C++ i do tego biblioteka OpenGL, może komuś się przyda.

Opublikowano

Jak juz pewnie niektórym wiadomo, EPIC udostępnił Unreal Engine za free, więc postanowiłem wziąć się za grę.

No tak logiczne, skoro dają coś za darmo to trzeba brać. Wcześniej nie było żadnego darmowego silnika no nie wiem Unity 3D

I tak nic z twoich sennych marzeń i planów nie wyjdzie, odpowiedz sobie na moje pytania:

1. Znasz się na Grafice/Programowaniu/Animacji żeby samemu zrobić grę?

2. Skoro na powyższe pytanie była odpowiedź NIE to czy masz pieniądze by zapłacić ludziom którzy będą dla ciebie pracować?

3. A może masz już zespół który będzie pracował za darmo?

Wymyślenie samej fabuły czy ogólnego zarysu gry, to tylko nie wielka jej część. Na tym forum było już tyle takich pomysłów że ohohho. Ile z nich wypaliło?

.... 

Cześć...

Opublikowano

Mount & Blade to stara i moja ulubiona gra, gram w takie jak np. Rome II jednak nie zastąpią MB ;)

@ up

Już kilka osób tak pisało nie wiem po co się powtarzać ;D

Opublikowano

Faktycznie pomysł trudny :-P, co nie wyklucza tego że i tak się za niego zabiorę ale to wiele lat pracy.

Póki co znam c++ na poziomie zaawansowanym, na htlm mam sporo czasu.

Mapa miała by być około wielkości gta 5 + budynki, do prawie wszystkich będzie możliwość wejścia.

A Unity 3d mnie nie iinteresuje

graphic.png
Opublikowano

Póki co znam c++ na poziomie zaawansowanym

Mógłbyś się wypowiedzieć konkretniej, bo trudno powiedzieć co ma taki losowy człowiek na myśli mówiąc "poziom zaawansowany"?

Mapa miała by być około wielkości gta 5 + budynki, do prawie wszystkich będzie możliwość wejścia.

Powodzenia, GTA V robili 7 lat(albo i więcej) kilkusetosobową ekipą doświadczonych specjalistów. Jeśli wierzysz w reinkarnację, coś w miarę ok może się udać zrobić - w którymś tam wcieleniu...

A Unity 3d mnie nie iinteresuje

Bo? Argumenty jakie tu przedstawisz będą niewątpliwie równie interesujące jak ustalanie takich szczegółów kilka wcieleń przed wydaniem gry.

Opublikowano

haha jeżeli znasz c++ na poziome zaawansowanym, to ja jestem baletnica, jestem bogiem counter strika i zostanę papieżem.

Opublikowano

Mógłbyś się wypowiedzieć konkretniej, bo trudno powiedzieć co ma taki losowy człowiek na myśli mówiąc "poziom zaawansowany"?

Powodzenia, GTA V robili 7 lat(albo i więcej) kilkusetosobową ekipą doświadczonych specjalistów. Jeśli wierzysz w reinkarnację, coś w miarę ok może się udać zrobić - w którymś tam wcieleniu...

Bo? Argumenty jakie tu przedstawisz będą niewątpliwie równie interesujące jak ustalanie takich szczegółów kilka wcieleń przed wydaniem gry.

Gta 5 jest bardzo dopracowane, od grafiki do fizyki aż po samą fabułę. Widzisz, ja Pisząc że mapa będzie zbliżona do tej z gta 5, wcale nie miałem na myśli że cała reszta też.

Co do Unity, w sumie nic nie mam ale nigdy nie spotkałem gry dobrej na tym silniku (oprócz Rust) więc i chęci nie przychodziły.

A tworzyć grę to ja mogę całe życie, bo i tak robię to dla zabawy (i ewentualnego zarobku hehe)

graphic.png
Opublikowano

Gta 5 jest bardzo dopracowane, od grafiki do fizyki aż po samą fabułę. Widzisz, ja Pisząc że mapa będzie zbliżona do tej z gta 5, wcale nie miałem na myśli że cała reszta też.

Co do Unity, w sumie nic nie mam ale nigdy nie spotkałem gry dobrej na tym silniku (oprócz Rust) więc i chęci nie przychodziły.

A tworzyć grę to ja mogę całe życie, bo i tak robię to dla zabawy (i ewentualnego zarobku hehe)

Cities Skylines?

Angry Birds? (ew. Crossy Road)

Kerbal Space Program?

Rollecoaster tycoon world?

Besiege?

ANNO?

The escapist?

A tworzyć grę to ja mogę całe życie, bo i tak robię to dla zabawy

Wiesz ile czasu zjada tworzenie gier? Albo praca, albo tworzenie gier dla zarobku

Opublikowano

Cities Skylines?

Angry Birds? (ew. Crossy Road)

Kerbal Space Program?

Rollecoaster tycoon world?

Besiege?

ANNO?

The escapist?

Wiesz ile czasu zjada tworzenie gier? Albo praca, albo tworzenie gier dla zarobku

Czlowieku Pisząc dla zabawy miałem na myśli że nie ważne ile będę ją robić

graphic.png
Opublikowano

Nie da się znać C++ na poziomie zaawansowanym ponieważ musiałbyś nam to jakoś przedstawić a w dodatku jest mnóstwo bibliotek do niego więc, a jeżeli chcesz zrobić grę podobną do GTA 5 to już możesz się pożegnać tworzenie takiej gry nie jest łatwe a w dodatku w pojedynkę to samobójczy pomysł, a co miałeś na myśli ,html' przecież to jest do tworzenia serwisów internetowych o ile wiem to samo html ci nie wystarczy musisz douczyć się php aby zrobić np. logowanie, rejestracje itd.

To już nie to ile będziesz robić, o to chodzi że jej nie zrobisz radzę ci zacząć pisać gierki konsolowe i następnie ogarnąć biblioteki takie jak direct lub opengl, a co do tworzenia gier w gotowych silnikach to być może nie widziałeś ale ty może taką stworzysz ;)

Opublikowano

Nie da się znać C++ na poziomie zaawansowanym ponieważ musiałbyś nam to jakoś przedstawić a w dodatku jest mnóstwo bibliotek do niego więc, a jeżeli chcesz zrobić grę podobną do GTA 5 to już możesz się pożegnać tworzenie takiej gry nie jest łatwe a w dodatku w pojedynkę to samobójczy pomysł, a co miałeś na myśli ,html' przecież to jest do tworzenia serwisów internetowych o ile wiem to samo html ci nie wystarczy musisz douczyć się php aby zrobić np. logowanie, rejestracje itd.

To już nie to ile będziesz robić, o to chodzi że jej nie zrobisz radzę ci zacząć pisać gierki konsolowe i następnie ogarnąć biblioteki takie jak direct lub opengl, a co do tworzenia gier w gotowych silnikach to być może nie widziałeś ale ty może taką stworzysz ;)

Najlepiej będzie jak temat zostanie zamknięty... Ja tylko pisze ze mapa będzie zbliżona do tej z gta 5 a oni wyjeżdżają "że robię grę podobną do gta"

graphic.png
Opublikowano

Najlepiej będzie jak temat zostanie zamknięty... Ja tylko pisze ze mapa będzie zbliżona do tej z gta 5 a oni wyjeżdżają "że robię grę podobną do gta"

Zastanawiam się, czy rzecz, nad którą najwięcej w GTA pracowali to mapa.......

Opublikowano

Teraz zauważyłem że ten pomysł jest podobny do strongholda, oczywiście fabuła inna ale zarządzanie włościami itd. nie opłaca się tworzyć takiej gry ponieważ nigdy nie stworzyłbyś lepszej od strongholda, oni już od wielu lat tworzą serie i z każdą wersją coraz lepszą co dzisiaj widać ,,stronghold crusader 2'' po prostu zajeb*stość.

Jeżeli moderator uzna to za spam to bardzo przepraszam, już nie będę xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...