Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer się nie włącza

VRUMaster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim komputerem. Otóż wczoraj grałem sobie na nim w cs'a jak zwykle wszystko normalnie i nagle mi się wyłączył. Próbowałem go włączyć ale tylko mignie raz lampka przed komputerem i tyle. 

Za każdym razem gdy próbuje go uruchomić dzieje się to samo, lampka zaświeci się na mniej niż sekunde i gaśnie i tyle.

Pomyślałem od razu o przegrzaniu. Odczekałem cały dzień, przeczyściłem cały komputer sprężarką i nadal to samo. 

Możliwe że wina leży po stronie zasilacza albo płyty, ale gdy podłącze komputer do zasilania to słyszę że zasilacz dostaje napięcie (pisk) i gdy wciskam i przytrzymam przycisk power to słychać tak jakby jeszcze głośniejszy pisk. Czyli zasilacz raczej jest w porządku. Posprawdzałem też kondensatory na płycie i wszystkie są w porządku według mnie.

Od razu mówię że nie ma części zamiennych a gwarancja dawno się skończyła.

Zasilacz :

Logic-500ATX 500 W

Płyta gigabyte 880GM-D2H

Mógłby może ktoś ustalić co mogło się zepsuć albo czy można w jakiś sposób to naprawić?

Z góry dziękuje

Opublikowano

Nikt nie pomoże od tego jesteś by sobie poszukać i  wymienić uszkodzoną część. Załatw sobie części na wymianę by sprawdzić po kolei zaczynając od zasilacza.

Może to być zasilacz albo płyta główna uszkodzona, równie dobrze może to też i procesor. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

albo twój mózg. Po co pisać coś co zostało już napisane? ja nwm.

Chodzi mi o sposoby naprawy bo możliwe że ktoś już napotkał taki problem i może wie jak go rozwiązać bez wymiany. Dobrze też moge oddać komputer do naprawy i zapłacić nie wiadomo ile i odzyskać go nie w całości.

Jeżeli mam wymienić zasilacz to na jaki? Z tego co słyszałem to mój do dobrych nie należy (czarna lista).

Opublikowano

Załatw sobie części wymienne najlepiej podobne do twoich z tymi samymi parametrami pracy (zasilacz) Jeżeli to zasilacza wina to po wymianie powinien się uruchomić system. Po za tym komputer może być też zakurzony co powoduje spięcia.­

Opublikowano

No to doszliśmy do tego że wymiana mózgu właściciela najpierw a potem po kolei zasilacz i reszta części , to jest jedyny sposób naprawy jak nie posiadasz urządzeń pozwalających to przetestować.  

Na podstawie opisu nic nie można stwierdzić, do czasu az znajdzie się część uszkodzoną, a potem możesz myśleć nad wymianą i szukaniem części. Zasilacz skoro z czarnej listy i tak musisz zakupić.  Jeśli nie on uszkodzony to płyta główna lub nadal coś innego. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Płyty głównej zresztą nie opłaca się naprawiać bo po pierwsze na tym oszukują a po drugie dalej się nie opłaca. Ale no pisząc o braku mózgu kogokolwiek dużo to do tematu nie wniesie. Pożycz sobie od kolegi zasilacz 500W i zobacz co się dzieje 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...