Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor 144hz do CS.

ipaikillah

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej forumowicze!

Od razu mówię, że proszę o wypowiedź tylko osoby posiadające taki monitor, lub mające zakres wiedzy na ten temat!

Otóż planuję zakup monitora 144hz do rozgrywki w CS:GO. Upatrzyłem sobie BENQ za 1199zł, ale męczy mnie pewnien problem. Otóż w niektórych sytuacjach w CSie posiadam spadki do 110-120fps. Od razu mówię, że nie są to jakieś częste akcje, ale czasami się zdarza. Przeważnie fpsy są powyżej 144fps. Chcę zatem zapytać, czy moje oczy odczują ten spadek i czy będzie to miało wpływ na rozgrywkę w jakimś stopniu? Czy spadki od 144 do 120fps są zauważalne na takim monitorze? Proszę o poradę.

I hope life teach you good... I hope...

Opublikowano

Nie potrafisz odróżnik patrząc na ekran szybszych zmian niż 30 FPS wszystko powyżej 30 FPS dla oka jest takie samo , teraz sam sobie odpowiedz na swoje  pytanie. 

Monitory 144 Hz nigdy nie wyświetlają obrazu z tą częstotliwością, zawsze max odświeżania to połowa jej.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie potrafisz rozróżnić przy tych 30fps, jeśli zmiany obrazu są względnie płynne. Podczas rozgrywek obraz jest poddawany szybkim zmianom zależnym od najmniejszego ruchu myszki i możesz zauważyć różnicę grając na 30 a np 60fps.

W6iB9H1.png

Opublikowano

No tak, różnica między 30 fps a 60 fps w takich grach jest ogromna. Ale mi chodzi już o wyższy stopień. Płynność rozgrywki w 144fps+ na monitorze 144hz jest przecudowna. Wracając do pytania - CZY BĘDZIE RÓŻNICA odczuwalna dla oka pomiedzy 120 a 144fps na monitorze 144hz?

I hope life teach you good... I hope...

Opublikowano

Najlepsi ludzie (piloci wojskowi itd.) na ziemi dostrzegają 250fps, ludzie którzy noszą okulary i słabowzroczni to 100fps zobaczą. Przeciętny człowiek z dobrym ale nie najlepszym okiem zobaczy do 200fps. ale róźnica poczynając od 60 jest coraz mniejsza. więc te 24 hz nie wiele znaczą.

Opublikowano

Najlepsi ludzie (piloci wojskowi itd.) na ziemi dostrzegają 250fps, ludzie którzy noszą okulary i słabowzroczni to 100fps zobaczą. Przeciętny człowiek z dobrym ale nie najlepszym okiem zobaczy do 200fps. ale róźnica poczynając od 60 jest coraz mniejsza. więc te 24 hz nie wiele znaczą.

Co ty wgl. pierdolisz, sorry za to przekleństwo ale jak widzę takie bzdury, to aż mi się płakać chce. Niektórzy widzą 250fps niektórzy 200 a niektórzy 100, właśnie przekroczyłeś próg głupoty i debilizmu jaki mogłeś przekroczyć. Nie ma czegoś takiego jak ktoś widzi tyle fps a ktoś tyle. 

Dla tych co mówią, że 60 fps to dla oka i tak dalej 30fps, to grajcie sobie w cs'a na fps_max 30 pozdrawiam. Między 30 fps a 60 fps jest ogromna różnica, i gwarantuje wam, ludzie oko jest w stanie to dostrzec, tak jak między 60 a 144, również ludzkie oko jest w stanie dostrzec płynniejszy obraz. Zachowujecie się jakbyście byli wszyscy okulistami i o ludzkim oku mieli bardzo ogromne pojęcie.

Co do autora tematu, jeżeli masz czasami spadki do 120fps to zauważysz mniej płynniejszy obraz (kiedy będziesz mieć spadek) natomiast nie powinno być to dyskomfortem, ja na twoim miejscu zainwestował bym w lepszy sprzęt, żeby ten stały fps był, i żeby się do niego przyzwyczaić, albo ustawić fps_max 120 i nie odczuwać ani skoków ani spadków.

Opublikowano

Gdzieś ty się tego doczytał, w jakiej nonsensopedi ? Człowiek jest w stanie wyłapać jedną charakterystyczna klatkę z 250 wyświetlanych ale nigdy nie jest w stanie stwierdzić zmian fps, naucz się czytać.   Pieprzenie o rozpoznawaniu zmiany fps powyżej 100-200 fps to bzdury, wynika to raczej z ruchowej koordynacji wzroku i ręki która porusza myszkę. To wrażenie subiektywne dla każdego inne nie mające nic wspólnego z FPS 

UP.  Zgadza się, da sie odczuć różnice 30 a 60 fps ale to związane jest z budową matryc i ich odświeżaniem a nie budową oka i jego wrażliwością na bezwładność obrazu.  

Monitory powyżej 120 Hz nadają się tylko do gier FPS i do niczego więcej, jeśli pojawią się kiedyś w sprzedaży  monitory potrafiące wyświetlać natywne obraz  przynajmniej w 100 Hz wtedy wszystkie obecne 120 i 144 jak i te inne z oczojebnymi cyframi  staną się zabytkami. 

Opublikowano

Gdzieś ty się tego doczytał, w jakiej nonsensopedi ? Człowiek jest w stanie wyłapać jedną charakterystyczna klatkę z 250 wyświetlanych ale nigdy nie jest w stanie stwierdzić zmian fps, naucz się czytać.   Pieprzenie o rozpoznawaniu zmiany fps powyżej 100-200 fps to bzdury, wynika to raczej z ruchowej koordynacji wzroku i ręki która porusza myszkę. To wrażenie subiektywne dla każdego inne nie mające nic wspólnego z FPS 

UP.  Zgadza się, da sie odczuć różnice 30 a 60 fps ale to związane jest z budową matryc i ich odświeżaniem a nie budową oka i jego wrażliwością na bezwładność obrazu.  

Panu już podziękujemy, za wypociny skopiowane z jakiegoś syfiastego forum dotyczącego optyki. Następnym razem jak będziesz starał się podkreślić swoją wiedzę, przygotowałbym się bardziej i nie pisał takich bzdury, jak ludzkie oko nie jest wstanie stwierdzić zmian fps, to chyba twoje, jak masz zeza nie jest wstanie stwierdzić. I nie pieprze o dostrzeganiu fps do 200 tylko od 60 do 144, a to idzie dostrzec.

Opublikowano

Potrafisz czytać i rozumieć zarazem co czytasz czy nie ?  Napisaliśmy dokładnie to samo a ty jeszcze sam na swoje wypociny krytykę dajesz ?  Obudź się i wylecz zeza w pierwszej kolejności, to odpowiedź na post wyżej a nie twój. 

Wszelkie zauważalne zmiany w obrazie wynikają zawsze z niedoskonałości urządzeń co je wyświetlają a nie z właściwości odczytywania obrazu przez ludzkie oko. Skoro ekran nawet 144 Hz odświeża obraz tylko z maksymalną częstotliwością  72 Hz ( sprzętowo dokładany jest drugi obraz zdublowany z pierwszego, z tego bierze się te 144 Hz )    to jak ty sobie wyobrażasz rozpoznać zmianę powyżej tej wartości ?  Wszystko co staje się widoczne jest tylko wynikiem błędnego wyświetlania klatek a nie zmian fps, bo równie dobrze błędnie może być wyświetlone zwiększenie ilości klatek jak i zmniejszenie ich .  Po to w lepszych monitorach stosowane są skomplikowane układy logiczne z algorytmami starającymi sie usunąc te błędy by obraz wyświetlany nie posiadał zauwazalnych  błedów

Opublikowano

Potrafisz czytać i rozumieć zarazem co czytasz czy nie ?  Napisaliśmy dokładnie to samo a ty jeszcze sam na swoje wypociny krytykę dajesz ?  Obudź się i wylecz zeza w pierwszej kolejności, to odpowiedź na post wyżej a nie twój. 

Wszelkie zauważalne zmiany w obrazie wynikają zawsze z niedoskonałości urządzeń co je wyświetlają a nie z właściwości odczytywania obrazu przez ludzkie oko. Skoro ekran nawet 144 Hz odświeża obraz tylko z maksymalną częstotliwością  72 Hz ( sprzętowo dokładany jest drugi obraz zdublowany z pierwszego, z tego bierze się te 144 Hz )    to jak ty sobie wyobrażasz rozpoznać zmianę powyżej tej wartości ?  Wszystko co staje się widoczne jest tylko wynikiem błędnego wyświetlania klatek a nie zmian fps, bo równie dobrze błędnie może być wyświetlone zwiększenie ilości klatek jak i zmniejszenie ich .  Po to w lepszych monitorach stosowane są skomplikowane układy logiczne z algorytmami starającymi sie usunąc te błędy by obraz wyświetlany nie posiadał zauwazalnych  błedów

słuchaj, nie chce mi się czytać twoich wypocin, ale jeśli pierdolisz, że monitor 144hz nie ma sensu to wyjdź z tematu i tyle.

Hej forumowicze!

Od razu mówię, że proszę o wypowiedź tylko osoby posiadające taki monitor, lub mające zakres wiedzy na ten temat!

Otóż planuję zakup monitora 144hz do rozgrywki w CS:GO. Upatrzyłem sobie BENQ za 1199zł, ale męczy mnie pewnien problem. Otóż w niektórych sytuacjach w CSie posiadam spadki do 110-120fps. Od razu mówię, że nie są to jakieś częste akcje, ale czasami się zdarza. Przeważnie fpsy są powyżej 144fps. Chcę zatem zapytać, czy moje oczy odczują ten spadek i czy będzie to miało wpływ na rozgrywkę w jakimś stopniu? Czy spadki od 144 do 120fps są zauważalne na takim monitorze? Proszę o poradę.

144-120 fps spadki nie są tak zauważalne, ważne żebyś miał stałe 120 i jest dobrze, a to, że monitor 60hz i 144hz to niebo, a ziemia, raczej wiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...