Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmienne w pluginie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pisać pluginy pod bukkit'a ucze sie od niedawna (naprawde od niedawna). Mam do was pytanie! Czy ktos wytlumaczy mi zmienne w pluginie np.

tworze zmienna dla kazdego gracza z osobna

jak wpisujesz komende /zmienna <tekst>

<tekst> = dowolny wyraz, liczba - zmienna dla tego gracza

i jak piszesz komende np. /nick <nick gracza> to pokazuje ci to zmienna, ktora wczesniej sobie ten gracz ustalil wpisujac komende /zmienna

Sorry za te bledy i niedokladnie wyjasnione pytanie, ale pisze tak na szybko na spontanie bo potrzebuje strasznie odpowiedzi!

Dziekuje za odpowiedzi juz z gory!

@iIvanowski dzieki za odpowiedz, myslalem tez o hashmapie naszczescie dane sa mi potrzebne tylko chwilowo, to ze beda sie resetowaly po reloadzie to nic dla mnie nie zmienia

Opublikowano

Chcesz aby, ktoś wpisywał /tekst [Jakis tekst], a ty abyś mógł go odczytać. /jakitekst [Nick]. Najprościej to będzie stworzyć w HashMapie [Poszukaj i poczytaj o tym]. Ale mają one wadę, ponieważ resetują się gdy wyłączamy serwer lub go reload. Jeżeli chcesz aby zapisywały się po wyłączaniu serwera to poczytaj o tym jak zapisywać dane do plików lub bazy danych najlepiej MySQL. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...