Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Nastawienie do skryptów na MPCforum - beznadziejne komentarze

pxime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Wiele osób wchodzi do tematu ze skryptem i pisze, że to jest tylko skrypt i aby autor nauczył się javy. Temat jest przeznaczony do oceny skryptu - jaki jest, co w nim brakuje i co by tam dodać, a nie do pisania, że jest to kolejny skrypt, a plugin byłby lepszy, co jest raczej logiczne. Autor takiego komentarza powinien zostać ostrzeżony, bo jego ocena podlega funkcjonalności pluginu Skript, a nie danego skryptu.

Zapraszam do wypowiadania się, co uważacie o takim rozwiązaniu. Nie odpowiadam na prowokacje.

Opublikowano

Wg mnie programiści w Javie mają "żal" do skryptów.

Pomyśl, przed skryptami aby dodać coś innego na serwer, jakiś swój pomysł to musiał pisać do programisty w Javie, płacić mu kasę za mały plugin i koniec

Dziś, pobierze Skript, poczyta 4dni jak się je robi i już ma, za darmo, bez problemu swój pomysł.

Albo wejdzie i za darmo na forum mu ktoś podpowie jak go napisać.

Tak więc skrypty ograniczają ich zarobki na dzieciach

To jest tak samo jakbyś zrobił trasę na szczyt góry i zarabiał na jej szlaku, a ktoś przyjdzie zrobi windę za darmo, tak więc tak samo byś nie nawidził tej windy jak programiści skryptów.

Oczywiście Ci mądrzejsi oraz starsi wiedzą że nie warto się spierać bo i po co?

Działa? Działa, ktoś chce to sobie go pobierze, a inny będzie chciał plugin bo nie lubi skryptów i napisze aby ktoś mu napisał identyczny plugin.

Wg mnie jedno i drugie jest ważne, wolę napisać 100 linii w skript który mi da jakiś efekt (zajmuje to do 1h) niż siedzieć kilka godzin, tworząc wszystkie klasy w Javie, patrzeć czy warunki są tam bez błędów zrobione

Skript jest bardziej przejrzysty, widzisz co masz w środku, nikt nie dołączy Ci backdoora czy dodatkowej komendy na rangi.

Łatwy w edycji, łatwy do zmian konfigu oraz wiadomości.

A plugin nie zawsze daje nam 100% możliwości modyfikowania wiadomości czy efektów

TEMAT

Opublikowano

Wg mnie programiści w Javie mają "żal" do skryptów.

Pomyśl, przed skryptami aby dodać coś innego na serwer, jakiś swój pomysł to musiał pisać do programisty w Javie, płacić mu kasę za mały plugin i koniec

Dziś, pobierze Skript, poczyta 4dni jak się je robi i już ma, za darmo, bez problemu swój pomysł.

Albo wejdzie i za darmo na forum mu ktoś podpowie jak go napisać.

Tak więc skrypty ograniczają ich zarobki na dzieciach

To jest tak samo jakbyś zrobił trasę na szczyt góry i zarabiał na jej szlaku, a ktoś przyjdzie zrobi windę za darmo, tak więc tak samo byś nie nawidził tej windy jak programiści skryptów.

Oczywiście Ci mądrzejsi oraz starsi wiedzą że nie warto się spierać bo i po co?

Działa? Działa, ktoś chce to sobie go pobierze, a inny będzie chciał plugin bo nie lubi skryptów i napisze aby ktoś mu napisał identyczny plugin.

Wg mnie jedno i drugie jest ważne, wolę napisać 100 linii w skript który mi da jakiś efekt (zajmuje to do 1h) niż siedzieć kilka godzin, tworząc wszystkie klasy w Javie, patrzeć czy warunki są tam bez błędów zrobione

Skript jest bardziej przejrzysty, widzisz co masz w środku, nikt nie dołączy Ci backdoora czy dodatkowej komendy na rangi.

Łatwy w edycji, łatwy do zmian konfigu oraz wiadomości.

A plugin nie zawsze daje nam 100% możliwości modyfikowania wiadomości czy efektów

Super komentarz. Wyjaśniłeś wszystko to, co ja miałem na myśli. Sądzę, że jednak durne komentarze i tak będą, skoro używa ich nawet redakcja/czasem moderacja (jak ktoś taki może być w teamie...).

Miałem czas, gdy za skrypty płacono mi, jak dobremu programiście za pluginy... Wszystko zależy od człowieka.

Opublikowano

Niestety, takie czasy i takie forum, na Angielskich forach nikt nie pogardza skryptem, nawet osoby które programują pluginy chętnie uczą się skryptów.

Wystarczy wejść na ang wersję skr**t.pl

Jest tam masa pytań do nich i nie widziałem aby był taki ból dupy jak u nas, tam odpowiadają normalnie na pytania, nikt nie ma problemu

A u nas?

U nas jest najgorzej, dzieciaki które chcą zarobić na innych dzieciakach hejtują skrypty jak tylko mogą aby znów zaciągnąć je do kupowania ich pluginów

Niestety, przyszły takie czasy że każdy może sobie zrobić skrypt na ranking PvP i nie muszę latać do "cudownych" programistów aby płacić im 50/100zł za plugin który zajmuje 100linii

Dodatkowo, mogę zmienić sobie każdą wiadomość oraz komendę na mój serwer, w zależności od komend które już posiadam ;)

Tak więc, skrypty są bardziej funkcjonalne, bo jeżeli mam w essentials komendę /send czy /heal nie mogę pobrać pluginu który ma identyczną komendę

(To tylko przykład bo w ESS można zmienić komendę, ale niestety w pl z mpc już nie)

TEMAT

Opublikowano

@pablos11 Angielskie forum od script. No jeżeli jest to forum na temat skryptów to raczej tam nie będzie "bólu dupy".

Programiście zajmujący pisaniem pluginów, przynajmniej na polskich forach takich jak MPCForum nie zachowują się tak jak powinni.

Przykładem może być wiele tematów, w których autor ma problem z napisaniem czegoś. W co najmniej 50% tych tematów znajdziesz:  "Następny pseudo-programista".

Nie ma co porównywać polskich programistów z zagranicznymi.

Co do samego script to jest on ok do momentu gdy na serwerze będzie grało max 50 osób. 

Opublikowano

Tak samo jak w Javie tak samo w skript dzieli się na programistę i kogoś kto stara się programować.

Dobry skrypt ogarnie ludzi, wystarczy dobrze go zoptymalizować, nie używać bezsensownych zmiennych czy warunków które na nic się zdają

TEMAT

Opublikowano

Ale nam naprawde zwisa czy wy uzycie skryptow czy nie, tylko ze uczac sie skrypta uczysz sie angielskiego nie logicznego myslenia, zawsze byly hejty w strone jezykow skrytpowych.. i nie zmieni to sie szybko ;)

Opublikowano

Siema!

//Offtop tak zwany:

ULTMX wywołałeś teraz burzę, która nie ma końca i najpewniej skończy się to zamknięciem tematu - było już tak wiele razy i nie zdziwiłbym się.

//Temat:

Wiecie dlaczego Skripty są gorsze i dlaczego nie istnieje coś takiego jak optymalizacja skryptu?

Odpowiedzi są banalne.

A) Optymalizacja nie jest możliwa, ponieważ nie da się tego zrobić. Jedno polecenie, event, czy co tam macie jest już napisane (W Javie) i wy tego nie zmienicie, nawet jeżeli zmniejszycie ilość tego polecenia w pliku. Więc takie pojęcie nie istnieje. :D

B) Są gorsze. Wytłumaczę na przykładzie.

Zadanie: Zespawnienie 50 Creeperów.

Kod javy:

1. Nasłuchiwanie wydarzenia przez plugin.

2. "Przeczytanie kodu".

3. Wykonanie go.

4. Wykonanie tego 50 razy.

Skript:

1. Nasłuchiwanie wydarzenia przez plugin.

2. Sprawdzenie, czy istnieje kod dotyczący tego wydarzenia we wszystkich plikach dopóki nie znajdzie się tego właściwego.

3. Przetłumaczenie go na kod Javy.

4. Wykonanie go.

5. Wykonanie TYCH samych działań 50 razy.

#Wydarzenie - Komenda, Skok, uderzenie, zniszczenie czegoś. Czynność.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Też mnie to wkurza jak, zostanie opublikowany jakieś skrypt i co 2 osoba pisze "Skrypty to gówno, ucz się javy"

Ale w końcu co temu do tego, niektórzy wolą używać skripta, a nie którzy nie.

Moim zdaniem powinny być warnowane takie posty, bo nic nie wnoszą do tematu a robią tylko niepotrzebny spam.

Jak wiadomo że skripta łatwiej napisać niż plugin i szybciej. Zamiast męczyć się cały dzień pisania pluginy, to można to zrobić w 1h.

Oczywiście skripty się nie nadają na większe serwery, a na takie po ok. 50-60 to okey. Znam taki serwer co gra ok. 60 graczów używają skrypta a lagów brak.

Opublikowano

Też mnie to wkurza jak, zostanie opublikowany jakieś skrypt i co 2 osoba pisze "Skrypty to g****o, ucz się javy"

Ale w końcu co temu do tego, niektórzy wolą używać skripta, a nie którzy nie.

Moim zdaniem powinny być warnowane takie posty, bo nic nie wnoszą do tematu a robią tylko niepotrzebny spam.

Jak wiadomo że skripta łatwiej napisać niż plugin i szybciej. Zamiast męczyć się cały dzień pisania pluginy, to można to zrobić w 1h.

Oczywiście skripty się nie nadają na większe serwery, a na takie po ok. 50-60 to okey. Znam taki serwer co gra ok. 60 graczów używają skrypta a lagów brak.

Na tym to właśnie polega... Zagadam z opiekunem działu i może coś się zmieni. :)

Może jakieś osobne poddziały, czy coś. To na pewnno przyda się.

Opublikowano

Jeżeli widzisz, że ktoś łamie regulamin takim beznadziejnym i nic nie wnoszącego do tematu postem, to kliknij przycisk 291371423235671950853.png i go zgłoś. Wtedy zostaną wyciągnięte z tego konsekwencje. 

Temat zamykam, bo zaraz tu się zrobi spam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...