Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sowczewki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może się ktoś wypowiedzieć na temat soczewek kontaktowych? Głównie interesują mnie koszta utrzymania takich soczewek :)

Opublikowano

Pierwsza wizyta około 100-150zł. Masz do wyboru soczewki dzienne, dwutygodniowe, miesięczne, kwartalne roczne. Najlepsze są dwutygodniowe moim zdaniem, bo są dość tanie i utrzymują świeżość. Za 6 sztuk zapłacisz 40-60zł. Oprócz tego musisz co kilka miesięcy zmieniać opakowanie soczewek (kilka zł) i płyn za kilkanaście zł.

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

To zależy jaki typ soczewek masz, mogą być dzienne, dwu tygodniowe etc.. ogólnie soczewki fajna rzecz, ale i do tego dochodzi płyn i wymienianie soczewek, same koszta nie są zbyt jakoś duże, myślę, że tak średnio to jakoś z 50 zł miesięcznie~~.

Opublikowano

Ja nie korzystam, ale mój tata tak.

Wczoraj akurat byłem z nim w Vision Express i prezentuje się to tak:

- miesięczne - 90 zł

- dzienne (zapas na chyba 3 tygodnie) - 80 zł.

Mój tata ma okulary, ale do nich nie wraca więc wnioskuje, że soczewki są wygodniejsze.

Opublikowano

Noszę soczewki kontaktowe na początku trudno je założyć i zdradzało mi się ze po prostu odklejały się od oka a bez lusterka ciężko założyć ;) wieczorem czasem czuć ze są wysuszone no i nie polecam zasypiać w nich xD kiedyś zasnąłem na imprezie to jak się rano obudziłem to przez 15minut ledwo widziałem i oczy bolą :P

Płace 260zł za 6 sztuk soczewek miesięcznych +płyny

Opublikowano

I nie można trzeć oczu, bo można przypadkiem wyjąć soczewkę.

btw wie ktoś jak gaz pieprzowy wpływa na soczewki? mówię o bezpośrednim kontakcie

x

Opublikowano

Ja od kilku lat noszę soczewki kwartalne, które bardzo sobie cenię za wygodę oraz fakt, że nie muszę się przejmować ciągłym pilnowaniem terminu przydatności. Są wybitnie tanie, bo kosztują niecałe 60 zł za parę. Jeśli znasz już swoją wadę, to bez problemu możesz wypróbować różne typy soczewek i wybrać te, które najlepiej u Ciebie się sprawdzą (ważne: krzywizna oka oraz czy gałka oczna ma tendencję do wysychania). Nie ma co się zrażać po pierwszej parze ;) Do soczewek, tak jak już wyżej powiedziano, musisz mieć płyn oraz opakowanko, ale koszta tego oprzyrządowania są stosunkowo niewielkie. Polecam stosować krople nawilżające gałkę oczną - wzrasta komfort noszenia szkieł.

btw wie ktoś jak gaz pieprzowy wpływa na soczewki? mówię o bezpośrednim kontakcie

Zwykłe zadymienie pomieszczenia powoduje już w moim przypadku zaćmienie pola widzenia i muszę zdjąć soczewki. Kilka godzin przeleżą w płynie i wracają do formy. Jednak bałabym się zakładać ponownie soczewki potraktowane gazem pieprzowym. Nie daj bóg się weżre i nie spłynie, to oko znów dostanie po du...

#don't care

Opublikowano

Ja używam soczewek miesięcznych, cena to 30zł za parę :)

duży płyn do czyszczenia soczewek kosztuje koło 40zł, nie pamiętam dokładnie.

Opublikowano

Na ile średnio wystarcza taki płyn? :)

http://allegro.pl/plyn-do-soczewek-kontaktowych-horien-no-rub-500ml-i5101124837.html

I takie pytanie. Jak mam jakąś tam kartkę od okulisty którą dawałem babce w sklepie na żeby dopasowała szkła do okularów to na tej kartce jest wszystko co jest potrzebne do dopasowania soczewek? Czy muszę iść do okulisty żeby mi wydrukował specjalnie do soczewek?

Opublikowano

Na ile średnio wystarcza taki płyn? :)

http://allegro.pl/plyn-do-soczewek-kontaktowych-horien-no-rub-500ml-i5101124837.html

I takie pytanie. Jak mam jakąś tam kartkę od okulisty którą dawałem babce w sklepie na żeby dopasowała szkła do okularów to na tej kartce jest wszystko co jest potrzebne do dopasowania soczewek? Czy muszę iść do okulisty żeby mi wydrukował specjalnie do soczewek?

Mój płyn 300mL starczy na kilka mięsiecy z 3,4?

Na kartce powinna być podana wada wzroku, a okulista dobierze ci soczewki o takiej mocy.

Opublikowano

Więc i tak muszę się umówić na konsultacje?

Ja używam soczewek miesięcznych, cena to 30zł za parę  :)

duży płyn do czyszczenia soczewek kosztuje koło 40zł, nie pamiętam dokładnie.

Gdzie kupujesz za 30zł soczewki? ;)

Opublikowano

Więc i tak muszę się umówić na konsultacje?

Gdzie kupujesz za 30zł soczewki? ;)

W mnie w mieście w prywatnym salonie, z tego co wiem to oni nie wysyłają soczewek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...