Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować program GO na linuxie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm

pierwsze co zalecałbym zrobić to aktualizacja do 15.04 gdyż w tej wersji problemów nie miałem (uruchamiałem plik, chyba wypakowałem i instalowałem)

A czy na tej stronie są dostępne auto-instalki ? Jeżeli tak, ściągnij ową wersję i zainstaluj.

@Mesajah_ Niestety, odsyłanie do wyszukiwarek jest karane ostrzeżeniem 5 punktów za spam.

bannergif.gif

Opublikowano

@Mesajah_

szukałem i nic
@DoriiSuperPies
nope ale jest coś takiego

Install the Go tools

If you are upgrading from an older version of Go you must first remove the existing version.

Linux, Mac OS X, and FreeBSD tarballs

Download the archive and extract it into /usr/local, creating a Go tree in /usr/local/go. For example:

tar -C /usr/local -xzf go$VERSION.$OS-$ARCH.tar.gz

Choose the archive file appropriate for your installation. For instance, if you are installing Go version 1.2.1 for 64-bit x86 on Linux, the archive you want is called go1.2.1.linux-amd64.tar.gz.

(Typically these commands must be run as root or through sudo.)

Add /usr/local/go/bin to the PATH environment variable. You can do this by adding this line to your /etc/profile (for a system-wide installation) or $HOME/.profile:

export PATH=$PATH:/usr/local/go/bin
Installing to a custom location

The Go binary distributions assume they will be installed in /usr/local/go (or c:\Go under Windows), but it is possible to install the Go tools to a different location. In this case you must set the GOROOT environment variable to point to the directory in which it was installed.

For example, if you installed Go to your home directory you should add the following commands to $HOME/.profile:

export GOROOT=$HOME/goexport PATH=$PATH:$GOROOT/bin

Note: GOROOT must be set only when installing to a custom location.

Opublikowano

@MrFretko Tłumaczenie

Zainstaluj narzędzia Go

W przypadku aktualizacji ze starszej wersji idź najpierw należy usunąć istniejącą wersję.
Linux, Mac OS X, FreeBSD archiwa tar
Pobierz archiwum i rozpakować go do katalogu / usr / local, tworząc Go drzewo w / usr / local / go. Na przykład:
tar -C / usr / local -xzf przejść $ WERSJA. $ $ ARCH.tar.gz OS-
Wybierz plik z archiwum odpowiednie dla danej instalacji. Na przykład, w przypadku instalacji wersji 1.2.1 dla Go 64-bitowej platformie x86 w systemie Linux, archiwum chcesz nazywa go1.2.1.linux-amd64.tar.gz.
(Zwykle te polecenia muszą być uruchamiane jako root lub przez sudo.)
Dodaj / usr / local / bin / przejść do zmiennej środowiskowej PATH. Można to zrobić przez dodanie tej linii do / etc / profile (dla instalacji całego systemu) lub $ HOME / .profile:
export PATH = $ PATH: / usr / local / go / bin
Instalacja do niestandardowej lokalizacji
Rozkłady binarne Go przyjąć, będą one instalowane w katalogu / usr / local / go (lub c: \ Idź pod Windows), ale jest to możliwe do zainstalowania narzędzia przejść do innej lokalizacji. W tym przypadku należy ustawić zmienną środowiskową GOROOT pkt do katalogu, w którym został zainstalowany.
Na przykład, jeśli zainstalowano Przejdź do katalogu domowym należy dodać następujące polecenia do $ HOME / .profile:
GOROOT eksport = $ HOME / go
export PATH = $ PATH: $ GOROOT / bin
Uwaga: GOROOT musi być ustawiony tylko podczas instalacji do lokalizacji użytkownika. //źródlo: translate.google.pl
Nie rozumiem tego, gdyż w linuxie instalowałem aplikacje tylko przez auto instalki lub za pomocą poradników.
Niestety, chyba nie będę w stanie Ci pomóc.

bannergif.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...