Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powrót do przeszłości z serwerem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otworzyłem niedawno serwer sv+gildie gdyż miałem zamiar zmienić go na na serwer typu miasto+miasto=państwo państwo+państwo= wojna. Ten pomysł jest do zrealizowania, a nawet mam to tego główny plugin, ale tu potrzebna jest dobra reklama i duży początkowy kapitał oraz dużo graczy od początku.

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, żeby zrobić serwer freebuild, ale starego typu.

Celem serwera było by jak najlepsze zagospodarowanie mapy.

Początkowo mapa by wynosiła 300 na 300 kratek i potem stopniowo była by powiększana, aby każdy na każdym skrawku mapy coś ciekawego by było.

Pamiętacie taki  jak serwer WoS ? To serwer MackaTMPL który mi utknął w pamięci. Chce zrobić coś takiego typu.

Gracz sam by wybierał sobie miejsce na swój dom, a cuboida dostawał by dopiero po skończonej budowie. Grif karany permem lub długim banem. Każdy gracz miał by na zadanie też wybudowanie do domu drogi.

Aby zachęcić graczy na gre na serwerze były by tworzone wraz z rozrostem mapy liczne areny pvp, spleefy itp

Co ważniejsze była by stara dobra mapa surowcowa wymieniana co tydzień na nową oraz brak dropu z stone tylko tradycyjnie rudy.

Co myślicie o takim pomyśle? 

Zapominałem napisać celu końcowego serwera. Celem by było, aby mapa rozrosła się do 4000x4000 kratek.

Opublikowano

Pomysł oryginalny i myślę, że spodobał by się użytkownikom, tylko nie rób go b. dużego. Maksymalnie 50 slotów(imo) do 75. I musisz jakoś odfiltrować piratów. A sam pomysł genialny.­

aw

Opublikowano

Pomysł oryginalny i myślę, że spodobał by się użytkownikom, tylko nie rób go b. dużego. Maksymalnie 50 slotów(imo) do 75. I musisz jakoś odfiltrować piratów. A sam pomysł genialny.­

Proszę więcej coś o odfiltrowaniu piratów :D

Edit: myślę tak, aby na 1 edycji dać nopremium, potem premium, ale z whitelisty.

kwestia 2. finansowani i reklama to wszystko to koszty a łożyć co miesiąc 100zł na serwer dla innych trochę nie halo. Myślałem o sprzedaży komend fly, cobblex, repair, itp kolorki oraz większy drop, ale myślę że to mało.

Opublikowano

Chodzi mi o stworzenie jakiejś blokady dla nich, ponieważ, no multikonta etc. to porażka dla innych graczy. Ich poziom kultury jest niski, więc może stworzyć granicę gratek dla nich i możliwość pisania na 14 lub 7 dni?

aw

Opublikowano

@DesperekPL co do multikont to można ustawić ze z każdego adresu ip można zarejestrować tylko 1 konto. Gorzej jak ktoś ma zmienne ip to wtedy co jakiś czas będzie mógł zarejestrować kolejne konto :P

Co do pomysłu to bardzo fajny :) Sam bym wbił na taki serwer a w mc nie gram ;d 

@Edit 

Jeszcze wspomnę o kosztach. 

Można zrobić tak że by zagrać na serwie trzeba zapłacić, np kupić sobie slota :D 

Czyli na stronie serwera umieścić skrypt który podany przez użytkownika nick dodawał by do withelisty, a w ustawieniach serwera zmienić wiadomość z withelisty np na : "Dla twojego nicku nie przyznano slota. Kup slota na www.adresstronyserwera.pl". 

Jesli chcesz postawić mały serwer to polecam kupić vpsa. 

Koszt vpsa pozwalającego na serwer ok 20 slot to 10 zł/mc na stronie ovh.pl :) 

Sam miałem serwer mc na vpsie i sprawował sięo niebo lepiej niż na prywatnym hostingu :) 

Nie było problemów typu serwer sie wyłączył bo przekroczono limit ramu. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Pomysł jest genialny, z ogromną chęcią bym zagrała. Powrót do starych czasów <3 Należy pamiętać, żeby zabezpieczyć serwer przed no-premium (za dużo będzie tych młodszych graczy). Whitelist nie jest zbyt dobrym pomysłem. Wystarczy ograniczyć sloty. Trzymam kciuki :)

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano

@DesperekPL 

Nie da sie zmienić zewnętrznego ip ponieważ to ip nadaje ci routher a nie ty sam. 

Jedyna opcja to zmienne ip. Czyli jesli twój routher zmienia ip każdego urządzenia co miesiąc tak jak mam ja ..

Więc nie opowiadaj głupot :P

@_LillyPL_

Zgadzm się, ale tylko jesli dołączenie do serwera będzie za darmo. 

No bo jak zrobi tak jak mówiłem, czyli zapłać by grać na serwie to by było troszke nie halo.. płacic za premium i jeszcze by zagrać na serwerze ??? 

Czekam na serwer ^^ 

Mogę pomóc ze stroną :)

x

Opublikowano

czyli wpłynąć na ambicje. Koszt takiego seva to 30zł host na csrv 10zł vps ts3, domena oraz reklama i pluginy. Czyli można zrobić tak aby nopremki za np 3.7x były dodawane na white listę, ale to ciągle mało oraz się traci potencjalnych graczy.

Opublikowano

@martiner32 nie hostuj na csrv.. 

Miałem u nich server .. porażka chyba że chcesz serwer max 20 slot 

Polecam kupić vpsa isie nie p******** ;d 

Na vpsie mozesz postawić wszystko.. serwert ts3 + mc + strone www 

Tylko musisz wtedy zadbać ow iększy serwer ram minimum 4 gb + procesor tak ze 2 rdzenie bo inaczej nie wyrobi ;d 

Opublikowano

@martiner32 nie hostuj na csrv.. 

Miałem u nich server .. porażka chyba że chcesz serwer max 20 slot 

Polecam kupić vpsa isie nie p******** ;d 

Na vpsie mozesz postawić wszystko.. serwert ts3 + mc + strone www 

Tylko musisz wtedy zadbać ow iększy serwer ram minimum 4 gb + procesor tak ze 2 rdzenie bo inaczej nie wyrobi ;d

Narazie swojego gimcrafta tam hostuje i przy 15 osobach było 19.59 tpsa. Katuje go jeszcze reloadami i jeszcze żaden gracz nieposkarzyl się na lagi...

Co myślicie aby zrobić projekt na polakpotrafi i zebrać tam z 200-300zł na wykonanie serwera ?

Opublikowano

Ciekawy jestem ile masz tam pluginów :) 

U mnie przy 1 osobie online i ok 20 pluginach + 10 skryptów lagów nei było ale wywalało serwer a w consoli znajdowałem error że przekroczono dopuszczalną ilość ram-u :-: 

Opublikowano

Ciekawy jestem ile masz tam pluginów :)

U mnie przy 1 osobie online i ok 20 pluginach + 10 skryptów lagów nei było ale wywalało serwer a w consoli znajdowałem error że przekroczono dopuszczalną ilość ram-u :-: 

Mam 38 pluginów w tym 3 pluginy od skrypta i teoretycznie mam 2 skrypty ale używa się tylko jednego na cobblexa :D

Opublikowano

Weź jakiegoś nastolatka i daj mu wybór: bierzesz mustanga z 64 roku lub najnowsze ferrari. Tylko kilka osób weźmie mustanga, bo znają się na rzeczy, a reszta pójdzie za nowoczesnością.

Próbuj, lecz według mnie sens istnienia tego serwera jest żaden.

Opublikowano

Nie oszukujmy się, obecnie nikomu nie będzie się chciało czekać, aż ktoś przyjdzie i założy cuboid na działkę. Tutaj wszyscy piszą, że zagrają jednak jak przychodzi co do czego to graczy jest nie wielu. Jeżeli już taki serwer miałby powstać to wydaje mi się, że jedynie z wl bo w przeciwnym razie nie unikniesz zniszczeń budowli przed założeniem działki. Jestem sceptyczny do tego projektu jednak chciałbym zobaczyć co z tego wyjdzie.

Opublikowano

@Mavai. Mozna wybrnąć z tego tak jak kiedyś mój kolega na swoim serwerze. 

Napisał skrypt pozwalający graczom korzystać z tzw. magicznego patyka, 

czyli wanda z we/wg. gracz w każdej chwili mógł przywołać sobie patyk,

i w każdym miejscu założyć działkę :P

Niezłe porównanie @ULTMX 

Ja wybrał bym mustanga xD I nie dla tego że ty napisałeś że jest lepszy :)

@Edit

Z tym serwerem na csrv to bardzo dziwne.. 

Albo ja mam takiego pecha , albo nwm ;D

Opublikowano

Nie oszukujmy się, obecnie nikomu nie będzie się chciało czekać, aż ktoś przyjdzie i założy cuboid na działkę. Tutaj wszyscy piszą, że zagrają jednak jak przychodzi co do czego to graczy jest nie wielu. Jeżeli już taki serwer miałby powstać to wydaje mi się, że jedynie z wl bo w przeciwnym razie nie unikniesz zniszczeń budowli przed założeniem działki. Jestem sceptyczny do tego projektu jednak chciałbym zobaczyć co z tego wyjdzie.

Na początku pisałem, że bym zrobił na serwer taki jak był już kiedyś, mackatmpl i jakoś to działało za grif był perm a ludu było sporo. Pamiętam, że tylko chyba 1 mi coś zgrifowali, ale admini ogarnęli to i grifer dostał perma a ja z powrotem ity. Chodzi tu oto, że każdy buduje się tam gdzie chce a nie na działeczce super płaskiej.

Opublikowano

Ja popieram ten pomysł. 

Jak już pisałem mogę pomóc ze stroną serwera. 

Znam się również na plikach serwerowych w tym pisaniu skryptów,

ale z tego co widzę autor sam się w tym orientuje. Powodzenia :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pomysł już dochodzi do skutku, na dniach chcę zrobić prezentacje serwera.

Po przeanalizowano waszych porad doszedłem do wniosku, że serwer będzie miał tylko 60 slotów i gdy nawet będzie pełny to nie zwiększę z powodu trudnego ogarnięcia takiego typu serwera.

Graczy nonpremium będą traktowaniu bardzo surowo, aby był na serwerze ład i porządek gdyż premce było by szkoda.

Mam mały problem z reklamą serwera (tylko 120lików na fanpage :D )

Jak ktoś by chciał pomóc to proszę pisać na pw

Ps. Mam już Vps'a i teamspeka3 :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...