Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Nowy laptop Lenovo i problem z wifi

zspritez

Pytanie

Opublikowano

Kupiłem nowego laptopa Lenovo Z50-70 z parametrami intel i5-4210U CPU @ 1,7GHz 2,4GHz / 8gb ram / Grafika - GT840m 4GB / dysk 1tb hdd + 8gb ssd. Karta sieciowa to Intel® Dual Band Wireless-AC 3160

Na początku miałem taki problem że po podłączeniu do usb klawiatury i myszki oraz hdmi co 1-2 min musiałem rozłączyć się i połączyć od nowa z internetem bo najzwyczajniej w świecie przestawał działać. Pozmieniałem ustawienia na maksymalną wydajność karty sieciowej, brak usypiania po zamknięciu klapy, wysoki plan energetyczny i co tam się jeszcze dało na maxa. Niestety nic nie pomogło. Po aktualizacji sterowników problem częściowo się rozwiązał - internet działał z zewnętrzną klawiaturą i myszką ale bez hdmi. No to znowu zacząłem się bawić ze sterownikami i wgrałem sterowniki pod windows 8.1 x64 zamiast tych z win7. Cały zadowolony że laptop z internetem działa razem z zewnętrzną myszką klawiaturą i 32" TV, poszedłem spać (oczywiście zostawiłem na noc do pościągania różne gry i programy). Gdy wstałem rano i włączyłem monitor zastałem piękny widok 0kb/s z pingiem rzędu 1-2k lub brakiem internetu. Tutaj zaczyna się sedno mojego show. Laptop działa idealnie z pingiem 10-30 kiedy ma otwartą klapę, nie robi różnicy czy podłączone są zewnętrzne urządzenia (tv. kb+m) czy też nie. Kiedy znowu zamknę klapę internet znowu spowalnia (karta sieciowa działa - plany energetyczne etc ustawione na maxa) do prędkości rzędu 0-5kb/s download i 15-3k pingu. Kiedy zaś podnoszę klapę znowu internet działa tak jak powinien. 
Droga społeczności MPCFORUM może wy coś wiecie na ten temat, co może być przyczyną?

#wykonane czynności
- aktualizacja sterowników win 7x64
- zmiana sterowników z win7 x64 na win 8.1 x64
- ustawienie planów energetycznych na maxa
- ustawienie braku czynności dla zamknięcia klapy

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozmieniałem ustawienia na maksymalną wydajność karty sieciowej, brak usypiania po zamknięciu klapy, wysoki plan energetyczny i co tam się jeszcze dało na maxa. 

Czy odznaczyłeś wszystkie opcje w zakładce zarządzanie energią znajdującej się we właściwościach karty sieciowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...