Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, po skonczeniu gimnazjum z kolega chce pojsc do ogolniaka wojskowego. Kolega mowi ze po tej szkole ,,nie ma zawodu" Objasni ktos co trzeba zrobic zeby sie do takiej szkoly dostac i do jakich szkol dalej trzeba isc.

Opublikowano

Od tego roku chodzę do Liceum o profilu wojskowym. Jest to bardzo dobre liceum i każdemu polecam. Przed przyjęciem jedynie musisz zdać test sprawnościowy na ileś tam punktów dokładnej granicy nie pamiętam, u nas był bieg na 1 oraz 3 kilometry, podciąganie na drążku, oraz umiejętność poruszania się oraz szybkiego unikania. Wiadomo że grubasa do takiej szkoły nie przyjmą jakiś sport musisz uprawiać aby zdać te testy. Następną granicą były punkty z gimnazjum u nas to było 110pkt ja osobiście miałem 147 więc nie było żadnym problem dostać się do tego liceum.

W szkole mamy strzelnice na której codziennie odbywają się WF'y jest także kółko strzeleckie. 

Są lekcje też takie jak podstawy prawne w służbach mundurowych.

Szkoła jest ciekawa z tego względu iż m.in do szkoły chodzisz w pełnym mundurze + pas i beret oraz obowiązkowo desanty.

Odbywa się wiele zawodów szkół o profilu mundurowym. Są ciekawe wyjazdy np. nie długo czeka mnie 2 tygodniowy obóz wojskowy. Kolejnym plusem szkół mundurowych (nie wiem jak w innych) jest legalne palenie papierosów - każdy ma prawo palić kiedy chce i ile chce (oczywiście nie na lekcjach) na obozach także można palić trzeba tylko zgłosić to oficerowi. 

Jeśli masz jakieś pytania możesz walić śmiało.

Polecam ten profil.

@Kakarott1

:lenny: :lenny: Gracz Metin2 oraz YouTuber dla Fun'u :lenny: :lenny:

Nagrywam Serie / Zapowiedzi / GamePlay'e

Kanał -> KLIKNIJ TUTAJ

Opublikowano

Od tego roku chodzę do Liceum o profilu wojskowym. Jest to bardzo dobre liceum i każdemu polecam. Przed przyjęciem jedynie musisz zdać test sprawnościowy na ileś tam punktów dokładnej granicy nie pamiętam, u nas był bieg na 1 oraz 3 kilometry, podciąganie na drążku, oraz umiejętność poruszania się oraz szybkiego unikania. Wiadomo że grubasa do takiej szkoły nie przyjmą jakiś sport musisz uprawiać aby zdać te testy. Następną granicą były punkty z gimnazjum u nas to było 110pkt ja osobiście miałem 147 więc nie było żadnym problem dostać się do tego liceum.

W szkole mamy strzelnice na której codziennie odbywają się WF'y jest także kółko strzeleckie. 

Są lekcje też takie jak podstawy prawne w służbach mundurowych.

Szkoła jest ciekawa z tego względu iż m.in do szkoły chodzisz w pełnym mundurze + pas i beret oraz obowiązkowo desanty.

Odbywa się wiele zawodów szkół o profilu mundurowym. Są ciekawe wyjazdy np. nie długo czeka mnie 2 tygodniowy obóz wojskowy. Kolejnym plusem szkół mundurowych (nie wiem jak w innych) jest legalne palenie papierosów - każdy ma prawo palić kiedy chce i ile chce (oczywiście nie na lekcjach) na obozach także można palić trzeba tylko zgłosić to oficerowi. 

Jeśli masz jakieś pytania możesz walić śmiało.

Polecam ten profil.

@Kakarott1

U mnie najblizsza szkola jest w Lublinie. Mam pytanie gdzie dalej sie idzie po takiej szkole, i czy po 18-stu latach mozna ,,dorabiac" stojac na granicy? @Mlodziaczeg

Opublikowano

Matura i studia a po studiach szkoła policyjna, prawo i administracja, mozesz tez robic na granicy lub isc do wosjka :) bez matury to w maku

:lenny: :lenny: Gracz Metin2 oraz YouTuber dla Fun'u :lenny: :lenny:

Nagrywam Serie / Zapowiedzi / GamePlay'e

Kanał -> KLIKNIJ TUTAJ

Opublikowano

Po szkole o profilu wojskowym nie masz zawodu, musisz zrobić studia o tym profilu lub jakiś licencjat, po tej szkole jedynie masz większe szanse dostać się do mundówówki tj: Straż graniczna, policja bądź jako zawodowy wojskowy. Mój kolega skończył taką szkołe. Po tym masz jedynie przysposobienie wojskowe, a co się z tym wiąże to pisałem troszeczkę wyżej.

sygna.png?i_dim=1366x768&app_id=web-clie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma liceum wojskowego, jest liceum ogólnokształcące o profilu wojskowym, a to jest różnica, bo kończąc je masz tyle na papierze, co po zwykłym liceum. Zanim wybrałem szkołę, to jedynie sprawdziłem profil wojskowy w Legnicy w <xy> LO i to była totalna porażka, nie wiem jak jest w innych. :v 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...