Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DL] SkopLogs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hYveDMP.png

Witam, w prezentacji pluginu SkopLogs.

Mój plugin został stworzony do rejestrowania zdarzeń na serwerze 

wywołanych przez graczy oraz administracje serwera.

Dzięki tym oto rejestrach będziesz 

mógł bardziej kontrolować swój serwer oraz przebieg gry.

SkopLogs został stworzony na silniku: Spigot - 1.8 ale jest

całkowicie kompatybilny z wersją 1.7

GsABy6t.png

Konfiguracja pluginu jest bardzo prosta więc nie

będzie sprawiać żadnych problemów.

Do konfiguracji pluginu służą dwa pliki:

settings.yml oraz mysql.yml

settings.yml:

#=======================================================================================================================
#                                                         SkopLogs
#=======================================================================================================================
# Witam w ustawieniach pluginu SkopLogs w tym pliku mozesz konfigurowac i zmieniac ustawienia pluginu.
# Plugin SkopLogs jest pluginiem na otrzymywanie logow na temat zdarzen na serwerze wywolywanych przez graczy jak
# i administracje co napewno usprawni kontrole nad twoim serwerem.

# Ustaw czy maja sie zapisywac logi o graczach:
Player-Log: true

# Ustaw czy maja sie zapisywac logi o administracji:
Admin-Log: true

#                                               Ustawienia Logow Gracza:

# Czy ma powstawac log po wejsciu gracza na serwer:
Player-Join: true

# Czy ma powstawac log po wyjsciu gracza na serwer:
Player-Quit: true

# Czy ma powstawac log po smierci gracza na serwer:
Player-Dead: true

# Czy ma powstawac log jezeli gracz zabije gracza:
Player-Kill: true

#                                           Ustawienia Logow Administracji:

# Czy ma powstawac log po wejsciu administratora na serwer:
Admin-Join: true

# Czy ma powstawac log po wyjsciu administratora z serwera:
Admin-Quit: true

# Czy ma powstawac log po uzyciu komendy przez administratora:
Admin-Command-Use: true

# Ustaw ktore komendy maja zostac nie dodawane do logow:
Command-Log:
    - '/help'
    - '/version'
    - '/pl'
    - '/vanish'

# Ustaw pseudonimy (nick) osob ktore maja nie byc rejestrowane w logach:
Player-Register-Log:
    - 'notch'
    - 'Dinnerbone'
    - 'jeb_'

#                                       x

mysql.yml:

#                                                    SkopLogs

# Opcje poleczenia z baza danych:
database:
  hostname: localhost
  port: 3306
  username: username
  password: password
  database: database

#                                       x

ZOTYJlV.png

Do używania pluginu jest potrzebna baza danych MySQL.

Jeżeli jesteś na dobrym hostingu powinieneś mieć ją w któreś

z zakładek panelu kontroli serwera.

Potrzebny jest także serwer pod wersje: 1.8  - 1.7

YyCY67K.png

Pobieranie rozpoczyna się automatycznie po kliknięciu w link

z naszej strony internetowej.

Link: http://skopko.pl/index.php?pobierz=SkopLogs.jar

Skan: http://www.mpcforum.pl/s/86c29b4

DHybGkS.png

Zdjęcia z utworzonej bazy danych z rejestrami:

EGKUt0g.jpg

bnQhbh5.jpg

iPqRKY0.jpg

Dziękuje za przeczytanie mojego tematu i zapraszam także do zaproponowania

nowych aktualizacji.

Opublikowano

Nie nie nie nie nie ... nie!

MySQL to jest jakiś koszmar! Co to w ogóle jest! brr D: ?!!1?! D: D: D:

Poza tym, nic ciekawego, i... wczytywanie zapisu podczas wykonania komendy przez gracza lub wyjście z serwera NA PRAWDĘ nie jest dobrym pomysłem.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Nie nie nie nie nie ... nie!

MySQL to jest jakiś koszmar! Co to w ogóle jest! brr D: ?!!1?! D: D: D:

@AdamGrzegorz

Mogę dodać wiele innych baz danych ale czy to jest potrzebne? Zamierzam jeszcze dodać funkcje zapisywania logów w pliku ale to już w następnej aktualizacji. A pozatym MySQL jest najbardziej rozprzestrzeniona.

Opublikowano

@Skoxus

Mi chodzi o kod mysqla, przecież to jest najgorszy kod mysql jaki w życiu widziałem D:

Plz poczytaj o Connection Pooling .__.

Po co miałem się rozpisywać w systemie MySQL i tak na to nikt nie zwraca  uwagi. Pozatym jest funkcjonalna i prosta w użytku. Nie rozumiem o co ci chodzi. Plugin pozatym ma być funkcjonalny.

Opublikowano

Bardzo podoba mi się plugin ,a dzięki temu że jest połączona z bazą mysql można ją podłączyć ze stroną :D

Opublikowano

Plugin przydatny dla serwerów FreePlay.

Dodaj lepszy szablon. ;)­

Opublikowano

@AdamGrzegorz

A dodatkowo nie ciekawy możliwe że komuś on się przyda skąd wiesz? Możliwe że ktoś chce mieć system zapisywania rejestrów z serwera. Dodatkowo moim zdaniem pomysł jest świeży nie znalazłem jeszcze takiego pluginu na internecie.

@MarekPL1

Ok dziękuje że znalazłeś przydatność dla mojego pluginu i tak chyba trzeba zmienić ten szablon :)

Opublikowano

Po co miałem się rozpisywać w systemie MySQL i tak na to nikt nie zwraca  uwagi. Pozatym jest funkcjonalna i prosta w użytku. Nie rozumiem o co ci chodzi. Plugin pozatym ma być funkcjonalny.

Chyba jest różnica między c**jowym i w c**j lagującym systemem mysql niż dobrym i optymalnym? To JA ciebie nie rozumiem, nie jest funkcjonalny, jest c**jowy.

"i tak nikt nie zwraca na to uwagi"

Prawdziwy admin zwróci, kiedy mu wypierdoli mysqla albo serwer od jednowątkowego połączenia, i brak nowoczesnego rozwiązania connection pooling.

­

Opublikowano

@AdamGrzegorz

Różni się twórcza który jest przekonany o swoim produkcje niż ten który w niego nie wieży. Ja wieże w swój produkt testowałem go wiele razy i wiele godzin z kolegami i samemu. Nie wypuściłbym nigdy pluginu który nie działa i tak jak napisałeś wywala błędy.

Opublikowano

­@Skoxus

Tu nie chodzi o błędy, lecz o optymalność.

Uwierz mi, jak ktoś będzie miał ponad 100 graczy wpisujących NARAZ komendę, to wypierdoli serwer przy pierwszym lepszym momencie :)

//edit

właśnie sprawdziłem to z*******e mysql.

mam serwer  8 GB Ramu, z*******y procek, ogólnie serwer śmiga.

Wbiłem z 50 botami (darkboty), działało płynnie, brak spadków tps.

Boty zaczęły wpisywać wszystkie na raz komendę /msg xVacuum czesc i co? MySQL się zawiesiło a serwerowi spadły tpsy do 17.

Taka widzę, super optymalność i brak błedów co?:)

Opublikowano

@AdamGrzegorz

Jakie jest prawdopodobieństwo że w ciągu jednej chwili 100 graczy użyje tej samej komendy? Można to obliczyć że wzoru prawdopodobieństwa ale w tym wypadku nie trzeba bo można samemu odpowiedzieć sobie na to pytanie żadna. Człowiek to nie maszyna która by to zrobiła. I choć mój system można by było jeszcze ulepszyć to sądzę że jest całkiem dobry. Tak masz racje że może powstać coś na wygląd spamu ale dlatego w konfiguracji jest żeby nie uwzględniało danych komendy.  

//edit

Boty zaczęły wpisywać wszystkie na raz komendę /msg xVacuum czesc i co? MySQL się zawiesiło a serwerowi spadły tpsy do 17.

Taka widzę, super optymalność i brak błedów co? :)

Tak jak ci już napisałem a błędów napewno nie było mogły być tylko lagi.

Opublikowano

­Dobre do kontrolowania Administracji swojego serwera oraz późniejszego zbadania wszystkiego np. po ataku na serwer. Jest to Twój pierwszy plugin?

@Skoxus

W takim razie całkiem ładnie to wyszło :) Oby tak dalej i powodzenia życzę.

Opublikowano

@AdamGrzegorz

Jakie jest prawdopodobieństwo że w ciągu jednej chwili 100 graczy użyje tej samej komendy? Można to obliczyć że wzoru prawdopodobieństwa ale w tym wypadku nie trzeba bo można samemu odpowiedzieć sobie na to pytanie żadna. Człowiek to nie maszyna która by to zrobiła. I choć mój system można by było jeszcze ulepszyć to sądzę że jest całkiem dobry. Tak masz racje że może powstać coś na wygląd spamu ale dlatego w konfiguracji jest żeby nie uwzględniało danych komendy.  

//edit

Taka widzę, super optymalność i brak błedów co? :)

Tak jak ci już napisałem a błędów napewno nie było mogły być tylko lagi.

Co ty wygadujesz :_:

Co z tego, że nie wywoła żaden z graczy na raz komendy ale weź pod uwagę to że serwer też pracuje pod innym obciążeniem (świat, inne pluginy, sam silnik) i po co mamy go dociążać nieprawidłowo (tak, nieprawidłowo) napisanym pluginem?

A co gdy nagle ktoś się zabawi i Ci ddosnie mysqla? Lub się przywiesi baza?

Wtedy główny wątek serwera zfreezuje się z powodu braku połączenia. gzzz

ypvrNww.png

Opublikowano

Co ty wygadujesz :_:

Co z tego, że nie wywoła żaden z graczy na raz komendy ale weź pod uwagę to że serwer też pracuje pod innym obciążeniem (świat, inne pluginy, sam silnik) i po co mamy go dociążać nieprawidłowo (tak, nieprawidłowo) napisanym pluginem?

A co gdy nagle ktoś się zabawi i Ci ddosnie mysqla? Lub się przywiesi baza?

Wtedy główny wątek serwera zfreezuje się z powodu braku połączenia. gzzz

Tak masz racje staram się zoptymalizować jak mogę plugin ale także pamiętaj że możesz zablokować dodawanie komend którymi np. spami

Opublikowano

Tak masz racje staram się zoptymalizować jak mogę plugin ale także pamiętaj że możesz zablokować dodawanie komend którymi np. spami

Ale to nie ma sensu :P

Lepiej zapobiegać niż leczyć.

ypvrNww.png

Opublikowano

Ale to nie ma sensu :P

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Ale zauważ że tylko administracji zapisują się logi a jaki administrator będzie spamić miliard komend

Opublikowano

Świetny plugin, like oczywiście się należy, zrób możliwość zapisu też w innych bazach danych.

Może zapis w pliki będzie mniej obciążał serwer.

Plugin 9/10

minecraft.jpg
Opublikowano

@Skoxus

@Xayanix aka Ban

Co nie zmienia faktu że mysql jest wykonane najgorzej jak tylko się da, jednowątkowo i bez optymalizacji.

Już zapis w pliki byłby optymalniejszy niż 'to coś'.

@antyblezur

Dodaj że jak gracz będzie spamował komendą to tylko 1 wychwyci i zapisze, albo pod koniec spamu zrobi (x1, x2, x3).

@antyblezurUPEWNIENIE

Fajny naprawdę plugin, napewno użyję, fajnie że coś takiego zrobiłeś 2/10

Opublikowano

@AdamGrzegorz jak to mi powiedział kolega powinieneś zacząć hejtować większość Polskich pluginów na gildie gdyż prawie wszystkie nie mają Connection Pooling :)

Pozatym widzę że ty życia nie masz jak piszesz już za kogoś 

@antyblezur

Dodaj że jak gracz będzie spamował komendą to tylko 1 wychwyci i zapisze, albo pod koniec spamu zrobi (x1, x2, x3).

@antyblezurUPEWNIENIE

Fajny naprawdę plugin, napewno użyję, fajnie że coś takiego zrobiłeś 2/10

Opublikowano

@Skoxus

What?!

Pozatym widzę że ty życia nie masz jak piszesz już za kogoś 

Nie rozumiem, jak to za kogoś? Za kogo? Wtf?

W sygnaturze masz 

Głupi jest ten który uważa że wie wszystko.

No właśnie, TO CZEMU K***A SPIERASZ SIĘ, ŻE TWOJE MYSQL JEST Z*******E?! A TAK NAPRAWDĘ JEST ZWYKŁYM SHITSTORMEM?

._.

Connection pooling zastosowaliśmy jako pierwsi w qEssentials (w pluginach), więc dlatego nie widzisz. A jest to metoda NAJLEPSZA i najbardziej OPTYMALNA jak na te czasy.

Dlatego przestań łaskawie się spierać, i usuń te mysql. Poczytaj o bazach danych trochę więcej i wrócisz tu za parę miesięcy.

Nie pozdrawiam, znowu mi żyłka pękła.

@Blezuuuur

Jak dostane warna/tempa za flamewara to posikam się ze śmiechu :D

Opublikowano

@AdamGrzegorz

W żadnym poście w tym temacie nie napisałem że moje MySQL jest jak to napisałeś Z*******E, wręcz w przedostatnim poście do ciebie przyznałem ci troch racji. Dodatkowo jeżeli nie umiesz interpretować słów to lepiej tego nie rób. Nigdy wżyciu nawet nie pomyślałem że wiem więcej od innych, zawsze uważam że człowiek w jakimś aspekcie choćby np. sport jest lepszy odemnie. Jestem kolarzem i szanuje swoich przeciwników tak jak i ciebie. Choć za przeciwnika cie nie uważam. Denerwuje się tak samo jak ty więc może na tym poście zakończmy naszą konwersacje gdyż jest weekend i nie wiem jak ty ale chce mieć spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...