Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyłączanie się gier, monitor nie wstaje po uśpieniu

otch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem. Gram ostatnio w Wiedźmina 2 chcąc odświeżyć sobie pamięć. Podczas gry co jakiś czas gra zacina się i nie mogę nic zrobić. Zacięciu samej gry czasem towarzyszy zacięcie się dźwięku - ostatnie kilka dźwięków jest jakby zapętlone. Czasem jednak dźwięk słychać normalnie. Wygląda to troche jak na tym filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=LD-58PYCiP4

Autor filmu informuje, że jego problem rozwiązało ustawienie stałego napięcia dla RAM oraz procesora w BIOSie. Jestem w tych sprawach zielony więc nie wiem jak to ustawić.

Komputer to składak, nie ja go montowałem. Specyfikacja:

Intel Core i5 4440

NVidia GeForce GTX 970

8GB RAM

Win7 Home Premium 64bit

Płyta główna Asrock H87 Pro4

Czy problem z wiedźminem może stwarzać fakt że jest on zainstalowany na zupełnie oddzielnym dysku? Posiadam dysk SSD, na którym jest system oraz dysk HDD, na którym instaluje gry i niektóre programy. Na SSD nie starczyłoby mi miejsca :P

I jeszcze jedno - ile wolnego miejsca powinno znajdować się na partycji systemowej? Czy problem może występować ze względu na zbyt małą ilość dostępnego miejsca?

Mam również jeszcze jeden problem, nie wiem czy jest on związany z tym powyższym ale być może więc również go opiszę. Może pomoże to zdiagnozować przyczynę.

W ustawieniach zasilania mam ustawione, by komputer przechodził po 30 minutach w stan uśpienia. Wszystko ok, komputer usypia. Gdy wracam po jakimś czasie i uruchamiam komputer to skrzynka sie uruchamia, słychać to, ale na monitorze wciąż "brak sygnału". Po prostu monitor nie wstaje razem z komputerem po uśpieniu go. Zdarzyło się nawet kilka razy że po wybudzeniu monitor normalnie zadziałał, ale za chwilę sypnął bluescreenem. Był on widoczny przez chwilkę po czym komputer uruchomił się ponownie więc nie zdążyłem nic zobaczyć.

Monitor podłączony przez HDMI

Samsung T24C300

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...