Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno pierwszego VPS'a i kilka pytań o sam sposób działania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, dzisiaj (lub jutro) chce kupić VPS na ovh(link: https://www.ovh.pl/vps/vps-classic.xml),dokładniej mówiąc VPS Classic 1. I teraz powiem szczerze, że to pierwszy raz jak będę mieć VPS, więc proszę o link do czegoś, jak zarządzać etc. VPS'em.

1.Ale co ja w sumie na nim chce? Chce na nim postawić ts (czyli skopiować pliki z tego, którego teraz mam na free hostingu i wgrań na nowy, po czym włączyć), ale co z adresem i wgl. Druga sprawa to to, że chce kupić domenę xxx.ovh i podpiąć ją pod TS'a.

2.Następnie na tym VPS chce hostować kilka stronek małych (czyli muszę zainstalować (chyba) apache, czy coś) i właśnie w tym też tą domenę xxx.ovh, ale też parę domen, które są zarejestrowane na innej stronie.

3.Ponad to, myślałem, czy nie da rady połączyć się przez zdalny pulpit?

Trochę chaotycznie, ale prosił bym odpowiadać na pytania np. po przez link do filmiku czy poradnika.

WAŻNE !!! Odpowiedzi typu, znajdź w google, lub posty, które nie pomagają, a tylko mówią, że mogę sam sobie to znaleźć, a nawet nie szukałem. Są to tzw. OffTopic, bo nie nawiązują, do tematu, więc proszę takich postów nie pisać.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@Poszukaj w google hah ;)

Ok jak działa VPS:

Jest to zwykła maszyna z zainstalowanym systemem Linux, z którym łączysz się po przez pre-instalowany serwer SSH, do połączenia możesz użyć PUTTY na windows albo komędy SSH na linux.

Instalacja TS jest bardzo prosta, wszystko co trzeba zrobić to pobrać paczkę tar.gz i rozpakować na folderu na serwerze a potem uruchomić StartServer.sh(Nazwa może się różnić).

Jeżeli chcesz podpiąć domenę to polecam podpinać pod Serwer a nie pod TS xD.

;

I co do pulpitu, TAK da się zainstalować na serwerze serverVPN i połączyć ale trzeba doinstalować dodatkowe pakiety które zajmują około 100MB przy chudym  X-ORG-u.

Jak potrzeba pomocy to możemy się dogadać na Skype, sam korzystam z usług OVH, to dobra firma.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...