Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak napisać kalkulator w c++ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
#include <iostream>

int main()
{
int a = 0;
std::cout << "Podaj liczbe : ";
std::cin >> a;
int b = 0;
std::cout << "Podaj liczbe :";
std::cin >> b;
int c;
std::cout << "Wybierz dzialanie" << std::endl;
std::cout << " 1. Dodawanie";
std::cout << " 2. Odejmowanie";
std::cout << " 3. Mnozenie";
std::cout << " 4. Dzielenie";
std::cout << " 0. Wylacz program ";
std::cin >> c;
switch (c)
{
    case 1:
    std::cout << a+b;
    break;
    case 2:
    std::cout << a-b;
    break;
    case 3:
    std::cout << a*b;
    break;
    case 4:
    std::cout << a/b;
    case 0:
    std::cout << "Koniec" << std::endl;
}
return 0;
}

No i co tutaj dużo mówić, wypisujesz liczby i wybierasz działania na nich - switch i case to wybór działania, cout je wypisuje, a cin sprawia, że podajesz dane. Nie wiem co tutaj jest takiego trudnego do wyjaśniania. No chyba, że oczekujesz czegoś trudniejszego.

pyhvh7E.png

Opublikowano
#include <iostream>
#include <map>
#include <functional>

int main()
{
    int x, y;
    int input;

std::cout << "Podaj x: "; std::cin >> x;
    std::cout << "Podaj y: "; std::cin >> y;
    std::cout << "Wybierz dzialanie\n";

std::map<int, std::function<int(int, int)> >map;
    map.insert(std::make_pair(1, [](int a, int ->int {return a + b; }));
    map.insert(std::make_pair(2, [](int a, int ->int {return a - b; }));
    map.insert(std::make_pair(3, [](int a, int ->int {return a * b; }));
    map.insert(std::make_pair(4, [](int a, int ->int {return a / b; }));

std::cout << "1. Dodawanie\n";
    std::cout << "2. Odejmowanie\n";
    std::cout << "3. Mnozenie\n";
    std::cout << "4. Dzielenie\n";

std::cin >> input;

auto found = map.find(input);
    if (found != map.end())
    {
        auto result = found->second(x, y);
        std::cout << "Wynik: " << result << std::endl;
    }
    return 0;
}

piknę co nie?

Opublikowano
#include <iostream>

int main()
{
int a = 0;
std::cout << "Podaj liczbe : ";
std::cin >> a;
int b = 0;
std::cout << "Podaj liczbe :";
std::cin >> b;
int c;
std::cout << "Wybierz dzialanie" << std::endl;
std::cout << " 1. Dodawanie";
std::cout << " 2. Odejmowanie";
std::cout << " 3. Mnozenie";
std::cout << " 4. Dzielenie";
std::cout << " 0. Wylacz program ";
std::cin >> c;
switch (c)
{
    case 1:
    std::cout << a+b;
    break;
    case 2:
    std::cout << a-b;
    break;
    case 3:
    std::cout << a*b;
    break;
    case 4:
    std::cout << a/b;
    case 0:
    std::cout << "Koniec" << std::endl;
}
return 0;
}

No i co tutaj dużo mówić, wypisujesz liczby i wybierasz działania na nich - switch i case to wybór działania, cout je wypisuje, a cin sprawia, że podajesz dane. Nie wiem co tutaj jest takiego trudnego do wyjaśniania. No chyba, że oczekujesz czegoś trudniejszego.

witam, jestem całkowicie szary w tym temacie :/ (w szkole jeszcze nie miałem tego) i niewiem np. co oznacza #include <iostream>

Opublikowano

to po co Ci kalkulator skoro nie miałeś żadnych zajęć z c ++?

Opublikowano
#include <iostream>
#include <map>
#include <functional>

int main()
{
    int x, y;
    int input;

std::cout << "Podaj x: "; std::cin >> x;
    std::cout << "Podaj y: "; std::cin >> y;
    std::cout << "Wybierz dzialanie\n";

std::map<int, std::function<int(int, int)> >map;
    map.insert(std::make_pair(1, [](int a, int ->int {return a + b; }));
    map.insert(std::make_pair(2, [](int a, int ->int {return a - b; }));
    map.insert(std::make_pair(3, [](int a, int ->int {return a * b; }));
    map.insert(std::make_pair(4, [](int a, int ->int {return a / b; }));

std::cout << "1. Dodawanie\n";
    std::cout << "2. Odejmowanie\n";
    std::cout << "3. Mnozenie\n";
    std::cout << "4. Dzielenie\n";

std::cin >> input;

auto found = map.find(input);
    if (found != map.end())
    {
        auto result = found->second(x, y);
        std::cout << "Wynik: " << result << std::endl;
    }
    return 0;
}

piknę co nie?

no nie, bo ty zrobiles kalkulator na mapach, lambdach etc, ale c**j z tego skoro ten koles nie potrafi zwyklego napisac, i go sam nie napisze, i powiem ci wiecej, nie zrozumie 99% z twojego kodu bo jest c**jowo napisany a on nie zna c++99 a co dopiero c++11 lol

­

Opublikowano

tylko ze on taki mial byc ;p

poza tym on raczej oczekiwał gotowca. dostał go, nawet 2

ps każ mi usunąć konto

Opublikowano

witam, jestem całkowicie szary w tym temacie :/ (w szkole jeszcze nie miałem tego) i niewiem np. co oznacza #include <iostream>

No to ładne sobie wybrałeś program. Na początku to powinieneś obczaić takie coś:

#include <iostream>

int main()
{
std::cout << "Hello World" << std::endl;
}

A najlepiej jak byś wszedł tutaj: cpp0x.pl

no nie, bo ty zrobiles kalkulator na mapach, lambdach etc, ale c**j z tego skoro ten koles nie potrafi zwyklego napisac, i go sam nie napisze, i powiem ci wiecej, nie zrozumie 99% z twojego kodu bo jest c**jowo napisany a on nie zna c++99 a co dopiero c++11 lol

­

Ej a jak można przedstawić kalkulator nie znając języka ? To chyba znowu ten pascal, czy co tam w poprzednim temacie mówiłeś, że można pisać wieloplatformówki :/ No, ale jak widzisz ten cały c++ to nie jakiś miksy sztripsy tylko język, który ma 200 rozwiązań na jeden problem i jeszcze 50 :/

pyhvh7E.png

Opublikowano

No to ładne sobie wybrałeś program. Na początku to powinieneś obczaić takie coś:

#include <iostream>

int main()
{
std::cout << "Hello World" << std::endl;
}

A najlepiej jak byś wszedł tutaj: cpp0x.pl

Ej a jak można przedstawić kalkulator nie znając języka ? To chyba znowu ten pascal, czy co tam w poprzednim temacie mówiłeś, że można pisać wieloplatformówki :/ No, ale jak widzisz ten cały c++ to nie jakiś miksy sztripsy tylko język, który ma 200 rozwiązań na jeden problem i jeszcze 50 :/

widze ze kolejny podludek ktorego nie nauczono czytac ze zrozumieniem, przeczytaj 5x moj post i pomysl o co mi moglo chodzic

chodzi mi o to ze koles totalnie nic nie umie jesli chodzi o c++ a ten mu daje cos co ten koles bedzie w stanie zrozumiec pewnie po roku, albo jesli jest na twoim poziomie to po 10 latach

ps każ mi usunąć konto

na ciebie szkoda slow

­

Opublikowano

Chcę się nauczyć pisać ten kalkulator, ponieważ na informatykę (6 klasa podstawówki) przyniosłem własne animacje (żeby dostać 6 na koniec (jesteśmy dopiero w: Excelu, wordzie, power point)), lecz pan powiedział żebym się czymś jeszcze wykazał, więc pomyślałem że może napiszę kalkulator (wyleciałem z tym do nauczyciela i powiedział że może to być).....

ps każ mi usunąć konto

chodziło mi bardziej o prosty poradnik, np. to służy do tego itp.

Opublikowano

Chcę się nauczyć pisać ten kalkulator, ponieważ na informatykę (6 klasa podstawówki) przyniosłem własne animacje (żeby dostać 6 na koniec (jesteśmy dopiero w: Excelu, wordzie, power point)), lecz pan powiedział żebym się czymś jeszcze wykazał, więc pomyślałem że może napiszę kalkulator (wyleciałem z tym do nauczyciela i powiedział że może to być).....

... te szkoły to faktycznie robią się już jakiś popierdolone.

Nie można się od tak nauczyć pisać kalkulatora, a wyjaśnienia masz w linku, którym Ci podałem - każdy rozdział z poziomu pierwszego zawiera całą wiedzę potrzebną na napisanie kalkulatora. Jak mam Ci wyjaśnić jak działa std::cin >> a; jak nie wiesz czym będzie int a;? Jak mam Ci wyjaśnić int a; jak nie wiesz czym jest int? Jak mam Ci wyjaśnić int jak nie wiesz co to jest i co przechowuje - robi się jedna wielka pętla do while i nigdzie nie widać wartości fałszywej - przepraszam, że tego nie rozumiesz, ale to ukazuje najlepiej cały problem. Jeżeli masz trochę czasu to chyba zdążysz się nauczyć - jakiś bardzo trudne to, to nie jest.

widze ze kolejny podludek ktorego nie nauczono czytac ze zrozumieniem, przeczytaj 5x moj post i pomysl o co mi moglo chodzic

chodzi mi o to ze koles totalnie nic nie umie jesli chodzi o c++ a ten mu daje cos co ten koles bedzie w stanie zrozumiec pewnie po roku, albo jesli jest na twoim poziomie to po 10 latach

na ciebie szkoda slow

­

Nie napisał, że nic nie rozumie - skąd miałem to wiedzieć? A może ten cały pascal przewiduje swoje działanie przed napisaniem go?

PS Idź usuń Code::Block'a czy co tam masz.

pyhvh7E.png

Opublikowano

... te szkoły to faktycznie robią się już jakiś popierdolone.

Nie można się od tak nauczyć pisać kalkulatora, a wyjaśnienia masz w linku, którym Ci podałem - każdy rozdział z poziomu pierwszego zawiera całą wiedzę potrzebną na napisanie kalkulatora. Jak mam Ci wyjaśnić jak działa std::cin >> a; jak nie wiesz czym będzie int a;? Jak mam Ci wyjaśnić int a; jak nie wiesz czym jest int? Jak mam Ci wyjaśnić int jak nie wiesz co to jest i co przechowuje - robi się jedna wielka pętla do while i nigdzie nie widać wartości fałszywej - przepraszam, że tego nie rozumiesz, ale to ukazuje najlepiej cały problem. Jeżeli masz trochę czasu to chyba zdążysz się nauczyć - jakiś bardzo trudne to, to nie jest.

Nie napisał, że nic nie rozumie - skąd miałem to wiedzieć? A może ten cały pascal przewiduje swoje działanie przed napisaniem go?

PS Idź usuń Code::Block'a czy co tam masz.

nie no sorry masz racje

Witam, proszę, napiście jak napisać kalkulator w c++ (+ z objaśnieniem co do czego służy). Z góry dziękuje za pomoc. 

masz racje, z jego postu wynika ze ma dziesiecioletnie doswiadczenie w programowaniu, szczegolnie z tego fragmentu:

(+ z objaśnieniem co do czego służy)

czemu mam usunac visuala, skoro zarabiam na nim piniondze na noobach jak ty

­

Opublikowano

może to Ci wystarczy https://www.youtube.com/watch?v=i7QNqbSFnMU

//chociaż c**j go wie czy ten typek coś tłumaczy, a skoro nie rozumiesz, to może czas samemu coś zrobić skoro chcesz sobie podwyższyć ocene zamiast liczyć na innych?

Opublikowano

Widziałem tutaj 1 opinię, że ,,dobry" język sobie wybrałem...., więc jaki język jest dobry (w miarę łatwy i do nauczenia się podstaw w miesiąc) ????

Wietnamski, bo nie ma w nim czasów

python

Skończ proszę się kompromitować. Jesteś nikim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...