Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Język uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze,

Szukam najlepszego języka do programowania, zastanawiam się nad java i c++

Chcę tworzyć cheaty,hakować itp...

Opublikowano

nieprawda bo w pascalu mozna pisac multiplatformowe kody bez zadnego problemu,  taki ze java sie chowa, @LittleBlack moze to potwierdzic, np mozesz ta sama kombinacja zaprogramowac pralke na dlugie pranie i kuchenke na sredni plomien

­

Przepraszam bardzo, ale czy pascal obsługuje również licznik na mikrofali i czy to prawda, że lodówkę można przerobić na toster znając podstawy pascala ? ;) Nie wiem czy uczenie się wyższych poziomów pascala jest bezpieczne, bo podobno zwykły kalkulator idzie wtedy przerobić na notatnik.

Co do tematu to C++, a java jest pod aplikacje mobilne.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Zdecydowanie C++ się naucz, trudniej z GUI ale dasz radę ;)

Java ma inną składnie niż C++ i jest też inaczej czytana przez procesor niż C++ ;)

Pascal to nie jest dobry język, mało osób go używa i mało programów z niego korzysta. Jak chcesz robić cheaty to tylko C++ Albo Java (tylko minecraft) ;)

Jest jeszcze Assembler ale jego sie raczej nie nauczysz :D Ewentualnie też kod binarny (maszynowy) ale tego nikt nie używa ;D

Jest jeszcze Delphi i C# ale słabo na nich cheaty wychodzą (Delphi bardziej do pisanie wirusów ;P)

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Przepraszam bardzo, ale czy pascal obsługuje również licznik na mikrofali i czy to prawda, że lodówkę można przerobić na toster znając podstawy pascala ? ;) Nie wiem czy uczenie się wyższych poziomów pascala jest bezpieczne, bo podobno zwykły kalkulator idzie wtedy przerobić na notatnik.

Co do tematu to C++, a java jest pod aplikacje mobilne.

nie weim czy ty trollujesz czy co, przeciez pascal jest najlepszym uniwersalnym multiplatformowym jezykiem, a java? na platformy mobilne? pokaz mi telefon ktory ma 8gb ramu i 10 rdzeniowy procesor zeby obsluzyc jave

­

Opublikowano

nie weim czy ty trollujesz czy co, przeciez pascal jest najlepszym uniwersalnym multiplatformowym jezykiem, a java? na platformy mobilne? pokaz mi telefon ktory ma 8gb ramu i 10 rdzeniowy procesor zeby obsluzyc jave

­

Przecież android jest napisany w java

Opublikowano

­

Przecież android jest na silniku linuxa ale napisany w Javie, aplikacje pod androida też pisze się w Javie. Zwykłe telefony np Nokie, pod nie aplikacje i sam system to Java... Na linuxa też najlepiej działa Java no a np Ubuntu jest też na telefon i apk na niego są w Javie...

Pascal jest prosty w nauce ale mało programów jest napisanych w nim. Większość programów, gier i aplikacji na konsole sa napisane w C++ lub Asmie ...

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Przecież android jest na silniku linuxa ale napisany w Javie, aplikacje pod androida też pisze się w Javie. Zwykłe telefony np Nokie, pod nie aplikacje i sam system to Java... Na linuxa też najlepiej działa Java no a np Ubuntu jest też na telefon i apk na niego są w Javie...

Pascal jest prosty w nauce ale mało programów jest napisanych w nim. Większość programów, gier i aplikacji na konsole sa napisane w C++ lub Asmie ...

no, z tym asemblerem teraz to dojebales XDDD i usun z hobby 90% jezykow bo nie masz zielonego pojecia o niczym i tak wogole

usun konto elo

­

Opublikowano

Języki "w miarę" uniwersalne to

• C++ (chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć...)
  • C# (ASP, Windows Forms (czy jakoś tak), XNA, często występuje w GameEngine'ach, np. Unity3D)
  • Java (Nie wiem jak to dokładnie jest, ale jako zwykły użytkownik uważam, że jawa jest po prostu RAM'ożerna i Procesorożerna, oraz dość powolna)

Ja osobiście wybrałem do nauki C#, nie tylko z własnego widzi-mi-się (jak dla mnie, ma "najładniejszą" składnię, i po prostu łatwo mi się w nim pisze), ale też jest "w miarę uniwersalny" czyli ASP.net, C#.net, XNA.net Framework, oraz jest np. w Unity3D

@Le petit nègre to nie wykop

Opublikowano

Języki "w miarę" uniwersalne to

• C++ (chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć...)
  • C# (ASP, Windows Forms (czy jakoś tak), XNA, często występuje w GameEngine'ach, np. Unity3D)
  • Java (Nie wiem jak to dokładnie jest, ale jako zwykły użytkownik uważam, że jawa jest po prostu RAM'ożerna i Procesorożerna, oraz dość powolna)

Ja osobiście wybrałem do nauki C#, nie tylko z własnego widzi-mi-się (jak dla mnie, ma "najładniejszą" składnię, i po prostu łatwo mi się w nim pisze), ale też jest "w miarę uniwersalny" czyli ASP.net, C#.net, XNA.net Framework, oraz jest np. w Unity3D

@Le petit nègre to nie wykop

Twój punkt patrzenia na jave jest taki tylko dlatego że używasz programów ktore są "powolne" i to nie wina języka tylko złej optymalizacji

Java jest z wersji na wersje szybsza ale to także zależy od programisty który napisał dana aplikację

Opublikowano

Twój punkt patrzenia na jave jest taki tylko dlatego że używasz programów ktore są "powolne" i to nie wina języka tylko złej optymalizacji

Java jest z wersji na wersje szybsza ale to także zależy od programisty który napisał dana aplikację

no jest z wersji na wersje szybsza, ale i tak jezyk interpretowany (jakim mozna nazwac jave bo sie wykonuje na vmce) praktycznie zawsze bedzie wolniejszy od natywnego, ale nadrabia przenosnoscia wlasnie

­

Opublikowano

no jest z wersji na wersje szybsza, ale i tak jezyk interpretowany (jakim mozna nazwac jave bo sie wykonuje na vmce) praktycznie zawsze bedzie wolniejszy od natywnego, ale nadrabia przenosnoscia wlasnie

­

­

jest cos takiego jak jit.

-XX:+UnlockDiagnosticVMOptions -XX:+PrintAssembly

Java nie jest jezykiem strikte interpretowanym. Kod bajtowy javy moze byc interpretowany ale takze transformowany do kodou natywnego podobnego do c++.

To kompilator natywnego kodu ma problem, kompilujesz go raz na swojej maszynie. A jesli kod bajtowy bd kompilowany na hotspocie to jvm wie wszystko o procesorze klienta i jest mozliwe dodanie optymalizacji ktorych ty nie byles w stanie dac.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...