Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Linux na laptopa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Lenovo y580 i szukam linuxa właśnie na ten komputer, kiedyś miałem ubuntu i nawet mi pasowało, ale słyszałem że są lepsze dystrybucje. Czy linux mint byłby dobry, czy jest coś lepszego? Mam jeszcze pytanie czy jak zainstaluje linuxa i windows 8.1 obok siebie to nie będzie mi laptop wolniej działał i nie będą się te dwa systemy gryzły?

Opublikowano

Dlaczego mają być problemy, nigdy ich nie ma. 

Co dla ciebie lepsze znaczy, każda jest inna a dla ciebie nie jest problemem chyba zainstalować jakąkolwiek. Każda dystrybucja ma inne wymagania i inaczej się instaluje, ma swoje programy, pakiety  

Odwiedź limux.pl i szukaj sobie odpowiedniej 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja korzystałem z Mandriv'y, na laptopie i bylem zadowolony, nic nie ścinało itp.

Jeżeli nie potrafisz wykorzystać
każdej danej Ci chwili,
to nie zasługujesz na ani jedną
dodatkową sekundę.

Opublikowano

Linux mint jest forkiem ubuntu ( bazuje na ubuntu), korzystam z minta, jest dobry na słabsze PC/lapki, ponieważ chodzi na lekkim środowisku graficznym. 

Opublikowano

Zależy czy wolisz wydajność czy efekty graficzne :D

Jeśli wydajność to Debian (czysty) lub Fedora.

Jeśli wygląd to Ubuntu jest w topce ładnie wyglądających systemów :D

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Nie mów że są lepsze systemy linux albo gorsze, wszystkie są dobre, a wszystko zależy od gustów.

Musisz próbować, testować rożne systemy aż znajdziesz taki który ci odpowiada, sam z-testowałem około 50 dystrybucji zanim uznałem że wolę Debiana.

Ale to zależy co ci przypadnie.

Testuj i zobacz który ci się podoba.

PS możesz korzystać z VirtualBox aby nie reinstalować ciągle systemów.

I tak windows i linux nie wchodzą sobie w drogie. dobrze działają razem, na ten przykład ja mam Windows 7 i Debiana 7 xD

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Najpopularniejsze są chyba Linux Mint oraz Ubuntu.

Ubuntu nie będzie się gryzło z Windowsem, ale pamiętaj aby postawić te systemy na osobnych partycjach! (najlepiej zrobić 3 partycję dla katalogu /home )

Pamiętaj, że Ubuntu zastępuje windowsowski bootloader tgzw. "GRUB"'em, i jak ponownie zainstalujesz Winows (7/8/10) to "zepsujesz" linuxa. 

Opublikowano

Od tego ma narzędzie BootRepair do naprawy botu na LiveCD, zresztą nie tylko potrafi naprawiać botowanie linuxów ale i windowsów w razie niewłaściwej instalacji.

Opublikowano

Jak zainstalujesz linuxa to będziesz miał bootloader grub. Jeśli chcesz wrócić do bootloadera Windowsa wkładasz płytkę instalacyjną Windows i klikasz napraw komputer postępujesz według  https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/927392/pl Jak już przywrócisz Windowsa to programem EasyBCD dodajesz linuxa do bootloader Windows

Tylko pamiętajmy, że GRUB działa z windowsem, ale bootloader windows'a nie działa z Linux

Opublikowano

Tylko pamiętajmy, że GRUB działa z windowsem, ale bootloader windows'a nie działa z Linux

Ale można zrobić odwołanie do gruba w BT Windows

Opublikowano

Można by było przypisać start komputera z linuxem do przycisku np. home theater na przykładzie lenovo y580, a start windowsa zwykłym przyciskiem od włączania komputera?

Opublikowano

Jak potrafiłbyś  to można by było, zresztą po co skoro najprościej wybrać system z bootloadera linuxa 

Opublikowano

Najprosciej jest chyba nie zawracac sobie glowy problemami bootowania systemow bo bardzo latwo jest je naprawic, systemy nie beda sie gryzly a co do dystrybucji linuxa to musisz sam przekalkulowac swoje potrzeby I wybrac odpowiedni.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

Mi Ubuntu jakoś nigdy do gustu nie przypadł. Obecnie korzystam z Linux Mint z cinnamonem i wygląda tak:

cSxMp8J.png

Ja tam wole korzystać z dystrybucji, która ma pakiety deb, dlatego albo Debian, albo Mint z tych najbardziej popularnych.

Co do bootloadera to masz GRUB, w którym możesz zmieniać czcionkę, kolor, tło dodać, zmieniać pozycje bootowania itd. i to nawet bez ingerencji w plik konfiguracyjny, ale np. pakietem Grub Customizer z GUI z poziomu Linuxa. Jeśli masz zamiar zainstalować najpierw Linuxa, a następnie Windows będzie musiał z jakiegoś Live CD rekonfigurować pakiet GRUB paroma komendami. Jak zainstalujesz najpierw Windows, a potem Linuxa GRUB sam się skonfiguruje podczas instalacji i da możliwość uruchomienia Windows.

U mnie wygląda to tak:

229001433250634976102.jpeg

Posiadanie 2 systemów nie wpłynie na wydajność sprzętu.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...