Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyłączanie komputera podczas grania

Ayme

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od wczoraj męczę się z pewnym problemem.

Podczas gry LOL'a po jakiś 3-4 minutach nagle spadły mi FPS z 60 na 10 i wyłączył się komputer. Po ponownym uruchomieniu go problem się powtórzył. Dodam, że czasem komputer wyłącza się całkowicie, a czasem gaśnie sam ekran i trzeba go zresetować. ( dzisiaj wyłączył się także podczas oglądania filmu na YouTube...)

W pierwszej kolejności pobrałam SpeedFan aby sprawdzić temperatury komponentów. Na pierwszy rzut oka jedynie karta graficzna była nieco ponad normę (około 85 stopni), lecz przy dodatkowym chłodzeniu wydaje mi się, że nie jest to jakaś wysoka temperatura... Reszta w normie (procesor góra 30 stopni). Sprawdziłam też napięcia na zasilaczu (niestety tylko programem, gdyż nie posiadam woltomierza) i pokazało wszystko w normie. Wiem, że programy często przekłamują pomiary, lecz nie mam póki co możliwości aby zmierzyć zasilacz "ręcznie". 

Następnie zabrałam się za czyszczenie wnętrza komputera. Dokładnie przeczyściłam każdy wentylator pędzelkiem i sprężonym powietrzem... Uruchomiłam komputer- problem się powtórzył. 

Wzięłam się za czyszczenie komputera wewnątrz- CCleaner, Malwarebytes oraz aktualizację sterowników Windows Update.

Nadal nic nie pomogło... Dodam, że obudowa jest wręcz zimna.

Komputer ma koło 2 lat i nie sprawiał mi żadnych problemów... 

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i jakoś go rozwiązał? Może macie pomysły co jeszcze mogłabym zrobić?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!

Opublikowano

Napisz jakie masz podzespoły, sprawdź kondensatory na płycie głównej. Temperaturę karty graficznej podałeś w spoczynku czy pod obciążeniem? Jeżeli temperatura karty w spoczynku ma takie temperatury to wyczyść kartę, a jeżeli nie zadziała to wymienić pastę na jej rdzeniu. Po tej czynności sprawdź programem poprawne działanie karty. W googlach znajdziesz mnóstwo programów obciążających kartę graficzną. Jeżeli temperatury spadną, a problem pozostanie to problemu będzie trzeba szukać w innych podzespołach. Możesz też przełożyć kartę do innego PC i tam sprawdzić jej działanie. Napisz podzespoły, dodaj screena z testów to coś więcej będzie można napisać. Sam osobiście aż tak się nie znam, ale posiadam pewną wiedzę, gdyż skladałem już nie jeden komputer i nie jeden naprawiałem, wciąż się uczę.

Opublikowano

Napisz jakie masz podzespoły, sprawdź kondensatory na płycie głównej. Temperaturę karty graficznej podałeś w spoczynku czy pod obciążeniem? Jeżeli temperatura karty w spoczynku ma takie temperatury to wyczyść kartę, a jeżeli nie zadziała to wymienić pastę na jej rdzeniu. Po tej czynności sprawdź programem poprawne działanie karty. W googlach znajdziesz mnóstwo programów obciążających kartę graficzną. Jeżeli temperatury spadną, a problem pozostanie to problemu będzie trzeba szukać w innych podzespołach. Możesz też przełożyć kartę do innego PC i tam sprawdzić jej działanie. Napisz podzespoły, dodaj screena z testów to coś więcej będzie można napisać. Sam osobiście aż tak się nie znam, ale posiadam pewną wiedzę, gdyż skladałem już nie jeden komputer i nie jeden naprawiałem, wciąż się uczę.

Temperaturę sprawdzałam w czasie obciążenia, chwilę przed tym jak komputer się wyłączył.

Zdobyłam woltomierz od znajomego i wzięłam się za mierzenie zasilania- pomiary wręcz idealne. Podczas dokonywania pomiarów zauważyłam w czym leży problem- wentylator na karcie graficznej się nie kręci. Podłączyłam go pod 3-pinową wtyczkę na płycie głównej (zamiast wentylatora na obudowie) i działa. Więc wina leży na wtyczce umieszczonej na karcie graf. Niestety posiadam tylko dwie 3-pinowe wtyczki (jedna od fana na CPU, druga od tego na obudowie)...

Może by tak zlutować kabel od wentylatora z karty graficznej pod ten od obudowy? Nie będzie to za duże obciążenie?

Swoją drogą- dziękuję za odpowiedź! Myślę, że nie ma co już wstawiać screenów z testów. 

Teraz tylko muszę kogoś poprosić o zlutowanie, bo sama boję się za to zabierać. :)

Opublikowano

Kup przejsciówkę 3pin na molex, tak najprościej.

O, dobry pomysł! Na to nie wpadłam.

Dziękuję bardzo. 

Problem rozwiązany- temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...