Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przesiadka z 32 na 64 bity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko.

Chciałbym się dowiedzieć jakie zalety i wady były by przy zmianie systemu na 64 bitowy. I czy w ogóle moja specyfikacja sprzętu będzie odpowiednia ?  Pozdrawiam

Intel Core 2 Duo 2.20 e4500 64 bit

Ram: 3 gb

Grafika: 512 MB GIGABYTE HD5450

Płyta główna : Asus P5QPL-AM

Aktualny system: 8.1 Pro

HDD: 2 x 500 GB

RPK RAZEM PONAD KILO

Opublikowano

Myślałem ze zmieni to wydajność bo procesor obsługuje 64 bity cóż. Potrzebował bym maksymalnej wydajności czy może zejście pod system Windows XP przyspieszył by działanie ?

RPK RAZEM PONAD KILO

Opublikowano

64bit to

>szybsze działanie tych ze aplikacji

>komputer działa na sysWow64 zamiast na win32 , wiec działa na 64 bitach które sa szybsze

Potrzebujesz więcej pamięci - jeśli o moją opinie chodzi , kup jeśli to możliwe 2GB i odczujesz spory wzrost wydajności .

O co chodzi z 64 bitami (x64) , nie ma to nic wspólnego bezpośrednio z szyna danych itp. , jest to zbiór polecen które wykonuje procesor , jest szybszy bo ma ich więcej i sa bardziej zlozone niż 32bit  (x86)

Przykład cpu liczy zaawansowane i zlozone zadanie  32 bitach (x86 ) zbiera jakies polecenia i wykonuje ich np. 8 .

Zas z względu na liczbe polecen które posiada 64bit (x64) pewne z nich które wykonalby 32bitowy zrobi jako jedno polecenie , przez co zrobi ich 5-6 , jest przez to szybszy tez pod tym względem , i nie wymaga to aplikacji 64bitowych . POZDRAWIAM , ale kup więcej ramu , bo tak jak koledzy wyżej mówili taka wersja systemu potrzebuje więcej pamięci , ma to bezpośredni związek z bardziej zaawansowanymi poleceniami procesora pracującego na systemie 64bitowym.

Gramy w LOL'a

LV :30!!

Runy :

o.O ktos jescze wydal na to 100k ip?

Opublikowano

Windows 7 home x64  powinien idealnie się nadawać pod tego typu sprzęt. Na 2 Gb działa też znośnie i o wiele lepiej niż na XP. Oczywiście nie od razu Windows 7 Ultimate, jak to wielu tu na forum robi myśląc że coś osiągnie bo to najlepszy z Windowsów, niestety to głupota która zamiast przyspieszać spowalnia system nadmiarem usług których użytkowniki nie potrzebuje. 

Instalowanie XP x64 ( raczej sobie nieporadzisz w konfiguracji systemu i sterowników )  czy nawet zwykłego niewiele zmieni. Tylko RAM dokupić, nawet ten 1 Gb dużo da. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No ja w płycie mam sztabki 1 GB i 2 GB więcej slotów nie mam . Czyli tak tą jedna zamienić na 2 GB i Instalować 7-meczke x64. Dziękuje wam za te wypowiedzi, sam nie doszedł bym do tego czy tak naprawdę jest warto to zrobić.

RPK RAZEM PONAD KILO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...