Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Spigot a bukkit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na start, to nie jest kolejny bezsensowny temat gdzie napiszesz "spigot lepszy, mnie zużywa i szybciej działa"

==============================================================================================

Ok poważne pytanie do programistów Javy

Od niedawna krążą pogłoski o błędzie bukkita, który to rzekomo wywala serwery 1.7.x w dół, bezpieczna jest wersja tylko 1.8.4

Jak wiadomo, nikt nie chce mieć wywalonego serwera przez owy błąd.

Wiadomo że na bukkit jest masakrycznie więcej pluginów, i innych dodatków

Lecz zużywa on także dużo więcej ramu i pocka

Nie wiem jak w spigocie, czy jest ta sama luka, czy są jakieś backdoory autorów bo też to wyczytałem gdzieś ostatnio, czy są jakieś luki.

Ile w porównaniu z Bukkitem zużywa zasobów, jak to będzie przy zmianeie, jakie pluginy skończą działać, co zacznie lepiej działać

Ogólnie chcę wiedzieć o bezpieczeństwie bukkita i spigota oraz o funkcjach obu silników

TEMAT

Opublikowano

Dokładnie to wszystkie silniki (bukkit, vanilla, spigot), od wersji 1.5 albo 1.6 maja ta luke i blad. Nie dawno @OtekPlay wstawił naprawioną wersje. Ogolem spigot lepszy bo jest wielowatkowy, a bukkit tylko jednowatkowy. W sumie spigot to bukkit tylko w lepszym, poprawionym wydaniu

Opublikowano

Spigot jest zrobiony z bukkita(dokładnej z craftbukkita[jeśli się mylę poprawcie mnie] czyli ma te samą lukę.

Bukkit nie ma opcji anty x-rey (jak dobrze pamiętam).

Ogólnie spigot jest lepszy. Nie do końca ufam spigotowi by @OtekPlay więc używam go tylko na localhost.

Opublikowano

Dokładnie to wszystkie silniki (bukkit, vanilla, spigot), od wersji 1.5 albo 1.6 maja ta luke i blad. Nie dawno @OtekPlay wstawił naprawioną wersje. Ogolem spigot lepszy bo jest wielowatkowy, a bukkit tylko jednowatkowy. W sumie spigot to bukkit tylko w lepszym, poprawionym wydaniu

skąd ten żart o wielowątkowości?

Spigot nie będzie ci zjadał więcej ramu/procka, on ma właśnie masę łatek naprawiających wszelkie takie problemy.

Spigot jest też dość dobrze zabezpieczony, nie wiem czy bukkit też, bo teraz robi go jedna ekipa, i te poprawki to różnie wrzucają.

Ale na oryginalnym serverze mc pod 1.8 jest np dostępny "force op" , a nawet dwa (luka) :P Na CB jest chyba załatane, a już na pewno na spigocie bo to "rozwinięcie" CB.

A wszystkie pluginy z CB, zadziałają ci pod spigota ;)

Więc ogólnie autorze tematu, same brednie tu wypisałeś :P

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Nu napisałem wszystko co wiem :p wszystko co widziałem z postów tutaj, od zawsze korzystam tylko z bukkita więc spigot to dla mnie czarna magia

TEMAT

Opublikowano

@OtekPlay mistrzu, ty przynajmniej nic tam nie wrzucaj ;p

Spigot lepszy!

Jest to ulepszony bukkit, więc nie ma co nawet  zbukkitem go porównywać.

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

Tak, to akurat słyszałem że spigot to przerobiony bukkit, więc tutaj także pytanie o backdoory autorów, czytałem gdzieś że w Xversji był jakiś, nie wiem co konkretnie robił, dawał OP Admina czy Vipa ale był.

Tak więc nie wiem czy wybrać Bukkita 1.8.4 albo 1.4.2

Czy Spigota poprawionego

TEMAT

Opublikowano

Tak, to akurat słyszałem że spigot to przerobiony bukkit, więc tutaj także pytanie o backdoory autorów, czytałem gdzieś że w Xversji był jakiś, nie wiem co konkretnie robił, dawał OP Admina czy Vipa ale był.

Czy Spigota poprawionego

W każdym z silników jest, tak zazwyczaj robią autorzy słąwnych silników.

Lecz nie we wszystkich, są też silniki bez, bo niektórzy są uczciwi.

A tego czy są, to nie wiemy, musiał by ktoś znaleźć.

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

Czy Spigota poprawionego

Wybierz zdecydowanie Bukkita 1.8.4. Spigot ma te same błędy co 1.7 i w dół. Tym bardziej, że na Spigocie masz częste problemy z instalacją pluginów. 

­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Tylko pluginów na 1.8.4 jest minimum

tak dokładniej to pod 1.8.3 szukaj... w 1.8.4 nie zmieniali noc co by wymusiło na spigocie zmianę wersji, po prostu dodali te same poprawki, ale wersja została dalej 1.8.3, + poprawka bugu ukazała sie też po 1.8, wystraczy w buildtoolsach wybrać że chce się skompilować pod 1.8, a poprawka exploita i tak zostanie dodana.

A autorzy w spigocie żadnych ukrytych backdoorów nie dają... są poważni, to nie są ludzie z jakiegoś MPC forum by wszedzie backdoory dodawać :)

Opublikowano

Jest wgl. gdzieś dostępny bukkit 1.8.4? Szukałem i nigdzie nie mogę znaleźć jedynie 1.8.3 może ktoś linka zapodać? :P

@top Co do różnicy spigota i craftbukkita nie widzę zbytniej różnicy może trochę wydajniejszy :P 

2579314424273501027542.png

Opublikowano

Jest wgl. gdzieś dostępny bukkit 1.8.4? Szukałem i nigdzie nie mogę znaleźć jedynie 1.8.3 może ktoś linka zapodać? :P

@top Co do różnicy spigota i craftbukkita nie widzę zbytniej różnicy może trochę wydajniejszy :P

Po prostu tworzysz najnowszy build, i wtedy masz pewność że ta poprawka tam jest, wersja dalej 1.8.3, bo nie zmieniali bez potrzeby cyferek :P: https://hub.spigotmc.org/jenkins/job/BuildTools/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...