Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Świat według Turpis'a - #1 Ciekawa Apokalipsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Zainspirowany pewnym ciekawym znaleziskiem w internecie (ciekawym według mnie) postanowiłem podyskutować z Wami na  dość... futurystyczny (a może nie?) temat... mianowicie chodzi mi o Apokalipsę i nie wiem czy słowo "zombie" było by tu właściwym słowem... ale niech będzie... porozmawiajmy  o "Apokalipsie Zombie".

Pewnie większość z Was myśli sobie że Turpis ma nie po kolei w głowię... ale  to czym chcę  się z Wami podzielić  to nie jakieś wymysły tylko prawdopodobny scenariusz (prawdopodobieństwo jest małe, spokojnie :D ).

Każdy lub prawie każdy interesujący się światem  gier wideo zna taki tytuł jak "The Last of Us" ... ale zaraz Turpis co ma gra  wideo do zombie? A no ma, i to  wcale nie mało gdyż  cały początek mojej wizji Apokalipsy zaczyna się właśnie  w tej grze... pomijając  całą fabułę i skupiając się na zombie... przypomnijmy sobie jak ludzie zmieniali się  w klikacze... Turpis do rzeczy.... jeśli nie pamiętacie  to wam  przypomnę... ludzie zmieniali się w zoombie przez zainfekowanie zarodnikami grzyba... Turpis ale co to ma wspólnego ze światem realnym?... i tutaj  zmierzamy do wyjaśnienia czym jest to coś co znalazłem w internecie... jest to artykuł o grzybie zamieniającym  mrówki w "zombie".

A teraz trochę informacji z owego artykułu

Grzyb Ophiocordyceps unilateralis nie rośnie sobie spokojnie w trawie czy na drzewie. Jego strategia przetrwania i rozmnażanie się jest dużo bardziej dramatyczna, niż grzybów, które znamy z polskich lasów. Żywicielem pasożytniczego Ophiocordyceps unilateralis są mrówki. Jednak grzyb nie tylko pożera ich ciało, ale robi też rzecz dużo bardziej niesamowitą – przejmuje kontrolę nad umysłem żywiciela.

Zastanawiacie się jak wygląda taka mrówka?

post-1382417-0-80993700-1430867249.jpg

post-1382417-0-52741100-1430867431.jpg

Turpis, no ale co ten grzyb  dokładnie robi?

Grzyb zmusza zarażoną mrówkę, by udała się w miejsce, które jest najbardziej dogodne dla jego rozwoju i rozmnażania się.(...) ofiara prawie zawsze wspinała się na liść wiszący około 25 cm nad ziemią po północno-zachodniej stronie rośliny i wgryzała się w główną żyłkę po spodniej stronie liścia. (...) Tam grzyb wrastał w ciało mrówki zachowując sobie jej pancerz, którego słabe punkty dodatkowo wzmacniał. Grzyb unikał również konsumowania mięśni, które kontrolują szczęki. Po paru dniach z głowy mrówki zaczynała wyrastać długa strzępka, na której pojawiała się kula z zarodnikami. W ten sposób powstawała zasadzka na kolejne mrówki, które miały nieszczęście przechodzić pod liściem.

Pewnie spytacie czy grzyb atakuje inne zwierzęta:

Badacze ustalili również, że tak doskonałą władzę grzyb ten uzyskuje tylko nad jednym gatunkiem mrówek – Camponotus leonardi. W przypadku innych gatunków nie potrafił już tak precyzyjnie sterować żywicielem.

Turpis! ale przecież  to mrówki a nie ludzie! ... no tak ale od czego mamy  biotechnologie i genetykę?  Człowiek gdyby chciał mógłby  zacząć pracować nad grzybem i zacząć  go modyfikować by mógł infekować ludzi... ale dlaczego miał by to robić człowiek  a nie natura? Odpowiedz jest prosta:

(...)A to oznacza, że ta niesamowita strategia Ophiocordyceps unilateralis ma ponad 48 mln lat. Jest to jednocześnie najstarszy dowód manipulowania przez pasożyta zachowaniem żywiciela.

Co z tego się dowiadujemy? Że natura  przez 48 mln lat nie poszerzyła swojej "działalności" o inne  zwierzęta.

Co sądzicie  o takiej apokalipsie wywołanej przez człowieka? 

Po co mógłby  człowiek modyfikować takiego grzyba?

_____________________________________________________________________________________

Dla ciekawskich  filmik:

Polecam jeszcze film pokazujący mrówkę Paraponera clavata (tzw. mrówka pocisk, czyli „bullet ant”) zarażoną przez pasożytniczego grzyba Cordyceps. Na filmie jest też m.in. scena wynoszenia zarażonej mrówki przez robotnice daleko od mrowiska, a także zdjęcia innych ofiar grzybów (choć niekoniecznie są to przypadki związane z manipulowaniem umysłem żywiciela).

@Edit

poprawki cytatów

@Edit v2

zmiana koloru cytatów

Dzięki za uwagę ~ Turpis

Opublikowano

­Czytałem już o tym. Myślę, że nie jest to żadne zagrożenie dla ludzi.

Gra The Last Of Us z tego co mi wiadomo właśnie inspirowała się tym zjawiskiem.

Opublikowano

beeeka..

usuń lepiej tą grę The last of us.. z kompa bo Ci mózg lasuje.

ten Turkis to chyba za dużo grzybów halucynogennych się najadł i jakieś dziwne fazy mu wchodzą.

zagłada zombie.. wypij ze mną 2 litry czystej wódy to może w to uwierze.

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

­Czytałem już o tym. Myślę, że nie jest to żadne zagrożenie dla ludzi.

Gra The Last Of Us z tego co mi wiadomo właśnie inspirowała się tym zjawiskiem.

Mam takie samo zdanie, zagrożenie jest hmm... praktycznie zerowe. No ale gdyby komuś się zachciało coś z tym zrobić było by nieciekawie. Ale nie wiadomo co komu może "strzelić do głowy".

Domyślałem się że właśnie z tego zjawiska  czerpali inspirację twórcy TLOU.

Sam natomiast nie wiem jaki był powód wybuchu tej epidemii gdyż w grę nie grałem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mocno dramatyzowane

Jeśli uważnie czytałeś do widzisz że nie dramatyzuję ;) 

Badacze ustalili również, że tak doskonałą władzę grzyb ten uzyskuje tylko nad jednym gatunkiem mrówek – Camponotus leonardi. W przypadku innych gatunków nie potrafił już tak precyzyjnie sterować żywicielem.

Co z tego się dowiadujemy? Że natura  przez 48 mln lat nie poszerzyła swojej "działalności" o inne  zwierzęta.

Tutaj masz wyjaśnienie że  ta "apokalipsa" jest  teoretycznie nie możliwa.

A temat powstał po to by podyskutować na temat "co by było gdyby jednak była możliwa" .

beeeka..

usuń lepiej tą grę The last of us.. z kompa bo Ci mózg lasuje.

ten Turkis to chyba za dużo grzybów halucynogennych się najadł i jakieś dziwne fazy mu wchodzą.

zagłada zombie.. wypij ze mną 2 litry czystej wódy to może w to uwierze.

Z tego co mi wiadomo to TLOU jest tylko na PlayStation  ;) 

I nie Turkis  tylko Turpis...... twoje  przekręcanie  mojego nicku w celu jakiejkolwiek prowokacji jest bezsensowne... oraz sugerujesz  mi zażywanie grzybów halucynogennych :D po za tym to co piszesz  to spam  i nic nie wnosi do tematu...

wypij ze mną 2 litry czystej wódy to może w to uwierze.

Ty pijesz.... a no tak to już wiem skąd taka odpowiedz :/ 

C2H5OH to trucizna  bardziej szkodzi niż pomaga... widać na twoim przykładzie 

Opublikowano

Mam takie samo zdanie, zagrożenie jest hmm... praktycznie zerowe. No ale gdyby komuś się zachciało coś z tym zrobić było by nieciekawie. Ale nie wiadomo co komu może "strzelić do głowy".

Domyślałem się że właśnie z tego zjawiska czerpali inspirację twórcy TLOU.

Sam natomiast nie wiem jaki był powód wybuchu tej epidemii gdyż w grę nie grałem.

Jeśli uważnie czytałeś do widzisz że nie dramatyzuję ;)

Tutaj masz wyjaśnienie że ta "apokalipsa" jest teoretycznie nie możliwa.

A temat powstał po to by podyskutować na temat "co by było gdyby jednak była możliwa" .

Z tego co mi wiadomo to TLOU jest tylko na PlayStation ;)

I nie Turkis tylko Turpis...... twoje przekręcanie mojego nicku w celu jakiejkolwiek prowokacji jest bezsensowne... oraz sugerujesz mi zażywanie grzybów halucynogennych :D po za tym to co piszesz to spam i nic nie wnosi do tematu...

Ty pijesz.... a no tak to już wiem skąd taka odpowiedz :/

C2H5OH to trucizna bardziej szkodzi niż pomaga... widać na twoim przykładzie

człowieku zrozum że to jest niemożliwe aby po zjedzeniu jakiś grzybów człowiek zmienił się w zombie.

Tak samo jak po ugryzieniu pająka człowiek zmienia się w spidermana :)

Bajka o apokalipsie zombie to już w ogóle brednie..

nawet gdyby pojawiła się jakaś armia zombie to nie mieliby żadnych szans z armią żołnierzy

bez odbioru

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

człowieku zrozum że to jest niemożliwe aby po zjedzeniu jakiś grzybów człowiek zmienił się w zombie.

Tak samo jak po ugryzieniu pająka człowiek zmienia się w spidermana :)

Bajka o apokalipsie zombie to już w ogóle brednie..

nawet gdyby pojawiła się jakaś armia zombie to nie mieliby żadnych szans z armią żołnierzy

bez odbioru

Nie wiem czy potrafisz czytać ze zrozumieniem...(chyba jednak nie) sam napisałem ze  to  jest  teoretycznie nie możliwe... a Ta dyskusja ma być  na temat  co by było gdyby... to co Ty piszesz jest bez sensowne do pewnego momentu*

Jeśli ugryzie nas  odpowiedni gatunek pająka  to w szybkim czasie możemy się zmienić .... w trupa

To porównanie  z pająkiem ma się nijak  do tego co wyżej napisałem.

*ale widzę że zaczynasz rozumieć o co chodzi w tym temacie po tych słowach "nawet gdyby pojawiła się jakaś armia zombie to nie mieliby żadnych szans z armią żołnierzy"

Miała to być luźna rozmowa, dzięki której  można by uwolnić  swoje wodze wyobraźni i podyskutować na ten abstrakcyjny temat, ale  znajdzie się taka osoba jak Ty, która bierze to na poważnie....

Wyluzuj trochę ;)

Opublikowano

Mocno przesadzony temat.

Nie tylko te grzybki są przykładem takowych pasożytów, jest wiele przykładów sterowania organizmem przez inne istoty, ba mnóstwo nieodkrytych. Zresztą są sposoby na kontrolowanie organizmu człowieka, można o tym znaleźć wiele informacji w medycynie, parapsychologii, wierzeniach etnicznych. Odpowiadając na pytanie wątku, "co by było gdyby?" moja odpowiedź brzmi, że zupełnie nic? Jest to możliwe w tym momencie, a z dużymi nakładami finansowymi, również stworzenie takiego pasożycika w laboratorium. Byłby to proces dosyć skomplikowany, ale jestem zdania, że nie ma rzeczy niemożliwych. Pomijając głupiutkie snucia na temat apokalipsy zombie, która nie ma racji bytu, ze względu na klimat panujący na Ziemi (który swoją drogą cały czas się ociepla). 

PS. Niebieski Comic Sans kłuje w oczy.  :angry:

"I am hopelessly in love with a memory. An echo from another time, another space."

Opublikowano

Mocno przesadzony temat.

Nie tylko te grzybki są przykładem takowych pasożytów, jest wiele przykładów sterowania organizmem przez inne istoty, ba mnóstwo nieodkrytych. Zresztą są sposoby na kontrolowanie organizmu człowieka, można o tym znaleźć wiele informacji w medycynie, parapsychologii, wierzeniach etnicznych. Odpowiadając na pytanie wątku, "co by było gdyby?" moja odpowiedź brzmi, że zupełnie nic? Jest to możliwe w tym momencie, a z dużymi nakładami finansowymi, również stworzenie takiego pasożycika w laboratorium. Byłby to proces dosyć skomplikowany, ale jestem zdania, że nie ma rzeczy niemożliwych. Pomijając głupiutkie snucia na temat apokalipsy zombie, która nie ma racji bytu, ze względu na klimat panujący na Ziemi (który swoją drogą cały czas się ociepla). 

PS. Niebieski Comic Sans kłuje w oczy.  :angry:

W końcu jakaś  normalna wypowiedź :D

(zaraz zmienie te cytaty)

A co do klimatu to gdyby  "martwi" jakimś cudem ożyli, daje im 2 dni  góra 3  tego "życia" potem  zgniją albo  robactwo ich dopadnie chyba że ten grzyb  jakoś by  blokował  rozmnażanie bakteri w organizmie i psucie się go ....  nie interesują mnie  inne metody  kontroli organizmów  w tym temacie chciałem się skupić na  tym konkretnym grzybie :D

Opublikowano

W końcu jakaś  normalna wypowiedź :D

(zaraz zmienie te cytaty)

A co do klimatu to gdyby  "martwi" jakimś cudem ożyli, daje im 2 dni  góra 3  tego "życia" potem  zgniją albo  robactwo ich dopadnie chyba że ten grzyb  jakoś by  blokował  rozmnażanie bakteri w organizmie i psucie się go ....  nie interesują mnie  inne metody  kontroli organizmów  w tym temacie chciałem się skupić na  tym konkretnym grzybie :D

No, ale przecież gdyby takowy pasożyt blokował rozmnażanie bakterii w organizmie, to zawsze pozostają saprobionty, które się rozmnażają "na zewnątrz" istoty. Psucie się go? Taki organizm tak czy siak, byłby bez duszy (przypuszczając, że istnieje), więc nie byłby zbyt inteligentny, i łatwy do wyeliminowania. Zresztą mówisz o tym konkretnym grzybie, który nie byłby w stanie kontrolować innych organizmów, prócz tych mrówek bo przystosował się do otoczenia (sam to udowodniłeś, pisząc, że od 48 mln lat nie zmienił celu). Jestem zdania, że ludzki organizm jest na tyle skomplikowany, że byłoby to raczej niemożliwe dla takiego grzybka.

"I am hopelessly in love with a memory. An echo from another time, another space."

Opublikowano

No, ale przecież gdyby takowy pasożyt blokował rozmnażanie bakterii w organizmie, to zawsze pozostają saprobionty, które się rozmnażają "na zewnątrz" istoty. Psucie się go? Taki organizm tak czy siak, byłby bez duszy (przypuszczając, że istnieje), więc nie byłby zbyt inteligentny, i łatwy do wyeliminowania. Zresztą mówisz o tym konkretnym grzybie, który nie byłby w stanie kontrolować innych organizmów, prócz tych mrówek bo przystosował się do otoczenia (sam to udowodniłeś, pisząc, że od 48 mln lat nie zmienił celu). Jestem zdania, że ludzki organizm jest na tyle skomplikowany, że byłoby to raczej niemożliwe dla takiego grzybka.

Dobra źle  to ująłem chodziło mi o tego  konkretnie grzyba ale  zmodyfikowanego przez ludzi...

Tylko jak teraz na to patrzę  to  grzyb miał jakiś cel w infekowaniu mrówek ... a to że człowiek zmienił by go  tak by mógł infekować ludzi to tak jak piszesz nie były by z byt inteligentne ...

czyli teoretycznie  taka opcja z grzybem odpada

Jakiś inny pomysł? :D

Opublikowano

Ale Ty drążysz ten temat, pozostaw go lepiej do zamknięcia.

Nawiązując do rzekomych apokalips, nie są one raczej możliwe na tę chwilę. Chodzi mi głównie o warunki klimatyczne naszej planety. Musisz się pogodzić z tym, że inwazja grzybów sterujących ludzkim umysłem, nie będzie miała miejsca (przynajmniej w najbliższych stuleciach). Druga sprawa, wątpię, że ktokolwiek na tym forum ma informacje o wytworzeniu biochemicznym jakichś pasożytów. Oczywiście, nie wspominając o apokalipsie zombie, która dla mnie jest słabą komedią.

Opublikowano

Ale Ty drążysz ten temat, pozostaw go lepiej do zamknięcia.

Nawiązując do rzekomych apokalips, nie są one raczej możliwe na tę chwilę. Chodzi mi głównie o warunki klimatyczne naszej planety. Musisz się pogodzić z tym, że inwazja grzybów sterujących ludzkim umysłem, nie będzie miała miejsca (przynajmniej w najbliższych stuleciach). Druga sprawa, wątpię, że ktokolwiek na tym forum ma informacje o wytworzeniu biochemicznym jakichś pasożytów. Oczywiście, nie wspominając o apokalipsie zombie, która dla mnie jest słabą komedią.

Jejku jejku jak wy wszystko bierzecie na serio :C

Druga sprawa, wątpię, że ktokolwiek na tym forum ma informacje o wytworzeniu biochemicznym jakichś pasożytów

? Czy ja  o to w ogóle pytałem?

Oczywiście, nie wspominając o apokalipsie zombie, która dla mnie jest słabą komedią.

Miał być luźny temat ale widzę że coś mi z tym nie wyszło :C

P.S. sam moge zamknąć ten temat :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...