Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawa sprzętu

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mój sprzęt to:

Płyta główna: Asus P5K-VM

Procesor: Intel Xeon E5420 4x2.5GHz 12MB Cache L2 FSB 1333MHz

Grafika: GT430 (zamówiłem Radeon R9 270 2GB DDR5 256bit, dojdzie jutro)

Ram: 3GB DDR2 667MHz

Zasilacz: Chiftec 550W (doszedł dzisiaj i jak się okazało, problemy z wyłączającym się bez powodu komputerem i problemy z zamulaniem systemu, to jego wina (za małe napięcie))

Na ten moment wydałem więcej niż planowałem. Miałem w budżecie 400zł na grafikę i zasilacz. Wydałem ponad 600zł i na ten moment dalej mam jakieś 100-200zł. I tutaj powstaje pytanie, co planujecie kupić następne?

Nie ukrywam, że myślałem nad kupnem płyty, procesora i ramu (w końcu ddr3). A jeżeli chodzi o modele czy coś, to albo: i5-760 (pierwsza generacja 4rdzenie 4 wątki, całkiem niezła), albo 2500k (jednak tutaj koszta większe są).

Ram i płyta to kwestia dobrania (głównie kupuje używane, więc nie będzie problemu).

Zastanawiam się nad jakąś i5 2-giej generacji ze względu na możliwość rozbudowy, do i7 3-ej generacji (LGA1155), co o tym myślicie? Bo nie wiem czy jest sens kupować 4-generację skoro kupię góra i3, a komputer i tak ma służyć głównie do normalnego użytkowania. Teraz grafikę, którą kupiłem, pomimo iż gta5 mi pójdzie to nie zagram. Jakoś nie składam kompa pod gry, a pod ogólny użytek.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Budżetowo to i3 2120 + H61M + 4GB DDR3

Troche drożej i5 2500 + P67 + 8GB DDR3 albo i5 3350P + H61M albo B75

A co do i5 7xx

Te procesory bogami wydajności nie są.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...