Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Java dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.Mam ogromny problem z nauką javy(patrzyłem przeróżne poradniki i nadal nie jestem w stanie się niczego nauczyć). Chciałbym nauczyć się javy aby pisać applety i w przyszłości wtyczki do minecraft.

Pomoże ktoś??

Opublikowano

Korzystałem z javastart,naukajavy, a także e-java.

Oglądałem także poradniki na Youtube autorstwa tomashoOv i CoraxTheTutor.

Mam także książkę Teach your self java in 21 days jednak także dzięki niej nie jestem w stanie nic zrobić.

Jak jesteście w stanie mi pomóc?

Niedługo zaczynam w szkole programowanie w tymże języku i chciałbym coś umieć ale jednak nauka tego języka sprawia mi ogromne problemy(mam nawet problem z napisanie "hello world[Gubię się co musi być w programie i nie tylko])

Opublikowano

Ale wciąż nie napisałeś o co nas prosisz. Nikt Ci raczej za darmo lekcji programowania nie udzieli, korzystasz z dobrych kursów. Jedynie książka trochę mało polecana, ale z javastart powinieneś złapać podstawy.

708121422388637873334.png

Opublikowano

­

Problem jest z tym że w tym języku piszę się ciut inaczej niż w c++ i c#.

Postaram jeszcze raz przeanaliować kursy i przeczytać książkę.

Syntax javy jest bardzo podobny do c lol.

Co do apletow to nie dawalbym im wiele czasu zycia.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Ale przecież zarówno w c++, c# oraz c pętle, zmienne, funkcje, operatory itp. są takie same. Skoro piszesz, że c uszyłeś się szybciej a następnie, że nie rozumiesz pętli w javie, które konstruuje się w ten sam sposób to nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Mam problem z:

Pętlami

Początkiem programu(ten public static i dalej nwm co napisać)

Pętla ma zwracać wartość fałszywą, aby się zakończyła więc nie wiem o co problem    o.O Z czego widzę to ten pierwszy public static jest chyba czymś jak nazwa funkcji. Co do tego drugiego public ona z kolei RACZEJ odpowiada za wykonywanie się kodu, tworzenie obiektów itd. Faktycznie trochę ciut inaczej, ale jedna, dodatkowo linijka (inne da się zastąpić) nie powinno być zbyt większym problemem.

Ja podobieństwa nie widzę(szybciej się uczyłem c niż javy)

Aha i nie widzisz w ogóle podobieństwa w tworzeniu zmiennych ?  xD To, że taki typ danych ma trochę inną nazwę nie oznacza, że nie są podobne. Każdy język ma takie małe różnice, każdy ma inne wady i zalety, a Tobie pozostaje znaleźć te różnice.

Skoro piszesz, że c uszyłeś się szybciej

o.O

pyhvh7E.png

Opublikowano

Ok nowbie ;)

Wiem jak trudno jest zacząć to co się nazywa programowaniem.

Ale jak bardzo chcesz to chętnie pomogę za DARMO zacząć przygodą.

Mogę pomóc ci zacząć pisać wtyczki pod bukkit, i nawet możemy zacząć właśnie w ten sposób. Bo czemu pierwsze hello world nie może być komendą w minecraft? ;)

Pisz na PW to się zgadamy.

@Kopiemy po diaxy.

Kolega chyba sobie odpuścił programowanie.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...