Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gdzie nauczyć się projektowania - jaka szkoła?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest tu ktoś kto może mi doradzić? Sam już nie wiem czy isc do zawodówki czy do technikum? Bo do liceum ni huhu! Co myślicie? Jestem ze szczecina i u nas jest sporo szkół, ale nie wiem gdzie chce iść. Kumpel mówi że chyba wybierze technikum informatyczne, ale nie wiem czy to dla mnie. Lubię grać w gry i fajnie by bylo je robic i w Szczecinie ostatnio otwarli takie technikum kreatywne i w sumie moze byc spoko. Ale sam nie wiem. Coś słyszeliście o http://szkolykreatywne.pl/ Ktoś poleca? Ktoś zna? A może jakieś kursy albo książki? Co najlepsze?

Opublikowano

W wyborze szkoły musisz sam zadecydować, bo wybieranie szkoły na zasadzie "Bo tam kumpel idzie" jest złym rozwiązaniem. Musisz się zastanowić co chciałbyś robić w życiu i co Ci sprawia największą przyjemność.

Opublikowano

Jeżeli chciałbyś pójść do Technikum, a potem się rozmyślisz, bo np. chcesz być jednak np. prawnikiem, to trochę będzie źle.

W technikum jest strasznie okrojony materiał z liceum, a dodatkowo jak trafisz na złego nauczyciela, i technikum ze słabym poziomem to będzie źle.

Plusem jest to, że po technikum możesz zacząć pracować jako programista, albo ktoś inny, a po liceum jesteś taki trochę "goły".

Opublikowano

Jeśli chcesz iść do technikum IT bo lubisz "grać w gry i fajnie było by je robić" to nie wiem czy jest sens. Po technikum nie będziesz umieć stworzyć gry, tzn. może jakieś podstawy programowania zdobędziesz, ale to i tak za mało byś dostał się do takiej pracy, musiał byś iść na studia, no i dodatkowo wkład własny. Po drugie takie podejcie "no chciałbym robić gry" też nie jest powodem by iść w tym kierunku, teraz może ci się tak wydawać, ale bez zaintersowań i chęci rozwijania się jako programista, daleko nie zajdziesz. Na siłę nie ma nic. Przemyśl sprawę na spokojnie, sprawdź inne kierunki, a wszególności weź pod uwagę twoje hobby, może jest coś takiego czym się intersujesz i mógłbyś się w tym kierunku rozwijać.  To ty musisz wiedzieć co chcesz robić w życiu, a nie ktoś z tego czy tamtego forum.

Cześć...

Opublikowano

Jeżeli chciałbyś pójść do Technikum, a potem się rozmyślisz, bo np. chcesz być jednak np. prawnikiem, to trochę będzie źle.

W technikum jest strasznie okrojony materiał z liceum, a dodatkowo jak trafisz na złego nauczyciela, i technikum ze słabym poziomem to będzie źle.

Plusem jest to, że po technikum możesz zacząć pracować jako programista, albo ktoś inny, a po liceum jesteś taki trochę "goły".

Po 1. Nawet jeżeli pójdzie do TI a chcę zostać prawnikiem to nic nie stoi na przeszkodzie. Znam masę ludzi którzy kończyli różnorakie technika, a poszli w całkiem innym kierunku. 

Po 2. Materiał w technikum okrojony względem liceum? No chyba nie. Pomijając fakt, że masz więcej godzin niż w liceum, do tego musisz przerobić przedmioty które całkowicie ci się nie przydadzą, no ale musisz je mieć zaliczone. Zresztą idąc do TI już po jakiejś tam części wybrałeś rozszerzenia, przeważnie jest to matma, angielski (o informatycznych nie będę wspominał), do tego czasem dochodzi fizyka. Po co masz przerabiać historie na poziomie rozszerzonym? Na złego nauczyciela może trafić wszędzie. Złe technikum? Hmmmm, jeżeli ktoś chcę się uczyć to nawet "złe" technikum mu nie przeszkodzi.

Po 3. Programista po technikum? Powodzenia. W większości przypadków nie będziesz potrafił napisać kalkulatora, jedyny język który poznasz to php - krótko mówiąc technologie webowe, a to ze względu na egzamin e14, który jest po 4 klasie.

Opublikowano

Po 1. Nawet jeżeli pójdzie do TI a chcę zostać prawnikiem to nic nie stoi na przeszkodzie. Znam masę ludzi którzy kończyli różnorakie technika, a poszli w całkiem innym kierunku. 

Po 2. Materiał w technikum okrojony względem liceum? No chyba nie. Pomijając fakt, że masz więcej godzin niż w liceum, do tego musisz przerobić przedmioty które całkowicie ci się nie przydadzą, no ale musisz je mieć zaliczone. Zresztą idąc do TI już po jakiejś tam części wybrałeś rozszerzenia, przeważnie jest to matma, angielski (o informatycznych nie będę wspominał), do tego czasem dochodzi fizyka. Po co masz przerabiać historie na poziomie rozszerzonym? Na złego nauczyciela może trafić wszędzie. Złe technikum? Hmmmm, jeżeli ktoś chcę się uczyć to nawet "złe" technikum mu nie przeszkodzi.

Po 3. Programista po technikum? Powodzenia. W większości przypadków nie będziesz potrafił napisać kalkulatora, jedyny język który poznasz to php - krótko mówiąc technologie webowe, a to ze względu na egzamin e14, który jest po 4 klasie.

Ok, ale to są moje doświadczenia, i moich kolegów, oraz w przypadku techników w Gliwicach i Katowicach.

Ad 3. Bardziej chodzi mi o "kwitek", w sensie jest większe prawdopodobieństwo, że ktoś cię przyjmie po Technikum (jak się sam dokształcasz oczywiście) niż po Liceum

Opublikowano

Szczerze? Pracodawcy nie patrzą w większości przypadków na kwitek tylko na umiejętności sam pracowałem w firmie programistycznej jako junior gamedeveloper a jestem w liceum muzycznym. Programowaniem zajmuje się czystko hobbistycznie. Jeżeli jeszcze nie wiesz co wybrać idz do liceum ogólnokształcącego i ucz się programować samemu lub jeżeli jesteś pewny to technikum albo liceum informatyczne.

http://www.tworzymygry.pl - Kursy tworzenia gier w Unity3D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...