Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Overclock procesora

CapsLock233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, może to i nie jest problem, ale nie wiedziałem gdzie napisać. Chciałbym podkręcić swój procesor - Intel core i3 2350m 2,33ghz. Nie wiem niestety jak go podkręcić i jestem zielony w tych sprawach. Nie wiem też na ILE go podkręcić, żeby nie było lagów a komp nie wybuchł mi przy najbliższej okazji. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi, dobranoc :>

Opublikowano

Skoro jesteś zielony w tych sprawach to go nie ruszaj, bo tylko uszkodzisz sobie sprzęt.

Jednak jeśli chcesz zaryzykować, to procka podkręcasz w BIOSIE lub UEFI. Nie wiem dokładnie na ile można go wykręcić, bo ten procesor nie nadaje się do takich zabaw i ciężko jest to stwierdzić (i tak wzrost wydajności zapewne będzie niewielki)  Wszystko zależy też od chłodzenia, które w laptopach jest zwykle marnej jakości.

Nie, nie wybuchnie, możesz być spokojny. Najwyżej nastąpi samozapłon procka.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

To laptop z zabytkowym procesorem i3 który ma zablokowany w układzie procesora  mnożnik więc to po prostu nie możliwe. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Aż tak bardzo zielony nie jestem, umiem wejść do biosu i podkręcić, tylko po prostu nie wiem na ile. Mój brat studenciak mówi, że mam sobie podkręcić do 3,0ghz. Słuchać się go? W końcu jest studentem informatyki lol.

Opublikowano

Ty w ogolę czytać potrafisz ?  Napisałem wyraźnie że nie jest możliwe bo sam producent to zablokował.

Masz laptop to bajki typu kręcenie procesora do 3 GHz zostaw sobie na dobranoc. 

Opublikowano

Tak jak koledzy wyżej napisali, jak chcesz podkręcić coś, co jest zablokowane przez samego producenta. Jak twój braciak taki cwany, to niech Ci go wykręci, zobaczymy czy da radę, może od razu na 4Ghz.

Opublikowano

Opisz jak to będziesz moim guru, odblokowany taki  i3 to wydajność na poziomie porównywalnego procesora i7 ( nawet i5 nie opłacało by się kiedykolwiek kupować ) czyli wzrost o prawie 50% wydajności 

Opublikowano

Opisz jak to będziesz moim guru, odblokowany taki  i3 to wydajność na poziomie porównywalnego procesora i7 ( nawet i5 nie opłacało by się kiedykolwiek kupować ) czyli wzrost o prawie 50% wydajności 

Od kiedy procesor 2 rdzeniowy z 4 wątkami może konkurować z 4 rdzeniami i 8 wątków. i3 nawet po odblokowani (choć jest to nie możliwe) nigdy nie będzie wydajnościowo na równi z topowymi procesorami intela i5/i7. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...