Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań od newbie

Rekomendowane odpowiedzi

Rekrut
Opublikowano

Więc mam pytań parę, a tak ogólnie to witam.

Kiedyś coś tam próbowałem programować, teraz chcę do tego wrócić. Chcę programować w javie i tutaj zaczynają się moje pytania

1. Czy Java 8 dużo różni się od tej starszej na której większość kursów jest oparta? Bo nie wiem czy uczyć się na kursach czy dokumentacji czy może wziąć jakiś open source i na nim

2. Jakie ide polecacie? Eclipse czy coś ciekawszego macie mi do zaproponowania?

3. Java sensowna do robienia jakiś gierek? Via www da radę? Chyba Frozen robił w javie tą farmę tak?

4. Dużo jest rzeczy, których w Javie nie zrobię?

5. Czy może zaproponujecie mi inny język do nauki? W sumie i tak pewnie wybiorę Jave, ale może ktoś przekona mnie swą argumentacją.

Opublikowano

Więc mam pytań parę, a tak ogólnie to witam.

Kiedyś coś tam próbowałem programować, teraz chcę do tego wrócić. Chcę programować w javie i tutaj zaczynają się moje pytania

1. Czy Java 8 dużo różni się od tej starszej na której większość kursów jest oparta? Bo nie wiem czy uczyć się na kursach czy dokumentacji czy może wziąć jakiś open source i na nim

2. Jakie ide polecacie? Eclipse czy coś ciekawszego macie mi do zaproponowania?

3. Java sensowna do robienia jakiś gierek? Via www da radę? Chyba Frozen robił w javie tą farmę tak?

4. Dużo jest rzeczy, których w Javie nie zrobię?

5. Czy może zaproponujecie mi inny język do nauki? W sumie i tak pewnie wybiorę Jave, ale może ktoś przekona mnie swą argumentacją.

1. w 8 po prostu dochodzi wiele przydatnych nowości, jak streamy i lambdy.

2. Intellij.

3. Dać radę da, ale taka typowa apka w www, wywali tyle ostrzeżeń bezpieczeństwa dla użytkownika, że raczej statystyczny nowak nie pogra :D Chyba że zdobędziesz certyfikacik jakiś sensowny.

Zwykłe gry też da radę spokojnie zrobić, tu już bez takich niespodzianek. 

4. zależy o co ci chodzi, często java daje nawet więcej możliwości, np można spokojnie tworzyć modyfikacje do rzeczy nie posiadających API i nawet zaciemnionych bez specjalnych problemów.

Ale dla odmiany nie zrobisz nic nisko-poziomowego bez natywów, nie użyjesz API windowsa (by np dodać takie fajne guziki na pasku) itd.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

1 - Wszystko jest kompatybilne wstecznie, tj. ucząc się z kursu o starszej Javie najwyżej trafisz na coś przedawnionego, ale nie niedziałającego. A podstawy są praktycznie w każdej wersji takie same.

2 - Tak samo jak @GotoFinal - IntelliJ. Nie warto nawet zaczynać od czegoś innego z powodu, że w kursie tego używają - przyzwyczaisz się i trudniej będzie zmienić.

3 - Wiele aplikacji webowych napisanych jest w Javie. Problemem może być jedynie umieszczanie appletów, właśnie z powodu wspomnianych ostrzeżeń. Ale w przypadku gier via www, takich jak ta Frozena, one nie muszą być i zazwyczaj nie są używane.

4 - Mało. Nawet systemy operacyjne robio.

5 - Przecież język to tylko narzędzie. I tak nie będziesz, jeśli wiążesz z tym przyszłość, znał jednego. Wybór pierwszego nie jest taki ważny.

@GotoFinal - Guziki na pasku? o_o

@GotoFinalhttp://www.jnode.org

708121422388637873334.png

Opublikowano

1 - Wszystko jest kompatybilne wstecznie, tj. ucząc się z kursu o starszej Javie najwyżej trafisz na coś przedawnionego, ale nie niedziałającego. A podstawy są praktycznie w każdej wersji takie same.

2 - Tak samo jak @GotoFinal - IntelliJ. Nie warto nawet zaczynać od czegoś innego z powodu, że w kursie tego używają - przyzwyczaisz się i trudniej będzie zmienić.

3 - Wiele aplikacji webowych napisanych jest w Javie. Problemem może być jedynie umieszczanie appletów, właśnie z powodu wspomnianych ostrzeżeń. Ale w przypadku gier via www, takich jak ta Frozena, one nie muszą być i zazwyczaj nie są używane.

4 - Mało. Nawet systemy operacyjne robio.

5 - Przecież język to tylko narzędzie. I tak nie będziesz, jeśli wiążesz z tym przyszłość, znał jednego. Wybór pierwszego nie jest taki ważny.

@GotoFinal - Guziki na pasku? o_o

nie pamiętałem nazwy co do paska :D

Chodzi o wszelkie rzeczy jak tutaj:

http://www.strixcode.com/j7goodies/

Niestety płatne, a jak chce się zrobić samemu to trzeba z natywami.

Ale system operacyjny w javie? jak? to musi być jakos ostro edytowana java, bo jak inaczej odpalić jave na własnym systemie systemie w javie o.O

Opublikowano

­

nie pamiętałem nazwy co do paska :D

Chodzi o wszelkie rzeczy jak tutaj:

http://www.strixcode.com/j7goodies/

Niestety płatne, a jak chce się zrobić samemu to trzeba z natywami.

Ale system operacyjny w javie? jak? to musi być jakos ostro edytowana java, bo jak inaczej odpalić jave na własnym systemie systemie w javie o.O

Odnosnie co mozna pisac w javie a co nie:
Java to platforma w ktorej kazde fikusne api ma swoj odpowiednik dla kazdego systemu operacyjnego.
Wiec jesli czegos nie ma w oficjalnym api oraz na internetach, to musisz sobie to sam napisac natywnie (w sensie np specjalne wywolania winapi w c a obsluge[api] w javie tak jak te jgoodies)

Wiec na przykladzie systemu, jesli zaimplementujesz funkcje procesora w c i napiszesz api do np:
https://github.com/jnode/jnode/blob/049868e9a7b5f9181332b7ab816f2cc4b1c4e7e3/core/src/native/x86/unsafe.asm
https://github.com/jnode/jnode/blob/049868e9a7b5f9181332b7ab816f2cc4b1c4e7e3/core/src/core/org/jnode/vm/Unsafe.java

No ale nawet jak dla mnie os to juz przesada, ale kto komu zabroni napisac system w javie (xD rozwala mnie ten build system od jnode):C

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

@Yia

1. Możesz spokojnie uczyć się ze starszych wersji javy w kursie. Jak już wszystko będziesz dobrze ogarniał z kursu to sobie możesz poczytać co dodano w nowych wersjach i się douczyć.

2. Eclipse jest dość popularne, nawet w firmach.

3. da rade !

4. w javie wszystko zrobisz :D

5. polecam #java

Rekrut
Opublikowano

Przyjaciele jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób nauczę się najlepiej, kurs(jak w ten, to który kurs) czy przez ogarnianie jakiegoś open source czy może jeszcze inny sposób?

Opublikowano

Przyjaciele jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób nauczę się najlepiej, kurs(jak w ten, to który kurs) czy przez ogarnianie jakiegoś open source czy może jeszcze inny sposób?

to już zależy od ciebie...

Do każdego dojdzie co innego, jeden lubi poradniki na yt, jeden tekstowe kursy, inny książkę, a jeszcze inny w tym ja, woli się bawić samemu na tyle ile potrafi, i szukać tylko odpowiedzi na pojedyncze pytania jak już czegoś nie daje rady zrobić.

Nigdy nie miałem cierpliwości do poradników, kursów, książek itd... nudne to, "a teraz zobaczymy przykład klasy pracownik bla bla bla bla bla bla" wolę tylko ogarnąć najczystsze podstawy i starać się na ich podstawie coś stworzyć, coś co CHCĘ stworzyć, a nie, nudne książkowe przykłady.

Ale to ja... 

Więc znajdź to co tobie będzie odpowiadało.

Opublikowano

@Yia

Moim zdaniem najlepiej zacząć od czegoś prostego i zwięźle napisanego, czyli kurs javastart. Potem jak jesteś bardzo ciekawski i szczegółowy to polecam przeczytać książkę Java Podstawy. A dopiero po ogarnięciu takich podstawowych podstaw wziąć się za analizowanie kodu źródłowego.

Opublikowano

@Yia

Moim zdaniem najlepiej zacząć od czegoś prostego i zwięźle napisanego, czyli kurs javastart. Potem jak jesteś bardzo ciekawski i szczegółowy to polecam przeczytać książkę Java Podstawy. A dopiero po ogarnięciu takich podstawowych podstaw wziąć się za analizowanie kodu źródłowego.

Oplaca sie kupowac ksiazke do javy?

Bardziej chodzi o zaawansowane tresci bo nie jeden program juz napisany a chcialbym wiedziec wiecej (w koncu hajsy z javy trzeba wydac na jave)

Opublikowano

Oplaca sie kupowac ksiazke do javy?

Bardziej chodzi o zaawansowane tresci bo nie jeden program juz napisany a chcialbym wiedziec wiecej (w koncu hajsy z javy trzeba wydac na jave)

jak dla mnie to tylko inny sposób przyswajania wiedzy, bo i tak wszystko jest w internecie, tylko czasem trzeba mocniej poszukać.

Więc IMHO

Jak wygodnie jest ci się uczyć z książki, to nie widzę przeszkody by sobie jakąś zakupić/zdobyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...