Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy konto administrator to inaczej root?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainstalowałem sobie linuxa ale miałem tylko konto root, i żeby nie popsuć czegoś przez przypadek stworzyłem nowe konto "Standardowe" ale tam była też opcja Administartor i nie wiem czy ROOT i Administator to to samo czy jednak ten Admin ma mniejsze "prawa" etc.

Cześć...

Opublikowano

No dzięki, ja jestem bardzo początkującym użytkownikiem linuxów i nie wszystko jeszcze ogarnąłem! :P

Cześć...

Opublikowano

TAK i NIE zarazem. Administrator może mieć roota ale nie musi. Można mieć uprawnienia administracyjne do zarządzania systemem z wyłączeniem pełnej administracji na koncie root bez podania hasła. Konfigurując system można założyć konta do administracji systemem i każdemu przypisać inną możliwość modyfikacji / zmian programów albo systemu. 

Root to konto nadrzędne nad administratorem i raczej na nim się nie pracuje na co dzień, używa się tylko jego uprawnień. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...