Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] VNC-Server Opcje i Funkcje Instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś z użytkowników TS jest w stanie mi wyjaśnić jak zainstalować panel VNC na serwerze VPS oraz po uruchomieniu takiego panelu jak dodawać funkcje ?

Chciał bym na serwerze testowym zainstalować taki panel vnc z fuul możliwościami.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Witam czy ktoś z użytkowników TS jest w stanie mi wyjaśnić jak zainstalować panel VNC na serwerze VPS oraz po uruchomieniu takiego panelu jak dodawać funkcje ?

Chciał bym na serwerze testowym zainstalować taki panel vnc z fuul możliwościami.

Proszę o pomoc.

Jaka wersja kompilacji linuxa? 

Opublikowano
apt-get install gnome-desktop-environment
apt-get install nano
apt-get install xfonts-100dpi
apt-get install xfonts-100dpi-transcoded
apt-get install xfonts-75dpi
apt-get install xfonts-75dpi-transcoded
apt-get install xfonts-base
apt-get install tightvncserver
tightvncserver :1
tightvncserver -kill :1

Potem 

nano ~/.vnc/xstartup

Podmień zawartość na

#!/bin/shxrdb $HOME/.Xresources
xsetroot -solid grey
x-terminal-emulator -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" &
# x-window-manager &
gnome-session &

i na koniec

tightvncserver -geometry 1024x768 :1

Musisz jeszcze pobrać Tightvnc viewer 

http://www.tightvnc.com/download.php

*Tightvnc jest podane dla przykładu, można użyć innego programu w zamian. 

Opublikowano

Ok pytania mam 2 jak podmienic tą zawartość oraz jak się ustawia hasło na panel ?

Oraz jak doinstalować ts aby go skonfiguurować do Bota muzycznego z tego panelu :?

A dokładniej jakie komendy :)

Opublikowano

Ok pytania mam 2 jak podmienic tą zawartość oraz jak się ustawia hasło na panel ?

Oraz jak doinstalować ts aby go skonfiguurować do Bota muzycznego z tego panelu :?

A dokładniej jakie komendy :)

Hasło na panel 

vncpasswd

Normalnie instalujesz odpowiednie pakiety.. 

Opublikowano

Ok a mogę cię poprosić o polecenia do tych pakietów ? przyda się to w 100% dla innych bo na forum nie ma w sumie nic o vnc a do tego będzie all w tym watku.

Nawet juz uruchomiłem choc dziwi mnie to ze na stare hasło :) miałem juz kiedyś  na serwie vnc no ale działa to ok.

Opublikowano

Ok a mogę cię poprosić o polecenia do tych pakietów ? przyda się to w 100% dla innych bo na forum nie ma w sumie nic o vnc a do tego będzie all w tym watku.

Nawet juz uruchomiłem choc dziwi mnie to ze na stare hasło :) miałem juz kiedyś  na serwie vnc no ale działa to ok.

Instalowanie VNC mija się obecnie z celem zaraz zrobię poradnik instalacji bota muzycznego bez vnc :) 

Opublikowano

OK ale jesli komuś nie tylko pod bota jest potrzebny vnc to jest to raczej gra watta świeczki :) ?

Opublikowano

OK ale jesli komuś nie tylko pod bota jest potrzebny vnc to jest to raczej gra watta świeczki :) ?

Nie, nie jest warta świeczki. W linux'ie wszystko jesteś wstanie zrobić "in command line" więc marnowanie sobie zasobów i celowe robienie pod górkę mija się z celem :) 

Opublikowano

To czekam na twoje rozwiązanie dodatkowo znasz www z komendami jakiś fajny opis do TS do Botów do potrzebnych wtyczek brakuje mi takich poradników dla ludzi co robią to po raz 1 i nie zawsze wieszą co i jak.

Opublikowano

Pytanie w 2 stronę jak usunąc takie paczki co się pobrały i całe vnc archiwum ?

Opublikowano

Pytanie w 2 stronę jak usunąc takie paczki co się pobrały i całe vnc archiwum ?

Zamiast "install" wpisz "purge" w każdej komendzie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...