Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Świadome śnienie - Pytania/odpowiedzi/Wasze doznania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panie i panów. ;)

Nie udało mi się znaleźć jeszcze takiego tematu na mpc, a wydaje mi się, że może być on ciekawy, dzięki opiniom oraz postom

użytkowników.

Mieliście kiedyś świadomy sen? Jak u Was to wyglądało? Długo ćwiczyliście? Byliście zadowoleni z efektów?

Wciąż ćwiczycie i się uczycie, czy może jeszcze nie próbowaliście? A może w ogóle nie wiecie, czym jest

świadomy sen? (LD - Lucid dream - świadomy sen)

Czym jest świadomy sen i o co biega?

Więc może dla niewtajemniczonych powiem co nieco.

Każdej nocy człowiek oraz reszta ssaków ma sny. Wielu z nas ma czasem niemiłe przeczucie "Ja nie mam snów", ale tak nie jest.

Zawsze one występują, tylko ich nie pamiętamy, bo nie mamy takich intencji. Nie jest nam to do szczęścia potrzebne, więc sensu

nie ma.

Pamiętacie swój dzisiejszy sen? Jestem przekonany, że ponad połowa zaprzeczy. Jest jeszcze godzina poranna, więc komuś może coś zaświtać. W śnie odpoczywa część naszego mózgu, która odpowiedzialna jest za wszelką logikę. Dlatego podczas snu możemy

wchodzić po drabinie zrobionej z dużych patyczków do uszu, a będzie nas gonił wściekły goryl z pistoletami i nie zauważymy 

w tym nic dziwnego.

LD to sen, w którym mamy świadomość. Wiemy co robimy, możemy to kontrolować. Czujemy wszystko jak w realnym świecie

i widzimy tak samo jak w nim.

Tutaj moja historia z dzisiejszej nocy

Była godzina 5 nad ranem, gdy się obudziłem. Zapamiętałem sen, który mi się śnił, bo ćwiczę ich zapamiętywanie,

co korzystnie wpływa na pamiętanie świadomych snów. Postanowiłem, że pójdę dalej spać, bo 5 nad ranem, nic ciekawego

do roboty, w dodatku na działce, gdzie trochę nudy ;f

Śniła mi się kontynuacja snu, zanim się obudziłem. Leżałem sobie na stole od pingponga w parku. (Jak już mówiłem, tutaj nie ma zbytniej logiki ;p) Było to dla mnie tak oczywiste, że sobie leżę na stole w parku, że próba udowodnienia sobie, że to jest sen zakończy się niepowodzeniem. Ale jako, że ustaliłem sobie zasadę, że przy każdej okazji wykonuję test rzeczywistości (próba latania, rozpalenia ogniska myślami, zatkanie sobie nosa i możliwość oddychania, spojrzenie się na tekst i odwrócenie głowy - tekst w śnie się zmieni, przekładanie palca przez ścianę) Więc zrobiłem ten test rzeczywistości, ale tylko dla zasady i zapamiętania w świadomości. Byłem pewien, że to nie sen.

Spróbowałem latać i poczułem dziwne uczucie. Coś w mojej podświadomości powiedziało mi, abym sobie pomyślał gdzie chcę się znaleźć.

Wybrałem mój pokój, ale uznałem że to nie jest wystarczająco i chcę mieć coś w ręku, aby wiedzieć że to na 100% sen. Pomyślałem sobie, że mogę trzymać colę. Znalazłem się w moim pokoju z niezwykłą świadomością, że śnię. Wreszcie mi się udało, byłem zachwycony.

Jak się teraz czujecie? Ja tak samo się czułem. Wszystko co dotknąłem czułem normalnie. Widziałem swoje ręce, nogi, mogłem logicznie pomyśleć we śnie. Wszystko było identyczne jak w świecie rzeczywistym. Pochodziłem jak w świecie rzeczywistym po moim pokoju sprawdzając, czy to co mi mówili w poradnikach o LD to prawda. Więc spojrzałem na pierwszy lepszy tekst, znalazłem taki na mojej 

podkładce od myszki i druga część napisu zawsze się zmieniała, nawet jeśli ją zapamiętywałem. To bardzo ciekawe doświadczenie.

Mogłem ukucnąć i czułem to, jakbym to robił naprawdę. Podszedłem do lustra i całe moje oko było białe, a a na przy krawędzi oka ciągnęła się czerwona linia. Wiedziałem, że to sen, cały czas miałem tego świadomość. Po chwili zaczęła mi się pojawiać taka mgła przy oczach. Jak patrzycie z perspektywy człowieka np. w filmach to taka mgiełka jest i to oznacza, że to sen. Przeszkadzało mi to, nie wiedziałem jak to usunąć, więc mocno przetarłem oczy i nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, dopiero jak to piszę, to o tym pomyślałem. Zamknąłem oczy i zacząłem je trzeć i co najlepsze - widziałem i tak moje odbicie w lustrze, hah! :D To tak samo jak w tych poradnikach, gdzie zatykasz nos, a w śnie i tak możesz oddychać przez niego. Dla osób, które rozpoczynają LD piszą, że aby pojawić osobę w śnie najłatwiej jest pomyśleć, że jest za nami i się odwrócić. Przez zadowolenie z mojego sukcesu, który próbowałem osiągnąć długi czas i nigdy nie mogłem zapomniałem o tym i próbowałem pojawić ją przed sobą, nie wyszło. Sen zaczął mi się już kończyć i mocno rozmywać. Więc zacząłem myśleć głośno "Zwiększam moc snu do 1000!" i tak  2-3 razy. Niby głupkowate, ale działa. ;p Chwilę jeszcze pochodziłem po mieszkaniu i nie widziałem żadnej różnicy między snem, a światem rzeczywistym, jednak wiedziałem że to co teraz robię to sen, a tak naprawdę leżę w łóżku. Potem się obudziłem z uśmiechem na twarzy, wypoczęty bardziej niż zwykle o tej godzinie. Świetne uczucia i doznania po takim śnie. ;)

Zapraszam do dyskusji, zadawania pytań i wszystkiego, co się wiąże z LD. :)

343731479829004887779.png

Opublikowano

Oj tak, i to niejednokrotnie. Pomijając wszelkie notowania snów, nie ćwiczyłam przez długi okres czasu LD. Można by rzec, parę dni, gdyż mój umysł jest dosyć otwarty na "doznania astralne". Na pytanie, o czym dokładnie śniłam, pozwolę sobie nie odpowiedzieć i zachować to, jako swoją małą, słodką tajemnicę.

"I am hopelessly in love with a memory. An echo from another time, another space."

Opublikowano

Praktycznie za każdym razem mam. Mam tak od kiedy tylko pamiętam, już jako mała dziewczynka tak miałam. Nie wiem skąd to nabyłam, chyba wrodzone u mnie :D

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Świadomych snów nigdy nie miałem, za to miałem prorockie.

Właśnie przyśniło mi się trzęsienie ziemi, zazwyczaj takie rzeczy się spełniają w ciągu tygodnia, tak więc możecie wykupywać polisy...

Opublikowano

Mam bardzo często i bardzo je lubię :)
Ogólnie łatwo jest mi je wywołać przez to, że senna ze mnie osoba i łatwo wchodzę w ten stan pomiędzy snem a rzeczywistością :)
Polecam!

Opublikowano

Miałem kilka razy i świetnie się podczas nich bawiłem (if u know what i mean) Jak mi się udało? Sam nie wiem, po prostu "budziłem" się podczas snu i mogłem robić to, na co miałem ochotę.

Bardzo ciekawe przeżycie, które skłania do refleksji.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

nie wiem k***a, pare razy wiedziałem dobrze, że śnię, pomyślałem sobie, że chcę w takim razie nagle opierdolić kilka kremówek albo znaleść się w kościele i nic się nie działo mimo to... mimo, ze wiem, ze to sen to jakos nie moge go kontrolowac xD

bug to ku*wa niebieska, pewnie specjalnei tak mi zrobil

Opublikowano

nie wiem k***a, pare razy wiedziałem dobrze, że śnię, pomyślałem sobie, że chcę w takim razie nagle opierdolić kilka kremówek albo znaleść się w kościele i nic się nie działo mimo to... mimo, ze wiem, ze to sen to jakos nie moge go kontrolowac xD

bug to ku*wa niebieska, pewnie specjalnei tak mi zrobil

Świadomy sen to niekoniecznie sen, który możesz kontrolować.

Sam miałem raz albo dwa sen i wiedziałem, że to sen ale nie mogłem tam zrobić nic.

Smutne, ale do wyćwiczenia, przyjacielu.

Również Cię pozdrawiam i życzę owocnych prac w nauce LD!

343731479829004887779.png

Opublikowano

Miałem parę razy, ale ostatni był tak na początku tego roku, zorientowałem się, że śnię - na początku chciałem się tpnąć się gdzieś, ale się nie udawało więc stworzyłem kulkę i chciałem jebnąć i wtedy się obudziłem :D

Raz myślałem, że świadomo śnię, ale to był bad trip - koszmary bad trip :v 

Kiedyś (2013 lub 2014 rok) uczyłem się LD, z dnia na dzień pamiętałem sny, ale jakos nie mogłem uzyskać LD, potem jak przestałem ćwiczyć to co parę miesięcy mam LD. 

PMK3yt4.png

Opublikowano

Od kiedy wstaje o 5/6 to takie doznania mnie opuszczają ;(

Opublikowano

f5

Ostatnio ćwiczę świadome śnienie, od wczoraj testuję technikę WBTB + FILD (dzisiaj zamienię na WILD). 

Co czuliście przy 1 LD? Co na początku zrobiliście? Po jakim czasie was wyrzuciło? 

PMK3yt4.png

Opublikowano

miałem kilka razy

Jeden z najciekawszych to taki w którym przyjechała do mnie Miley Cyrus i zaczęliśmy się bzykać :)

gdy już się spuściłem to w tym samym czasie się obudziłem i faktycznie miałem sperme na pościeli xD

świadome sny czasami ryją banie..

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Powtarzam sobie - sen świadomy - super sprawa, ale jak już jest noc i idę spać to sobie myślę - czy naprawdę chce? czy to nie straszne? xD itp. Może kiedyś miałem - nie pamiętam raczej nic takiego. ­

Jakaś cząstka mnie chce żebym taki sen miał ^^ Niestety nie wiem jak się za to zbytnio zabrać, jak trenować żeby mieć.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...