Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co daje druga karta graficzna w komputerze

Shockx2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualnie posiadam karte graficzną Asus Radeon HD 6970 2GB GDDR5 i zastanawiam się nad kupnem takiej samej drugiej i chciałbym się dowiedzieć co konkretniej daje druga karta graficzna w komputerze, jakie są plus, jakie są minusy.

Opublikowano

Po pierwsze by połaczyć musisz mieć odpowiednią płytę

Jeśli połaczysz je dzięki crossfire to najzwyczajniej bedziesz mieć więcej moczy obliczeniowej, czyli więcej fps w grach które obsługują crossfire

­

Opublikowano

Proszę o więcej wad, pozytywów.

Moja płyta to: Asrock Extreme 9 990FX, najwyższa półka płyt jeśli chodzi o AMD

Opublikowano

Witam!

Łączenie moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej jest kupić 1 a dobrą. W niektórych przypadkach faktycznie jest to dobre rozwiązanie, ale nie zawsze. Musisz też brać pod uwagę zasilacz, bo po dołożeniu karty automatycznie wzrasta zapotrzebowanie. Srossfire czy SLI jest rozwiązaniem dla grafików, którzy używają więcej niż 1 monitora. Plus polega na tym ze automatycznie ta wydajność teoretycznie wzrasta np w jakichś programach graficznych, tam gdy mamy 2 monityry i 2 karty to każda renderuje klatki na innym monitoże przez co karta jest mniej obciązana niż 1 karta która renderuje na 2 monitory. W grach juz to tak dobrze nie wygląda, wszystko zależy od gry, raz może to cos dać i poprawić jakość rozgrywki, a innym razem wręcz ją pogorszyć. Ja na twoim miejscu kupiłbym dobrą kartę a nie bawił się w ich łączenie. A i pamiętaj, że pamięć kart się nie dodaje. Czyli ze jak masz kartę 1gb i dołozysz drugą to nie będziesz miał 2gb tylko nadal 1gb. To tez jest minus. Mam nadzieję, że pomogłem Ci podjąć decyzję.

Witam!

Łączenie moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej jest kupić 1 a dobrą. W niektórych przypadkach faktycznie jest to dobre rozwiązanie, ale nie zawsze. Musisz też brać pod uwagę zasilacz, bo po dołożeniu karty automatycznie wzrasta zapotrzebowanie. Srossfire czy SLI jest rozwiązaniem dla grafików, którzy używają więcej niż 1 monitora. Plus polega na tym ze automatycznie ta wydajność teoretycznie wzrasta np w jakichś programach graficznych, tam gdy mamy 2 monityry i 2 karty to każda renderuje klatki na innym monitoże przez co karta jest mniej obciązana niż 1 karta która renderuje na 2 monitory. W grach juz to tak dobrze nie wygląda, wszystko zależy od gry, raz może to cos dać i poprawić jakość rozgrywki, a innym razem wręcz ją pogorszyć. Ja na twoim miejscu kupiłbym dobrą kartę a nie bawił się w ich łączenie. A i pamiętaj, że pamięć kart się nie dodaje. Czyli ze jak masz kartę 1gb i dołozysz drugą to nie będziesz miał 2gb tylko nadal 1gb. To tez jest minus. Mam nadzieję, że pomogłem Ci podjąć decyzję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...