Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet, Karta sieciowa PYTANKO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie co do internetu, do wczoraj miałem internet z Neostrady na kabelku oczywiście, lecz miałem prędkość łącza max 600 kb/s wiec zmieniłem sobie na (niestety) radiowy, mam te 5mb/s teraz, lecz dalej np. jak sobie torrentuje to mam pobieranie max 500 kb/s. Niby przepustowość jest ustawiona na nielimitowany a to dalej swoje. To jest jedno co mnie boli, drugie to że jestem zapalonym graczem counter-strike dotychczas miałem ping 50-60 wszystko ładnie pięknie teraz mam 150 przy dobrych wiatrach. Rozumiem że to przez te pieprzone radio. Wiec chciałbym zapytać sie, czy można coś z tym pingiem zrobić, teraz żeby połączyć z routerem potrzebuje takiego gówna z usb i antenką. To znaczy że nie mam karty sieciowej? Czy to jest ta taka kosteczka do której sie przypinało kabel LAN z kompa do routera (połączona z płyta główną, tzn. że jest chyba zintegrowana tak?) Może jakbym kupił tą kartę sieciową osobną może by coś sie polepszyło?

Proszę o pomoc i sorry za nie profesjonalne nazywanie tych wszystkich rzeczy, jestem zielony w te sprawy, dlatego do was piszę.

m94uuu.jpg

Opublikowano

Pierwsze , 6Mb/s? (megabity/s) czy 6MB/s(megabajty/s) ? róznica w c**j xD , pamiętaj ze masz bajty i bity , gdzie 1 bajt to 8 bitów , wiec domyślam się ze masz 6Mb/s i po przeliczeniu masz max 650Kb/s czyli tak jak mówisz ile wyciagaz , co do pingu to KABEL >>>> RADIO , czybciej synal idzie binarnie po kablu ,niż zmodulowany przez antene + fala radiowa jest raczej dużo wolniejsza .

Edit : zapewne masz wifi teraz , raczej niemożliwe żeby nawet najgorszy standard wifi był winien takich pingów i spadku predkosci .

Gramy w LOL'a

LV :30!!

Runy :

o.O ktos jescze wydal na to 100k ip?

Opublikowano

No czyli jaki z tego wniosek :P. No tak mam Wi-Fi teraz lecz podłączałem też kablem do routera ale to żadnej różnicy nie było... Troche tego nie rozumiem... jak kupuje te 5Mb/s to powinienem mieć szybkość pobierania 5000 kb/s czy źle kombinuje... I gość który to instalował mówił raczej o MEGABAJTACH.

A co do tego pingu to pieprzony skacze jak nienormalny -.-" w dzień to mogę pomarzyć by pograć w cokolwiek bo to koszmar. Jedynie po 23 spadnie do 60-70... 

m94uuu.jpg

Opublikowano

Nie oni, tylko twoja niewiedza.

Megabity i megabajty to kolosalna różnica i tu się zgubiłeś. Prędkość jest prawidłowa. Tak na skróty i na oko 5 Mb(megabitów) to około 500KB(kilobajtów) przy pobieraniu.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

No dobra czyli teoretycznie jak kupie 10Mb/s to bede mieć download ok. 1MB/s tak? 

I jeżeli mam teraz te 5Mb/s i zmienie np. na te 10Mb/s to ping może zmaleć czy to nie ma nic do tego? 

m94uuu.jpg

Opublikowano

Mniej więcej ten 1 mb/s będzie, ping do prędkości łącza ma się nijak będzie zawsze na tym samym łączu taki sam czy będziesz miał 1 Mbps, 5 Mbps, 10 Mbps czy też i nawet 20 Mbps. Zresztą to zależy już potem tylko od obciążenia łącza ile ściągasz i wysyłasz, im lepsze łącze ping będzie dłużej utrzymywał się mniejszy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tylko problem w tym że nic nie ściągam itp. a ping 150+. No ale chyba nie da się z tym nic zrobić. Dzięki za pomoc :) 

m94uuu.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...