Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Możliwy throttling podczas gry w cs'a?

Mrokuu00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od razu mówię w tym temacie jestem zielony leaf.png Na początku mój laptop" I3 3110m, radeon 7670m, 6gb ram. Grając w cs'a przy wszystkich ustawieniach na low w grze fps'y wahają się w granicach 30/40-80 fps. Gram na pożyczonym koncie, w niektórych momentach na prawdę czuć te spadające klatki i nie chcę kupować gry dopóki nie będę pewny, że wszystko będzie działać jak należy. Robiłem test temperatury procesora programem Aida64, po około 10 minutach temperatura maksymalna wyniosła 88, a średnia to ok 83. Patrząc na testy na innych stronach mój komputer powinien odpalać grę w 120/140 fps'ach. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Witam

Od razu mówię w tym temacie jestem zielony leaf.png Na początku mój laptop" I3 3110m, radeon 7670m, 6gb ram. Grając w cs'a przy wszystkich ustawieniach na low w grze fps'y wahają się w granicach 30/40-80 fps. Gram na pożyczonym koncie, w niektórych momentach na prawdę czuć te spadające klatki i nie chcę kupować gry dopóki nie będę pewny, że wszystko będzie działać jak należy. Robiłem test temperatury procesora programem Aida64, po około 10 minutach temperatura maksymalna wyniosła 88, a średnia to ok 83. Patrząc na testy na innych stronach mój komputer powinien odpalać grę w 120/140 fps'ach. Z góry dziękuję za pomoc.

bez podstawki chłodzącej nawet nie odpalaj cs'a. 

Wszystkie ustawienia low, opcje grafiki amd -> ust. aplikacji / wydajność.

Radzę ci nie grać kilku gier pod rząd, bo każda gra przy temperaturze 80-88*C na laptopie skraca jego żywotność o kilka dni :) Wiem z doświadczenia

graphic.png

Opublikowano

bez podstawki chłodzącej nawet nie odpalaj cs'a. 

Wszystkie ustawienia low, opcje grafiki amd -> ust. aplikacji / wydajność.

Radzę ci nie grać kilku gier pod rząd, bo każda gra przy temperaturze 80-88*C na laptopie skraca jego żywotność o kilka dni :) Wiem z doświadczenia

Kup podkladke chlodzaca pierw i potem sprawdz

Dobra czyli muszę zakupić podkładkę. Polecacie jakieś dobre dobre modele? Laptop z którego korzystam to Samsung NP350E5C-S04PL. Podkładki najlepiej żeby były dostępne w sklepach pokroju RTV EURO AGD lub MediaMarkt, bo tam mam po prostu najbliżej. Jesteście na 100% pewni, że jak zakupię podkładkę to fps'y będą stały na dobrym poziomie?

EDIT:

Zrobiłem przed chwilą test temperatury CPU, przez 5 minut oglądałem filmik na yt ( żadnych innych odpalonych programów) Aida pokazała mi, że maksymalna temperatura to 84, a średnia to ~80. Muszę go jednak gdzieś oddać. Co polecacie? Wymiana pasty, " posprzątanie" w środku i kupno jakiejś porządnej podkładki powinno załatwić sprawę...

Opublikowano

co wy możecie wiedzieć o laptopach. Mój od 3 lat nie był czyszczony a czasami jest goracy żeby można jajka było smażyć i mi palce parzy ale żyje i ciągnie czasami po 80 fps w cs go :D z podkładką oczywiście

Opublikowano

Tak,myslicie ,że podkładka obniży mu temperature o 20 stopni?

Myslę ,że jak obniży o 2-3 stopnie to będzie dobrze.

Dlatego stwierdzenie "nie odpalaj nawet cs'a bez podkladki" jest chore :>

Od siebie dodam ,żebyś lepiej przeczyscił lapka sprężonym powietrzem ,ew rozkrecic i przeczyscic (tutaj opcja dla bardziej zaawansowanych).

Ewentualnie wymienic paste termoprzewodzącą + lekko zmniejszyc taktowanie procesora.

Opublikowano

Tak,myslicie ,że podkładka obniży mu temperature o 20 stopni?

Myslę ,że jak obniży o 2-3 stopnie to będzie dobrze.

Dlatego stwierdzenie "nie odpalaj nawet cs'a bez podkladki" jest chore :>

Od siebie dodam ,żebyś lepiej przeczyscił lapka sprężonym powietrzem ,ew rozkrecic i przeczyscic (tutaj opcja dla bardziej zaawansowanych).

Ewentualnie wymienic paste termoprzewodzącą + lekko zmniejszyc taktowanie procesora.

Jest możliwość żeby załatwili mi to w jakimś serwisie? Lekko mówiąc nie mam o tym żadnego pojęcia, nigdy czegoś takiego nie robiłem. Ile taki full serwis może kosztować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...