Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ułożenie dysków dla jak najniższej temperatury

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć mam w komputerze dwa dyski. pierwszy to hitachi 80gb sata a drugi to seagate 160gb ide (z przejściówką na sata)

otóż chciałbym ułożyć dyski w obudowie tak, by ich temperatura była możliwie jak najniższa. wygląda to tak:

dysk hitachi mam włożony w normalny dla dysków slot i jest chłodzony od spodu wentylatorem 120mm zasilanego z usb. nie mam więcej 4 pin na płycie głównej więc zrobiłem przejściówkę i zasilam go z usb. temperatura pod obciążeniem nie przekracza 35C, pracuje zazwyczaj w temp. 29-31C. kiedyś używałem dużego radiatora z procesora, jednak wtedy temperatura utrzymywała się na poziomie 45C. po zmianie na wentylator, temperatura spadła o ok. 15C!

drugi dysk seagate włożyłem w slot dla stacji dyskietek i podstawiłem pod silnikiem mały radiator od chipsetu, który styka się z obudową. dzięki temu ciepło przejmuje obudowa. z temperaturą jest dziwnie, gdyż gdy nie używam dysku, to wynosi 36C. gdy obciążę ten dysk, temperatura podnosi się tylko o 1C, czyli wtedy mam 37C. może to przez przejściówkę, która ogranicza wydajność dysku.. nie wiem.. prędkość mnie i tak zadowala

na zdjęciach to tak wygląda: dysk hitachi

99911647482758552021.jpg

dysk seagate

44490693823925715799.jpg

czy macie jakiś lepszy pomysł, by efektywniej schłodzić oba dyski? obudowa jest otwarta, wtedy temperatury wszystkich podzespołów są o wiele mniejsze niż gdyby zamknąć obudowę

Opublikowano

No i w czym ty tu widzisz problem ? Temperatura ok 40 stopni to normalna temperatura pracy dysków , do 60 stopni dyskom nie ma się prawa nic stać. 

Dodawanie jakiegokolwiek chłodzenia do nich to tylko objaw twojej paranoi zwłaszcza że dyski nie sa pierwszej młodości i po kilka lat już mają. Sensowniejszy wydaje się zakup jednego nowszego dysku który będzie się mniej grzał bo jest jedno talerzowy w odróżnieniu od staroci dwu talerzowych co masz

Jak nie chcesz by sie grzały nie pakuj po prostu do tych kieszeni tylko połóż na dole obudowy albo montuj tak by nie były zamknięte jak w ciasnej paczce.   

Jak widać na zdjęciach ty nie posiadasz żadnego chłodzenia, wręcz dogrzewasz dyski powietrzem z wewnątrz komputera, wyraźnie widać że nie posiadasz przedniego wentylatora nawiewającego powietrze chłodniejsze do obudowy. ( masz to na zdjęciu pierwszym po prawej stronie dolnej niebieskiej strzałki ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No i w czym ty tu widzisz problem ? Temperatura ok 40 stopni to normalna temperatura pracy dysków , do 60 stopni dyskom nie ma się prawa nic stać. 

Dodawanie jakiegokolwiek chłodzenia do nich to tylko objaw twojej paranoi zwłaszcza że dyski nie sa pierwszej młodości i po kilka lat już mają. Sensowniejszy wydaje się zakup jednego nowszego dysku który będzie się mniej grzał bo jest jedno talerzowy w odróżnieniu od staroci dwu talerzowych co masz

Jak nie chcesz by sie grzały nie pakuj po prostu do tych kieszeni tylko połóż na dole obudowy albo montuj tak by nie były zamknięte jak w ciasnej paczce.   

Jak widać na zdjęciach ty nie posiadasz żadnego chłodzenia, wręcz dogrzewasz dyski powietrzem z wewnątrz komputera, wyraźnie widać że nie posiadasz przedniego wentylatora nawiewającego powietrze chłodniejsze do obudowy. ( masz to na zdjęciu pierwszym po prawej stronie dolnej niebieskiej strzałki ) 

gdyby tak było, to temperatura bez użycia wentylatora byłaby jeszcze niższa. a jest na odwrót. bez wentylatora ten dysk potrafi się rozgrzać powyżej 50C, a z wentylatorem utrzymuje się na poziomie 30C. powietrze prędzej bierze z pokoju, niż z obudowy. obudowa jest otwarta, tak to bym miał w środku piekarnik.

nowego dysku nie potrzebuje, bo go nie wykorzystam i do tego szybciej się zepsuje. mam zewnętrzny 1tb i zepsuł się w przeciągu dwóch miesięcy, a rzadko go włączałem. hitachi ma przepracowane 50000 godzin

co do pomysłu to wypróbuję go i dam za jakiś czas znać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...