Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ścinki w gta v na i5 4460 i 16 GB RAM

hanys94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć wszystkim, kilka dni temu gta v działało płynnie a teraz.. ? ustawienia średnie/wysokie a są ścinki i spadki do 40 fps.. 

intel core i5 4460

asus gtx 980 strix

16gb ram 

płyta głowna : msi b85-g43

zasilacz cooler master 550

wie ktoś jaka przyczyna ? win 7 

Opublikowano

Gra oryginalna? Co robiłeś na PC od tamtego czasu? Być może ściągnąłeś coś co uruchomiło proces, który znacznie obciąża PC. Masz jakieś modyfikacje, trainery w grze? Gdy nie grasz wejdź do Menadżera Zadań i sprawdź w ilu procentach jest obciążony procesor, pamięć RAM i dysk. Jeśli proces nie jest systemowy i nie zaszkodzi działaniu twojego PC to spróbuj go wyłączyć.

Opublikowano

Gra oryginalna? Co robiłeś na PC od tamtego czasu? Być może ściągnąłeś coś co uruchomiło proces, który znacznie obciąża PC. Masz jakieś modyfikacje, trainery w grze? Gdy nie grasz wejdź do Menadżera Zadań i sprawdź w ilu procentach jest obciążony procesor, pamięć RAM i dysk. Jeśli proces nie jest systemowy i nie zaszkodzi działaniu twojego PC to spróbuj go wyłączyć.

podczasz gry wlasnie w gta, gra oryginalna.. w sumie nic nie robiłem na pc co by mogło zepsuć wydajność procesy same potrzebne ;x
Opublikowano

@1361622928-U485574.pnghanys94 przejdź do procesów i tam sprawdź, który proces najwięcej zjada. Co robisz w grze? Strzelasz czy bardziej trzymasz się na uboczu? Pobrałeś specjalne sterowniki pod GTA V do karty graficznej? Być może to jest przyczyną niestabilności.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pnghanys94 przejdź do procesów i tam sprawdź, który proces najwięcej zjada. Co robisz w grze? Strzelasz czy bardziej trzymasz się na uboczu? Pobrałeś specjalne sterowniki pod GTA V do karty graficznej? Być może to jest przyczyną niestabilności.

3gb ramu zżera gta.. 300 mb skejp reszta to malo zjada, specjalne sterowniki mam.. a fps spadaj wszedzie.. tylko jak stoje jest okej ;-; jak jade autem to spada jak strzelam spada ogolem ;-;

Opublikowano

Przeskanuj komputer pełnym skanowaniem, może masz jakieś śmieci w systemie. 

Skanowałem zanim to napisałeś < z 30 min temu.. nic nie wykryło >

Opublikowano

Hmm nie wiem co może być przyczyną ale może spróbowałbyś przywrócić system do dnia, w którym zaczął występować problem? O ile masz punkt przywracania oczywiście.

who cares?

Opublikowano

Hmm nie wiem co może być przyczyną ale może spróbowałbyś przywrócić system do dnia, w którym zaczął występować problem? O ile masz punkt przywracania oczywiście.

Zrobilem - nadal to samo ;/

Opublikowano

Co możesz zrobić?
Komputery nawet z wysokiej półki mogą mieć czasami problem z wygładzaniem krawędzi.
Dlatego też możesz spróbować obniżyć ustawienia takie jak TXAA/MSAA/ Filtrowanie anzilotropowe.
Oraz w ustawieniach zaawansowanych wyłączyć wszystko oraz obniżyć suwaki.
Na dodatek - zobacz czasem czy nie masz wyłączonego stronicowania plików - jeśli tak to je włącz dla każdej twojej partycji.
Chyba że gdzieś masz dysk SSD (np. na sam system) wtedy wyłącz dla niego stronicowanie.

Dodam od siebie że Twoje GTA V zjada ok. ~6GB RAM a nie 3 :)
W samym menadżerze zadań nie pokaże Ci faktycznej zajmowanej ilości RAM, przykład tutaj po ok. 15 min. rozgrywki:

g9YwwE1.png

Pamiętaj również aby wyłączyć zbędne procesy wtrakcie sprawdzania co tak naprawdę obciąża Ci kompa np. Skype, przeglądarke etc.
Dodam od siebie, że jeżeli twoja karta jest zbytnio obciążana np. GTA zjada powyżej pewnej ilości VRAM - spada jej wydajność.
To samo dotyczy się procesora jeżeli ma zbyt wysoką temperature. Możesz sprawdzić HW Monitorem (darmowy program) jaką temperature mają twoje podzespoły.

A z własnego doświadczenia na moim sprzęcie:

CPU Intel i7-4790K OC (5.5 GHz)
GPU Gigabyte GTX 970 OC G4 Gaming (1599/8010 MHz)
RAM HyperXBeast 2x4GB 1866 MHz OC (2133 MHz)
MO/BO Gigabyte G1.Sniper Z97
CPU Cooler BeQuiet Dark Rock Advanced
Zasilacz XFX XXX Pro Edition Modular 750W 80+ Gold

Również czasami doświadczam owych sytuacji takich jak lekki spadek FPS czy spowolinione ładowanie LOD.
Tak więc i u Ciebie moze występować podobny problem.
Niestety ale w dzisiejszych czasach komputer kupiony pod koniec roku za np. 7 tyś. za nieco ponad rok może mieć problem z "Ultra ustawieniami" w FHD.

5gubmKI.png

Opublikowano

Co możesz zrobić?

Komputery nawet z wysokiej półki mogą mieć czasami problem z wygładzaniem krawędzi.

Dlatego też możesz spróbować obniżyć ustawienia takie jak TXAA/MSAA/ Filtrowanie anzilotropowe.

Oraz w ustawieniach zaawansowanych wyłączyć wszystko oraz obniżyć suwaki.

Na dodatek - zobacz czasem czy nie masz wyłączonego stronicowania plików - jeśli tak to je włącz dla każdej twojej partycji.

Chyba że gdzieś masz dysk SSD (np. na sam system) wtedy wyłącz dla niego stronicowanie.

Dodam od siebie że Twoje GTA V zjada ok. ~6GB RAM a nie 3 :)

W samym menadżerze zadań nie pokaże Ci faktycznej zajmowanej ilości RAM, przykład tutaj po ok. 15 min. rozgrywki:

g9YwwE1.png

Pamiętaj również aby wyłączyć zbędne procesy wtrakcie sprawdzania co tak naprawdę obciąża Ci kompa np. Skype, przeglądarke etc.

Dodam od siebie, że jeżeli twoja karta jest zbytnio obciążana np. GTA zjada powyżej pewnej ilości VRAM - spada jej wydajność.

To samo dotyczy się procesora jeżeli ma zbyt wysoką temperature. Możesz sprawdzić HW Monitorem (darmowy program) jaką temperature mają twoje podzespoły.

A z własnego doświadczenia na moim sprzęcie:

CPU Intel i7-4790K OC (5.5 GHz)

GPU Gigabyte GTX 970 OC G4 Gaming (1599/8010 MHz)

RAM HyperXBeast 2x4GB 1866 MHz OC (2133 MHz)

MO/BO Gigabyte G1.Sniper Z97

CPU Cooler BeQuiet Dark Rock Advanced

Zasilacz XFX XXX Pro Edition Modular 750W 80+ Gold

Również czasami doświadczam owych sytuacji takich jak lekki spadek FPS czy spowolinione ładowanie LOD.

Tak więc i u Ciebie moze występować podobny problem.

Niestety ale w dzisiejszych czasach komputer kupiony pod koniec roku za np. 7 tyś. za nieco ponad rok może mieć problem z "Ultra ustawieniami" w FHD.

Gdzie znajde stronicowanie plików ? :c

Opublikowano

Aby zmienić ustawienia stronicowania plików, wejdź w:
Mój Komputer -> Właściwości->Zaawansowane->Wydajność "Ustawienia"->Zaawansowane->Zmień
I zobacz czy masz chociażby kontrolowane przez system czy coś z góry ustawione.

5gubmKI.png

Opublikowano

Aby zmienić ustawienia stronicowania plików, wejdź w:

Mój Komputer -> Właściwości->Zaawansowane->Wydajność "Ustawienia"->Zaawansowane->Zmień

I zobacz czy masz chociażby kontrolowane przez system czy coś z góry ustawione.

u mnie wyglada to tak

Opublikowano

Niektórym spadają fps'y przez swoją muzykę. Jeśli wrzucałeś to usuń i zobacz.

nie wrzucałem ;c

Opublikowano

Pobierz HW monitor, pograj 15 min i zrzuć zdjecie (tylko szybko bo temperatury opadają dosłownie w w sekundach).

Ja także na GTX770 doświadczam tej przykrości, jednakże u mnie powodem jest przegrzewanie się karty. Na ustawieniach Średnich karta się po prostu 'nudzi'. Zaledwie 65% wykorzystanej całej mocy obliczeniowej. Za to na v.high 100% i dochodzi do 81C przy czym jak samemu nie ustawie chłodzenia to do 90 potrafi dojść. Mam otwartą bude, włączone chłodzenie na 100% oraz dodatkowy wiatrak na boku. Dzięki temu na Ultra (prócz detali ~ średnie) mam 60C.

Wiadomo, że zabijam to chlodzenie na karcie ale sorry. Płace to wymagam, wyśle się na GW jeśli padnie :).

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...