Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Runy] Armor Peny vs AD per LVL

Tata_Gimpera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku ze zbliżającą się promocją na strony na runy 5 maja postanowiłem zrobić sobie taką YOLO strone z runkami, full scaling physical dmg, tylko do late game. A więc moim celem jest uzyskanie jak największych obrażeń fizycznych na 18 lvl'u, czyli mam do wyboru:

Quinty i marki pod skalowanie AD: 35.3 AD na 18 lvl'u

Quinty i marki pod penetrację armora: 19.2 penetracji armora

Słyszałem że oba zestawy podane wyżej są dobre w late game, ale które są lepsze? Jak możecie to proszę napiszcie które i uzasadnijcie, być może z jakiś obliczeń trzeba skorzystać. Limit lajków za dobrą odpowiedź :)

Opublikowano

2 zestaw lepszy, jezeli umiesz grac - nafeedujesz sie - bedziesz miec dmg, a penetracji defa nie zrobisz z itemow.

Jeżeli nie potrafisz wykorzystać
każdej danej Ci chwili,
to nie zasługujesz na ani jedną
dodatkową sekundę.

Opublikowano

Wybrałbym armor pene. AD się nie opłaca, z samego eliksiru za 400golda masz 25AD a dodatkowa penetracja w late zawsze się przyda :P

Opublikowano

Drugi zestaw jest lepszy, w late game assassinami masz około 400 ad, co wzbogacone Twoimi armor penami da o wiele więcej, niż dałoby 35 ad.

Drugim argumentem może być to, że obecnie mamy metę tanków (Sejuani, Nautilus, Shyvana, Zac) więc tym bardziej penetracja będzie dobrym wyborem.

Opublikowano

Dobra przekonaliscie mnie, ale mam jedną wątpliwość jeśli chodzi o krytyki.

Jak gram np. tryndamerem i ciągle bije krytyki to zdaje się że lepsze będzie AD niz penetracja.

Bo kryty biją z infinity x2.5 AD, a więc będę zadawał o 83 obrażeń więcej ze skalowaniem AD.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Jeśli chcesz robić runy pod Tryndamare to tym bardziej inne, nie armor pene. Te runy, które polecaliśmy Ci wyżej były raczej pod Riven/Zed/Talon.

Nie opłaca się grać Tryndą, a jeśli już grasz to zdecydowanie dodatek AS > armor pene

Opublikowano

Trynda to nie jest jakiś mój main ale lubie sobie nim pyknąć, na poziomie golda I jeszcze sie jakoś nadaje. Mam sporo postaci ale jeśli już gram kimś pod AD to ide na topa i jest to ostatnio Rengar, Trynda, Kha'zix, Renekton i Nasus. Runy pod Attack Speeda już mam i używam ich na Irelie, Jaxa i nie wiem kogo jeszcze xD

Drugim argumentem może być to, że obecnie mamy metę tanków (Sejuani, Nautilus, Shyvana, Zac) więc tym bardziej penetracja będzie dobrym wyborem.

Z tym się nie do końca zgodzę, bo właśnie im koleś ma więcej armora tym penetracja staje się o dziwo mniej skuteczna. Dlaczego? Bo jak wiadomo w lolu im koleś ma więcej armora tym coraz mniej staję się on efektywny. Dokupowanie coraz to więcej armora zmniejsza obrażenia tylko o 2-3% i coraz mniej i coraz mniej. 

Można też skorzystać ze wzoru na procentową redukcję na otrzymywanie obrażeń: (1-(100/100+armor))*100

Penetracja jest więc bardziej skuteczna w papierowe cele aniżeli w opancerzone :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...