Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux - tabele

mrgrzejkop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! mam takie zadanie do zrobienia :

Utwórz tabelę o nazwie naS zawierajacą następujące kolumny: Nrucznia, Imie, Nazwisko.

Tabela powinna zawierać dane wszystkich uczniów z tabeli Uczniowie, których nazwisko zaczyna sie na literę S

Przekreslone zdanie juz wykonalem poprzez komende :

create table Nas(Nrucznia int(11), Imie varchar(20), Nazwisko varchar(30));

Natomiast potrzebuje co wpisac zeby poprawnie zrobic 2 zdanie. Prosze o pomoc co mam napisac, zeby to poprawnie sie wykonalo.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Nie jestem pewny czy dobrze ponieważ znam tylko podstawy zapytań ale musisz wykonać następujące zapytanie na serwerze WWW z obsługą PHP:

<?php
mysql_connect("localhost", "root", "") or die("Błąd łączenia ze serwerem MySQL.");
mysql_select_db("Szkola") or die("Błąd wybierania bazy 'Szkoła' => 'Szkola'");

$PobierzDane =mysql_query("SELECT * FROM Uczniowie WHERE Nazwisko='S*'") or die("Błąd pobierania danych.");
while(mysql_fetch_assoc($PobierzDane) == $Uczniowie){
echo $Uczniowie['Nazwisko'];
if(mysql_query("INSERT INTO naS(Imie, Nazwisko) VALUES(".$Uczniowie['Imie'].", ".$Uczniowie['Nazwisko'].")")){
echo("Uczniowie zaczynający się na S zostali dodani do tabeli naS");
} else { echo("Błąd dodawania uczniów do tabeli naS."); }
}
?>

Wiem że to można było wykonać jakimś zapytaniem lecz niestety nie jestem pewny i jeżeli sposób podanych przez mnie nie zadziała proszę wpisać w google tam na pewno co się znajdzie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...