Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwsza styczność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Postanowiłem poświęcić trochę mojego czasu na programowanie i tworzenie jakichś gier, mógłby mi ktoś podesłać jakiś przejrzysty poradnik, w którym byłoby mniej więcej krok po kroku napisane od czego zacząć itd.?

Z góry dzięki za pomoc ;).

Opublikowano

Hmm, powiedzmy tak. By stworzyć grę musisz znać JavaScript, C++ lub C#.

Co do silnika, polecam Unity3D (jak chcesz grę 3D (obsługuje 2D)) lub dla początkujących: RPG Maker XP/VX/VX ACE.

Znajomość języka to podstawa.

Polecam poszukać kursu na google... Również na MPC jest projekt MPC Codersów, prowadzą kurs (nwm kiedy udostępnią).

Powodzenia!

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

By stworzyć grę musisz znać JavaScript, C++ lub C#

I nagle, wszystkie gry stworzone w innych językach przestały istnieć RIP.

Jeśli chcesz robić gry to najlepiej zacznij się uczyć jakiegoś języka programowania (jakiego? -> zapraszam na google)

Opublikowano

Opis silników masz 

a) na google 

b.) jest w tym dziale podpięty temat z opisem darmowych silników nie pamiętam nazwy :/

EDIT: Temat nazywa się (pewnie trudno było się domyślić co może być w tym temacie) "[spis] Silników i Frameworków do Gier"

http://www.mpcforum.pl/topic/1150389-spis-silnikow-i-frameworkow-do-gier/

Silniki które mogą cię zainteresować to: 

- Unity 3D (C#, JS, BOO)

-RPG Maker (tu chyba nie trzeba znać żadnego języka)

Cry Engine (nie pamiętam jakie języki i chyba nie jest za free) 

Unreal Engine (C++ nie jestem pewny na 100% ) 

PS: Czemu zaczynasz od chęci zrobienia gry? 

Cześć...

Opublikowano

Nie wiem co rozumiesz poprzez "pobawić z tymi silnikami" no ale zawsze można np. pobrać unity zrobić mapkę, modele itp i dodać skrypt pobrany z internetu (bardzo profesjonalne rozwiązanie ) i tak z innymi silnikami. A potem wybierzesz sobie ten jedyny. 

Cześć...

Opublikowano

Dobra bo zaczyna się robić spam i żeby to zakończyć powiem ci tak.

Pobierz Unity 3D odpal na YT jakiś poradnik do niego i zacznij coś w nim tworzyć, jak już unity ci się znudzi zrób to samo z Unreal Engine a następnie z jakim tylko chcesz. 

Twoje odpowiedzi wskazują na to że nie interesujesz się programowaniem etc. a tylko chęcią zrobienia własnej gry i może pochwalenia się nią znajomym (RPG Maker) 

Albo zastanów się co chcesz zrobić albo jak to ująłeś "pobaw się tymi silnikami"

Jeśli chcesz eksperymentować to innej możliwości jak pobranie i używanie nie ma, to raczej logiczne.  

Cześć...

Opublikowano

Jeszcze małe podsumowanie:

1.Chcesz szybko robić gry które działają na wielu platformach?(android,windows,iphone itp)

- Unity3D - najprostrzy znany mi kombajn w którym zrobisz wszystko w dodatku jest darmowy nawet do komercyjnego użytku - wymagana znajomość C#

2.Kombajn do tworzenia mega profesjonalnych gier:

- Unreal Engine - tylko żeby stworzyć coś dobrego w tym silniku musisz się sporo namęczyć

3. Biblioteki graficzne - C++

-Ogre3D - biblioteka do wyświetlania grafiki 3D, właściwie to jest to cały engine

-Irrlicht tak jak wyżej

-SFML - ciągle rozwijana biblioteka do gier 2D posiada moduły do: wyświetlania grafiki, obsługi sieci, odtwarzania audio, pare systemowych itp.

Różnica między silnikiem  a biblioteką? W skrócie to w silniku możesz sobie wyklikać grę bo jest to gotowa aplikacja która ma nam ułatwić tworzenie gry, czyli zawiera edytor poziomów, obsługę animacji itp..

Biblioteka - to czysty kod który możemy wykorzystać do pisania własnego silnika.

Jeżeli chodzi o mnie to sam zaczynałem od C++ i bibliotek. Szybko zorientowałem się że ciężko jest zrobić coś naprawdę złożonego samemu więc zacząłem szukać silnika. Obecnie pracuje na Unity3d i nie mam zamiaru go zmieniać na nic innego. Na chwilę obecną stworzyłem 3 gry na platformę android(i to w pełni skończone bez błędów :D ) i to w zaledwie 4 miesiące.

http://www.tworzymygry.pl - Kursy tworzenia gier w Unity3D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...