Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

gta 5 opóźnione wczytywanie tekstur

kite4jesus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy opóźnione wczytywanie tekstur może być przyczyną zbyt małej ilości ramu? mam 3gb i poza tymi teksturami działa w sumie ok, ale nie gram właśnie przez nie, zastanawiam się czy warto ten ram dokupić, czy to coś zmieni.

mimo to że tekstury nie zbyt się ładują (no z 5 sekund) to fpsy nie spadajo

czo robicz?

­

Opublikowano

Nie wiem jak to jest z ramem, ludzie niby mówią, że GTA V nie żre go jakoś strasznie dużo, a mimo wszystko minimalne wymagania to 4 GB - więc na dobrą sprawę ich nie spełniasz.

Jaką masz resztę komputera?

Na jakich grasz ustawieniach?

Jak wygląda to "ładowanie" tekstur?

who cares?

Opublikowano

Ewidentna wina sprzętu, ale spróbuj reinstall, ponieważ tekstury potrafią się zbugować.

reinstall? xD nie dzięki

Nie wiem jak to jest z ramem, ludzie niby mówią, że GTA V nie żre go jakoś strasznie dużo, a mimo wszystko minimalne wymagania to 4 GB - więc na dobrą sprawę ich nie spełniasz.

Jaką masz resztę komputera?

Na jakich grasz ustawieniach?

Jak wygląda to "ładowanie" tekstur?

core 2 duo 4,2 ghz, gtx 560, ustawienia najniższe wszędzie.

Tekstury to albo są same kontury (wszystko w 1 kolorze) albo są niewidzialne. Zwrócić uwagę należy na fakt ze są to tylko tekstury ulicy; wszystko poza tym widac, samochody, ludzie, czy budynki - nie wiem, gdyż nie zwróciłem uwagi

­

Opublikowano

Według mnie to nie wina komputera czy internetu tylko gry ;), bo to samo na Xboxie miałam, neta mam 35mb/s więc łącze idealne, a co do xbox-a to spełnia wymagania na pewno dla GTA V :D. Było tak kiedyś, że autem się szybko darło i tekstury się skończyły i musiało się chwilkę poczekać aż się załadują, nie występowało to u każdego, lecz u niektórych osób.

Opublikowano

e8400

2 rdzenie

Problem moim zdaniem leży tutaj po stronie Twojej karty graficznej. Twój procesor co prawda też nie spełnia minimalnych wymagań - ale gra działała już na gorszych procesorach więc to nie w nim leży problem. Ale jestem wstanie się założyć że procesor tutaj pracuje również za kartę i dostaje podwyższonych temperatur co spowalnia jego taktowanie (Im wyższa temp. CPU od pewnego momentu, tym mniejsze taktowanie rdzeni procesora).

Mianowicie Twoja karta graficzna posiada jedynie 1024 MB VRAM, gdzie spełnia ledwo bo ledwo minimalne wymagania - przez co jesteś oczywiście zmuszony grać na najniższych możliwych ustawieniach.

Tutaj był temat w którym Cheatek na konfiugracji podanej w 6 poście podał swoje ustawienia i pomogło mu na podobny problem.

http://www.mpcforum.pl/topic/1405946-gta-v-problem-z-teksturami/

Dodam jedynie, że przeczytaj co pisałem wyżej w tamtym temacie, czyli: Aktualizacja .NET Freamwork o ile nie masz najnowszego, również aktualizacja DirectX - bądź ewentualne obniżenie DX z 11 na DX 10.1 w ustawieniach gry - oraz oczywiście zainstalowanie najnowszych możliwych sterowników do Twojej karty graficznej.

Możesz spróbować ewentualnie jeszcze w miarę możliwości obniżyć Filtrowanie anzilotropowe i napewno wyłączyć długie cienie w ustawieniach zaawansowych jeżeli takowe masz włączone.

Spróbuj przetestować to co napisałem.

Możesz również pobrać w 100% darmowy program "HW Monitor" (znajdziesz na stronie producenta lub dobreprogramy.pl) oraz zrobić zdjęcie temperatur twoich podzespołów by można zdiagnozować niektóre z moich przypuszczeń.

Przykład jak powinno to wyglądać:

T18LlIm.png

PS. Wrazie gdybyś był zainteresowany minimalnymi/zalecanymi konfiguracjami PC pod tą grę, to tutaj odnośnik do stronki R* z oficjalnymi danymi:

Grand Theft Auto V PC System Specs

Według mnie to nie wina komputera czy internetu tylko gry ;), bo to samo na Xboxie miałam, neta mam 35mb/s więc łącze idealne, a co do xbox-a to spełnia wymagania na pewno dla GTA V :D. Było tak kiedyś, że autem się szybko darło i tekstury się skończyły i musiało się chwilkę poczekać aż się załadują, nie występowało to u każdego, lecz u niektórych osób.

Moja droga @1361622928-U485574.pngAriella - w tym przypadku jest to jak najbardziej wina zbyt słabego komputera. Jak wiadomo, konsole z zasady są o wiele, wiele słabsze a niżeli komputer z średniej półki cenowej - przez co takie rzeczy występowały na XO/PS4.

Choć tutaj mamy doczynienia z komputerem na miarę starej generacji konsol - a PC musi sobie radzić nie tylko z grą ale również z sterownikami, OpenGL 4.1, Direct 10.1/11/11.1, odczytywaniem bibliotek dynamicznych (.dll) oraz wieloma innymi zadaniami przez co występowanie problemów graficznych i czysto "gameplay'owych" jest znacznie częstsze.

Dodam iż łącze internetowe nie jest tu wielkim problemem, bo nawet na dość słabym necie można spokojnie grać (5-10 Mbps) - ale będą lagi - do tego lagi wyglądają całkiem inaczej niż problemy z teksturami - zwłaszca na PC.

5gubmKI.png

Opublikowano

@Cripzore Uważasz xbox-a360 za konsolę starej generacji ? Uwierz mi, że nigdy żadnego błędu nie było w GTA V oprócz przez kilka dni z tymi teksturami, teraz nie występują mam zdjęcie na telefonie więc edytuję popołudniu i dodam.

Opublikowano

Problem moim zdaniem leży tutaj po stronie Twojej karty graficznej. Twój procesor co prawda też nie spełnia minimalnych wymagań - ale gra działała już na gorszych procesorach więc to nie w nim leży problem. Ale jestem wstanie się założyć że procesor tutaj pracuje również za kartę i dostaje podwyższonych temperatur co spowalnia jego taktowanie (Im wyższa temp. CPU od pewnego momentu, tym mniejsze taktowanie rdzeni procesora).

Mianowicie Twoja karta graficzna posiada jedynie 1024 MB VRAM, gdzie spełnia ledwo bo ledwo minimalne wymagania - przez co jesteś oczywiście zmuszony grać na najniższych możliwych ustawieniach.

Tutaj był temat w którym Cheatek na konfiugracji podanej w 6 poście podał swoje ustawienia i pomogło mu na podobny problem.

http://www.mpcforum.pl/topic/1405946-gta-v-problem-z-teksturami/

Dodam jedynie, że przeczytaj co pisałem wyżej w tamtym temacie, czyli: Aktualizacja .NET Freamwork o ile nie masz najnowszego, również aktualizacja DirectX - bądź ewentualne obniżenie DX z 11 na DX 10.1 w ustawieniach gry - oraz oczywiście zainstalowanie najnowszych możliwych sterowników do Twojej karty graficznej.

Możesz spróbować ewentualnie jeszcze w miarę możliwości obniżyć Filtrowanie anzilotropowe i napewno wyłączyć długie cienie w ustawieniach zaawansowych jeżeli takowe masz włączone.

Spróbuj przetestować to co napisałem.

Możesz również pobrać w 100% darmowy program "HW Monitor" (znajdziesz na stronie producenta lub dobreprogramy.pl) oraz zrobić zdjęcie temperatur twoich podzespołów by można zdiagnozować niektóre z moich przypuszczeń.

Przykład jak powinno to wyglądać:

PS. Wrazie gdybyś był zainteresowany minimalnymi/zalecanymi konfiguracjami PC pod tą grę, to tutaj odnośnik do stronki R* z oficjalnymi danymi:

Grand Theft Auto V PC System Specs

Moja droga @1361622928-U485574.pngAriella - w tym przypadku jest to jak najbardziej wina zbyt słabego komputera. Jak wiadomo, konsole z zasady są o wiele, wiele słabsze a niżeli komputer z średniej półki cenowej - przez co takie rzeczy występowały na XO/PS4.

Choć tutaj mamy doczynienia z komputerem na miarę starej generacji konsol - a PC musi sobie radzić nie tylko z grą ale również z sterownikami, OpenGL 4.1, Direct 10.1/11/11.1, odczytywaniem bibliotek dynamicznych (.dll) oraz wieloma innymi zadaniami przez co występowanie problemów graficznych i czysto "gameplay'owych" jest znacznie częstsze.

Dodam iż łącze internetowe nie jest tu wielkim problemem, bo nawet na dość słabym necie można spokojnie grać (5-10 Mbps) - ale będą lagi - do tego lagi wyglądają całkiem inaczej niż problemy z teksturami - zwłaszca na PC.

dzięki wielkie za odpowiedź, zważ tylko że mam procesor podkręcony do 4,2ghz i myślę że gdyby nie to, to nie dałoby się grać, wieczorem zrobię, co mówisz, i dam znać czy pomogło

­

Opublikowano

A moim zdaniem sprzęt poprostu jest za słaby i nie wyrabia renderować zbliżające się textury - miałem tak zanim lepszego pc kupiłem. W dodatku jesteś poniżej normy wymagań minimalnych.

...................\/...................

Opublikowano
Kup sobie lepszy sprzęt - miałem to samo.

Opublikowano

Kup sobie lepszy sprzęt - miałem to samo.

mówiąc lepszy sprzęt mówisz o czym konkretnie? cały nowy pc... nie wiem czy to nie będzie niepotrzebny wydatek, miałem zamiar oszczędzić hajs.

dokupić ram? wymienić grafikę? procesor?

­

Opublikowano

Złóż nowego z używek i tyle.

Opublikowano

Złóż nowego z używek i tyle.

jak nowy to z i5, znajdź używany i5 na sprzedaż :D

ej, w sumie sprzedają, może jednak warto, tyle że na olx troche się boję kupowac, jesli nie miałbym odebrac tego osobiscie

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...