Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki tablet graficzny?

Chutes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, chyba wypadałoby się przywitać w pierwszym poście :rolleyes:. Mam do was pytanie, dotyczącą chyba wiadomo czego po nazwie tematu. Od kilku tygodni szkicuje na kartce, jednak chciałbym spróbować rysowania poprzez tablet graficzny no i tutaj moje pytanie jaki tablet (niezbyt drogi) kupić. Najlepiej za 300-400zł + jakieś oprogramowanie, fajnie jakby byłoby dołączone, a jak nie to powiedzcie co kupić, bądź sciągnąć jeśli są jakieś darmowe programy. Z góry dzięki.

Opublikowano

Najlepsze tablety graficzne to raczej z wacom. Jeśli chcesz jakiś tańszy a dobry to weź wacom intuos pen & touch w wersji S. Osobiście pracowałam na wersji M i w domu mam wersje S i mogę go spokojnie polecić. Pamietaj tylko, że dokupywanie rysików, gdyby sie skonczyly, troszke kosztuje, ale tak to jest ok. ;)

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Ile wytrzymuje jeden rysik i jaka jest cena nowego? Bo coś nie mogę znaleźć w googlach. Dzięki za szybką odpowiedź :)
Opłaca się kupić ten https://sklep.wacom.pl/tablet-intuos-pen-s-a6-ctl-480s-n-autodesk-sketchbook-express-6-artrage-studio-35-gratis-oferta-edukacyjna-p364.html? Czy lepiej wersje z multi touchem. Nie wiem czy jest on bardzo potrzebny przy rysowaniu.

Opublikowano

Ile wytrzymuje to już zależy od tego jak go używasz i jak często, czy ten nacisk jest mocny czy słaby, etc. Więc tutaj sie nie wypowiem raczej, bo ciężko mi to określić.

Co do ceny to o ile się nie myle to 50-80zł za 5 sztuk, coś takiego. Dla mnie osobiście jest to duża cena jak na takie małe duperele ;d

Myślę że bez touch'a też jest ok, chyba że Ci jakoś on potrzebny. :p

­VeIMQWU.png

Opublikowano

­Jaki rozmiar tabletu Cie interesuje? Za taką kwotę niestety dostaniesz tylko S lub nawet niepełne S :) Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to moge Ci polecić te, które ja mam i z których czasami korzystam:

http://allegro.pl/tablet-graficzny-wacom-bamboo-pad-cth-300b-wifi-i5287998682.htmlMalutki, fajny na usb tablecik w rożnych kolorach, dość wygodny.

http://allegro.pl/tablet-wacom-intuos-pen-s-a6-ctl-480s-n-i5290288820.htmlRównież fajny tablecik. Dobre wykrywanie nacisku, wygodnie się na nim rysuje.

Tylko we pod uwagę, że to są rozmiary S, czyli mniej więcej A6 :) 1/4 A4.

igNMhIy.png

Opublikowano

Jak na razie chciałbym coś małego, gdyż nie czuję potrzeby posiadania profesjonalnego sprzętu (jeśli można to tak nazwać) dla mojego amatorskiego rysunku. Jak zacznie coś ciekawego wychodzić to wtedy pomyślałbym nad czymś większym.
Jak się rysuje na tym 152 x 95mm? Jest to wystarczająca powierzchnia? Co do tego Intous, czy nie przeszkadza brak multi-toucha?

Opublikowano

­

Jak na razie chciałbym coś małego, gdyż nie czuję potrzeby posiadania profesjonalnego sprzętu (jeśli można to tak nazwać) dla mojego amatorskiego rysunku. Jak zacznie coś ciekawego wychodzić to wtedy pomyślałbym nad czymś większym.
Jak się rysuje na tym 152 x 95mm? Jest to wystarczająca powierzchnia? Co do tego Intous, czy nie przeszkadza brak multi-toucha?

Posiada express keye, więc teoretycznie nie przeszkadza brak opcji toucha.

A rysuje sie na nich, tak jak bys po prostu rysował na kartce a6 :D Na początku jest to trudne bo automatycznie rysując coś i patrząc na ekran "wyjeżdżasz" poza tablet, ale to kwestia przyzwyczajenia.

igNMhIy.png

Opublikowano

­

Posiada express keye, więc teoretycznie nie przeszkadza brak opcji toucha.

A rysuje sie na nich, tak jak bys po prostu rysował na kartce a6 :D Na początku jest to trudne bo automatycznie rysując coś i patrząc na ekran "wyjeżdżasz" poza tablet, ale to kwestia przyzwyczajenia.

To dobrze się składa, bo z tego co widziałem wersja z multi-touchem jest o 100zł droższa. Chyba zamówię na dniach tego Wacom Intous. Jak poprawię swoje umiejętności i poczuję, że potrzebuję coś większego to wtedy zapewne napiszę następny temat  :D. Dzięki!

A jeszcze jedno, znacie może jakieś kanały na youtubie które zajmują się grafiką komputerową i pokazują jak co robić na tablecie? Takie stricte dla początkujących.

Opublikowano

To dobrze się składa, bo z tego co widziałem wersja z multi-touchem jest o 100zł droższa. Chyba zamówię na dniach tego Wacom Intous. Jak poprawię swoje umiejętności i poczuję, że potrzebuję coś większego to wtedy zapewne napiszę następny temat  :D. Dzięki!

A jeszcze jedno, znacie może jakieś kanały na youtubie które zajmują się grafiką komputerową i pokazują jak co robić na tablecie? Takie stricte dla początkujących.

Polecam kanał DrawWithJazza. Naprawde dużo świetnego materiału krok po kroku.

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Dołóż kolejne 400zł i kupi intuosa pro small klase lepszy warty ceny, uczucie ma się jak byś rysował ołówkiem na kartce :) 

http://wacom.pl/creative/intuos-pro-s.htm

Bardzo wszystkim dziękuję. 

Właśnie o to mi chodziło, ustawienia tabletu i podstawy z nim związane. :)
A jeszcze co do programów, jakie polecacie do rysowania?

Photoshop jest najbardziej profesjonalnym programem do rysowania jeśli chodzi Ci o większe projekty, painter w sumie też jest dobry nie odstaje tak bardzo. 

Opublikowano

Dołóż kolejne 400zł i kupi intuosa pro small klase lepszy warty ceny, uczucie ma się jak byś rysował ołówkiem na kartce :)

http://wacom.pl/creative/intuos-pro-s.htm

Photoshop jest najbardziej profesjonalnym programem do rysowania jeśli chodzi Ci o większe projekty, painter w sumie też jest dobry nie odstaje tak bardzo. 

Może i Intuos Pro będzie lepszy, ale nie chce wydawać 800zł na coś co może mi całkowicie nie przypaść do gustu i wrócę do kartki i ołówka (w co wątpie), ale jednak wolę na początek kupić Intous Pen-a. Potem jeśli przyzwyczaję się do tabletu i będę zadowolony z efektów to może kupię coś lepszego. A co do PS-a czy jest jakaś wersja darmowa do użytku domowego?

Opublikowano

Może i Intuos Pro będzie lepszy, ale nie chce wydawać 800zł na coś co może mi całkowicie nie przypaść do gustu i wrócę do kartki i ołówka (w co wątpie), ale jednak wolę na początek kupić Intous Pen-a. Potem jeśli przyzwyczaję się do tabletu i będę zadowolony z efektów to może kupię coś lepszego. A co do PS-a czy jest jakaś wersja darmowa do użytku domowego?

Wątpię żeby Ci nie przydało go gustu, chyba że nie umiesz rysować i szukasz zabawki to lepiej na dziwkę i wódę wydaj, pozdro. 

Opublikowano

Wątpię żeby Ci nie przydało go gustu, chyba że nie umiesz rysować i szukasz zabawki to lepiej na dziwkę i wódę wydaj, pozdro. 

Jakbym nie umiał rysować to nawet bym nie zajmował wam czasu. :) Nadal zostanę przy Pen-ie bo pieniędzy brak.

Opublikowano

Hej.

Od grudnia 2014 r. mam tablet firmy Wacom. Dokładnie: Wacom Bamboo Fun. Sprawuje się bdb. Nie ma problemów, czułość jest super, rysik też (nadal nie zmieniłem).

Ogółem polecam firmę Wacom.

Opublikowano

­

Ja mam Intuosa M i w sumie, jest to najlepszy tablet od wacoma. Nie licząc tych za kilka tysięcy, które umożliwiają rysowanie bezpośrednio z podglądem monitora na tablecie.

Co do programu do rysowania, to TYLKO Paint Tool Sai. Ma mnóstwo narzędzi idealnych do tego celu, linie w nim robisz o wiele prościej (Photoshop Ci je mocno rozszarpuje). Paint Tool Sai służy między innymi do Lineartów, w którym jest idealny. W Photoshopie podczas rysowania spocił byś się od ciągłej zmiany ustawień pędzla. Jak jesteś początkujący, to na 100% Paint Tool Sai Cie zauroczy. Ma nawet opcje zmieniania kąta obrazu:

http://screenshot.sh/ov2mewqfMtm79(Sorka za dużą rozdziałke, mam monitor 4K :D)

Dzięki takiej opcji możesz rysować pod rożnymi kątami. W Photoshopie tego nie masz.

Jest o wiele prostszy w obsłudze, mniej waży niż w Photoshop, ma mniej funkcji niż photoshop, ale za to konkretnych tylko do celów rysowniczych, a efekt koncowy wcale nie jest gorszy od tego, jakby ktoś pomęczył się rysując w PS.

igNMhIy.png

Opublikowano

Co o kąta obrazu to w Photoshopie też go można zmienić przecież. Ja swoim tabletem graficznym normalnie zmieniam kąt obrazu w Photoshopie, także nie widze problemu ;)

­VeIMQWU.png

Opublikowano

­

Co o kąta obrazu to w Photoshopie też go można zmienić przecież. Ja swoim tabletem graficznym normalnie zmieniam kąt obrazu w Photoshopie, także nie widze problemu ;)

Widocznie masz taki tablet z touchem lub keyem, który albo automatycznie wybiera rotation tool, albo go zastępuje (np scroll). Jednak jest to według mnie uciążliwe ponieważ wymaga zmiany narzędzia, kliknięcia, obrócenia, później znowu wybranie narzędzia i tak w kółko. W Saiu wystarczy kliknąć dwa przyciski (jeden obraca w prawo, drugi w lewo o 45stopni) i można dalej rysować bez potrzeby odrywania się od tego, zmiany narzędzi itp.

Może faktycznie źle się wyraziłam. Photoshop ma możliwość zmiany rotacji canvasa, ale jest on bardzo niewygodny  porównując do tego, co ma SAI.

igNMhIy.png

Opublikowano

Zamawiał ktoś tablet z oficjalnego sklepu wacom-a ze zniżką edukacyjną? Wysłałem skan legitymacji i czy dostanę jakieś informacje o wysłaniu tabletu? 

Opublikowano

­

Zamawiał ktoś tablet z oficjalnego sklepu wacom-a ze zniżką edukacyjną? Wysłałem skan legitymacji i czy dostanę jakieś informacje o wysłaniu tabletu? 

Tak, otrzymasz e-maila z potwierdzeniem, że dokument został zaakceptowany, i że produkt został wysłany.

igNMhIy.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...