Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znikające tekstury w GTA V.

infex1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dość nietypowy problem, Podczas grania w GTA V bardzo często znikają mi tekstury, dzieje się to co chwilę. Najczęściej to znika droga. Jest po prostu szara albo przezroczysta.

Nie mam kompletnie pojęcia jak to naprawić. Stery do karty mam najnowsze, nawet te pod GTA V od Radeona.

Myślę, że to może być wina małej ilości ramu (3gb) albo procesora dwurdzeniowego (e7300 2.6ghz)

Kartę mam dobrą, bo radeon hd 6870.

A Wy co myślicie? jest na to jakieś rozwiązanie?

Opublikowano

Jaka to karta? 

W twoim przypadku myślę, że to wina sprzętu, ale bardzo możliwe, że tekstury same się zbugowały i tylko reinstall pomoże. 

Podałem kartę, reinstalla nie zrobię, bo się gra instalowała 10h więc nie bardzo xD

Opublikowano

Ile RAMu masz?

EDIT: Nie przeczytałem do końca, masz 3GB RAMu nie dziw się, że Ci zanika, dokup i dobij tak do 8GB i będzie bajka.

bez gif.

Opublikowano

Nie dziwię się, że Ci tekstury znikają za słaby masz RAM.

Nie odpowiadam na pw!

Opublikowano

Ale głównie w gta to mam wykorzystanie procka w granicach 98%. A ram wykorzystuje jakoś do 85%. Myślę, że to głównie zależy od procesora, jak jadę to nie wyrabia z renderowaniem tekstur.

Opublikowano

Ale głównie w gta to mam wykorzystanie procka w granicach 98%. A ram wykorzystuje jakoś do 85%. Myślę, że to głównie zależy od procesora, jak jadę to nie wyrabia z renderowaniem tekstur.

To są minimalne wymagania sprzętowe:

OS: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2* (*NVIDIA video card recommended if running Vista OS)
Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz
Memory: 4GB
Video Card: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11)
Sound Card: 100% DirectX 10 compatible
HDD Space: 65GB
DVD Drive

Twoja karta graficzna raz: Ledwo spełnia minimalne wymagania sprzętowe co również może objawiać się bardzo dużym spadkiem FPS czy też niedoczytniam tekstur oraz LOD.

Proceosr akurat w tym miejscu się mieści w mininalnych wymaganiach - ale wiadomo, musi nadrabiać za kartę i RAM przez co będzie pewnie się grzał do ~70-80 stopni i wyżej oraz cały czas będzie obciążony w ~100%

Na dodatek - ilość RAM jest stanowczo za mała. GTA V potrafi zeżreć na spokojnie nawet 6 GB RAM - oraz jeszcze będzie zapisywało dane na dysku tymczasowo>

Myślę że te 3 GB RAM który zapewnie też nie jest mega szybki również wbija gwóźdź do trumny - tak samo jak karta.

Gdzie pocieszę Cię, w tym temacie Cheatek poradził sobie z tym na takich oto ustawieniach:

http://www.mpcforum.pl/topic/1405946-gta-v-problem-z-teksturami/?p=11931128

Rozwiązaniem oczywiście dość rozsądnym byłoby kupienie kości RAM 2x4GB z minimalną częstotliwością 1333 MHz lub 1600 MHz - bądź jeżeli taki wydatek nie jest możliwy - dokupić kość 2 GB i dołożyć do tego co masz. Pamiętaj żeby modele nie różniły się częstotliwością bo może to spowodować spowolnienie tej szybszej kości RAM czy też jakiś inny problem - pokroju że może nie "współdziałać" poprawnie z innymi koścmi - co też jest możliwe - ale na to są raczej małe szanse.

5gubmKI.png

Opublikowano

Przecież GTA nie wykorzystuje tak dużo ramu, ja mam nawet zapas, jak robiłem sobie testy.

Proszę mi nie gadać, że karta ledwo spełnia warunki tej gry. Na tej karcie ludzie spokojnie grają na wysokich ustawieniach w 40-50 fps. Ja gram oczywiście na średnich, bo grafika dla mnie i tak to czyste piękno.

Ogarnąłem wczoraj 140 złotych i dzisiaj zamówiłem procesor, czterordzeniowy, przesiadka z 2rdzeniowca na 4 na pewno naprawi mi te tekstury, bo czuje, że tutaj procesor nie wyrabia z renderowaniem grafiki, bo jest po prostu za słaby.

2 rdzeniowce nie mają wsparcia w GTA.

Wyżej częstotliwości niż 800mhz na ram nie kupię, bo jest to dość stara płyta i nie obsługuje już pamięci DDR3, jedynie 2. A każdy wie, że te ram jest strasznie drogie.

Sprawdzę jak będzie wyglądała sprawa na 4rdzeniowcu dopiero w środę, bo procesor jutro mi wyślą firmą kurierską.

Opublikowano

No ja bym obstawiał procesor, ale też nie dam ręki sobie uciąć. Co do pamięci to 3 gb zdecydowanie za mało, gra tak na prawdę sensownie działa od 6gb 1333-1600 mhz. Więc jak dalej nie bd Ci działało po zmianie procesora to polecam wymienić płytę. :)

Opublikowano

No ja bym obstawiał procesor, ale też nie dam ręki sobie uciąć. Co do pamięci to 3 gb zdecydowanie za mało, gra tak na prawdę sensownie działa od 6gb 1333-1600 mhz. Więc jak dalej nie bd Ci działało po zmianie procesora to polecam wymienić płytę. :)

Na to już niestety nie mam hajsu, musiałbym i tak procesor zmieniać, a to nie ma sensu ;]

Napiszę jak już przyjdzie mi procesor. teraz cichutko

Opublikowano

I co? :D

Miałem rację, tekstury już nie znikają, była to wina procesora. Kto tu gadał, że GTA zabiera aż 6 gb pamięci to jest w błędzie. Gram na średnio-wysokich detalach przy 3 gb ramach i mam jeszcze troszeczkę zapasu. Można grać, a mam około 40 fps, poza miastem sięga do 50.

Temat można zamknąć.

@QuarK zamknij temat, Dawid. ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...